Guy de Maupassant (1850-1893)

De Franse Schrijver Henry René Albert Guy de Maupassant werd op 5 augustus 1850 geboren op het Château de Miromesnil bij Dieppe in Normandië, Frankrijk. Hij was het oudste kind van Gustave en Laure de Maupassant. Guy stierf in Parijs op 6 juli 1893. Hij had toen, als schrijver, een succesvol leven achter de rug. Maar ook een turbulent leven, getekend door veel geestelijke en lichamelijke misère. Na een vergeefse poging tot zelfmoord werd hij opgenomen in een kliniek in Parijs waar hij stierf, nog geen 43 jaar oud.

Jeugd

Het huwelijk van vader en moeder was ronduit slecht, en toen Guy 11 jaar was, scheidden zijn ouders. Er was nog een zoon in het gezin: Hervé (geboren in 1856). Op 13-jarige leeftijd werd hij voor zijn opleiding naar het seminarie van Yvetot gestuurd (evenals het Château de Miromesnil ook in de Haute-Normandië gelegen). Hij had het er niet naar z’n zin, vertrok in 1868 naar het lyceum in Le Havre waar hij spoedig z’n baccalaureaat haalde; in 1869 kon hij zodoende aan een studie rechten in Parijs beginnen. Die studie brak hij af toen de Frans-Duitse oorlog (1870-’71) begon. Guy meldde zich als vrijwilliger aan om mee te vechten in het Franse leger. Deze episode maakte grote indruk op hem en inspireerde hem later tot het schrijven van heel wat verhalen.

Ambtenaar

Op aandrang van zijn vader ging Guy aan het werk als ambtenaar op het ministerie van Marine in Parijs. Hij deed het op zich niet slecht als ambtenaar, maar het werk kon hem niet echt boeien. Hij hield zich liever bezig met het schrijven van verhalen. En met vrouwen, roeien op de Seine; sowieso had hij veel liefhebberij in varen.

Zoals gezegd, hij zocht vaak verpozing bij vrouwen en hij was nog maar begin twintig toen hij al met zekerheid wist dat hij aan een ernstige geslachtsziekte (syfilis) leed.

Schrijver

De Franse schrijver Gustave Flaubert is van niet te onderschatten belang geweest voor het schrijverschap van Guy. Hij was bevriend met de moeder van Guy en hij was niet alleen de mentor van de jonge aankomende schrijver, maar ook eigenlijk een vaderfiguur voor hem.

Zijn eerste grote succes behaalde Guy met Boule de suif dat in 1880 gepubliceerd werd in de bundel Les Soirées de Médan. Zoals veel van zijn verhalen speelt ook deze novelle zich af tijdens de Frans-Duitse oorlog. Guy de Maupassant was dankzij Boule de Suif een gevierd schrijver geworden. Hij wijdde zich geheel aan het schrijven van artikelen, novellen en vooral korte verhalen, in eerste instantie in bladen. Ook in het buitenland, met name in Rusland, was hij succesvol. In de periode 1880-1890 was hij zeer productief: hij publiceerde in die tijd 300 korte verhalen, zes novellen, drie reisboeken en een bundel gedichten.

Latere leven

Na die glansperiode ging het allemaal minder met Guy. Hij leed dus aan syfilis, bovendien aan ernstige hoofdpijnen en depressies. Daarmee hing een buitensporig medicijngebruik samen. Wel vond hij eerst nog afleiding in de vele reizen die hij maakte, met name per boot; reizen die hem ook inspireerden tot het schrijven van reisverslagen en verhalen. Maar na 1893 komt er weinig meer uit zijn vingers en namen zijn gezondheidsproblemen alleen maar toe. Hij begon tekenen van waanzin te vertonen, deed een zelfmoordpoging en werd opgenomen in een kliniek in Parijs. Daar sterft hij in 1893, nog geen 43 jaar oud.

Literaire stroming

Guy de Maupassant wordt in de literatuurgeschiedenis gerekend tot de stroming van het naturalisme. Een andere befaamde naturalist is zijn landgenoot Emile Zola. Centraal in de stroming staat het personage in zijn milieu. Het personage is vaak zwak, ziek, somber en decadent. Vooral de ontnuchtering, teleurstelling en ondergang van het personage boeien blijkbaar de schrijver.

Bekendste literaire producten van Guy de Maupassant

Boule de suif (1880), Mademoiselle Fifi (1881), La maison Tellier (bundel, 1881), Une vie (roman, 1883), Contes de la Bécasse (bundel, 1883), Toine (1885), Contes du jour et de la nuit (bundel, 1885), Bel-Ami (roman, 1885), La Petite Roque (1886), Le Horla (1887), Pierre et Jean (roman, 1888), Notre Cœur (roman, 1890).
© 2015 - 2024 Petervandenburg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdregels van het spel PétanquePétanque of jue de boules is een enorm populaire sport in het zuiden van Frankrijk. Maar ook in de Benelux is het een ba…
De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Arthur van Schendel (1874-1946)Aan het Leidse Bosje in Amsterdam staat sinds de helft van de vorige eeuw een borstbeeld van de bekende schrijver Arthur…
De Dreyfus-affaire: antisemitisme, zionisme en Émile ZolaDe Dreyfus-affaire: antisemitisme, zionisme en Émile ZolaDit artikel behandelt de Dreyfus-affaire, het politieke schandaal dat Frankrijk rond het eind van de negentiende eeuw in…

Günter Grass, het omstreden 'geweten van Duitsland'Op 13 april 2015 overleed in het Duitse Lübeck de even beroemde als omstreden Duitse schrijver Günter Grass. Met name in…
Wie is Lena Dunham?Wie is Lena Dunham?Lena Dunham, bedenker van de populaire HBO-serie 'Girls' en schrijver van het boek 'Not That Kind of Girl' heeft op haar…
Bronnen en referenties
  • www.brittannica.com
  • www.larouse.fr
  • Foto: https://pixabay.com/nl/photos/?orientation=&image_type=&cat=&colors=&q=normandie&order=latest&pagi=2
Petervandenburg (184 artikelen)
Laatste update: 26-10-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.