Arianna Huffington: nieuwssite en weblog Huffington Post

Arianna Huffington: nieuwssite en weblog Huffington Post Nieuwssite en weblog Huffington Post, mede opgericht door Arianna Huffington, is op 7 februari 2011 voor 315 miljoen dollar (231 miljoen euro) door Internetbedrijf AOL gekocht. Een site die nieuws vanuit alle hoeken beschouwt met een enorm aantal bloggers, van bekende tot minder bekende bloggers. Weblogs van bijvoorbeeld Barack Obama of Donna Karan zijn op Huffington Post terug te vinden. Wat maakt nu precies deze nieuwsblog zo interessant om er zoveel geld voor neer te tellen en wie is de vrouw achter de Huffington Post, Arianna Huffington?

HuffPost oftewel Huffington Post

Op 9 mei 2005 richtte Arianna Huffington en Kenneth Lerer de weblog Huffington Post op. Met maandelijks zo’n 117 miljoen Amerikaanse bezoekers en 270 miljoen bezoekers wereldwijd is de site uitgegroeid tot één van de meest bezochte en belangrijkste nieuwssites van Amerika.

Nieuwsitems

De progressief links georiënteerde blog brengt nieuws vanuit alle hoeken van de samenleving over alles wat er in de samenleving speelt. Onderwerpen besproken op de site betreffen niet alleen het actuele nieuws op wereld-, regionaal- en politiek vlak, ook financieel nieuws, kunst, sport, medisch en entertainment gaan hand in hand. Verder biedt het een scala aan nieuws over mode, eten, seks, onderwijs, milieu, scheidingen en religie. Alle onderwerpen zijn op Huffington Post vertegenwoordigd.

Bloggers

Met ongeveer 3000 bekende en minder bekende bloggers zijn de weblogs van Huffington Post befaamd. Dit komt vooral door de lijst aan beroemdheden en experts die een bijdrage leveren aan de site. Deze lijst is bepaald indrukwekkend, variërend van Barack Obama, Madonna, Hillary Clinton, Michael Moore, Alec Baldwin, Nora Ephron, Deepak Chopra, Robert Redford, John Kerry, Jamie Lee Curtis en Donna Karan. De weblogs zijn niet alleen te lezen, sommigen zijn ook te zien en te beluisteren door middel van vlogging, oftewel video logging.

Kritiek

Tussen al deze schrijvers is er ook de controverse. Zo is er vanuit de medische wereld behoorlijk veel kritiek op het feit dat bijvoorbeeld Dana Ullman in haar rubriek alternatieve geneeswijze mag aanprijzen. De weblog heeft een behoorlijk actieve community en volgers. Zo ontvangt Huffington Post maandelijks meer dan 1 miljoen bijdragen en berichtjes van bezoekers. In 2008 startte Huffington Post met een aantal regionale divisies, zoals HuffPost Chicago, HuffPost New York, in 2009 gevolgd door HuffPost Denver en HuffPost Los Angeles.
Waar aan populariteit en macht wordt gewonnen, is er ook kritiek. In 2010 maakte Huffington Post voor het eerst winst. Winst ten koste van de medewerkers, aldus sommige critici. Het grootste deel van het personeel en bloggers van Huffington Post krijgt namelijk niet of nauwelijks betaald voor hun werk. Daarnaast wordt de site, die een deel van het nieuws zelf schrijft een ander deel met links naar artikelen uit andere nieuwsbronnen plaatst, soms ook het betere knip-en-plak werk verweten, waarbij ook het woord ‘plagiaat’ wel eens opdoemt.

AOL

Dat de nieuwssite desalniettemin mateloos populair is bewijzen niet alleen de bezoekersaantallen en de som die AOL er voor neertelde, een slordige 315 miljoen dollar, ook de prijzenregen en nominaties die Huffington Post ontving, liegen er niet om. Zo stelde Time Magazine Huffington Post op de tweede plaats van de 25 beste blogs van 2009. The Observer beschouwt Huffington Post als de meest machtige blog ter wereld. In 2010 ontving Huffington Post de publieksprijs bij de Webby Awards. Ook mede- oprichter en mede-eigenaar Arianna Huffington staat hoog in de ranglijsten. De verkoop van Huffington Post kwam met de deal dat zij directeur en hoofdredacteur zou worden van de Huffington Post Media Groep, bestaande uit niet alleen Huffington Post, maar ook de AOL mediasites: Engadget, TechCrunch, Moviefone, MapQuest, Black Voices, PopEater, AOL Music, AOL Latino, AutoBlog, Patch en StyleList. Hierdoor is de klim naar een hogere plaats op die lijst bijna een vanzelfsprekendheid geworden. Met de verkoop van de nieuwsblog is Arianna Huffington nu hoofdredacteur van de Huffington Media Group geworden.

Wie is Arianna Huffington?

Arianna Huffington wordt op 15 juli 1950 als Arianna Stassinopoules in Athene, Griekenland geboren. Op haar 16e laat ze Griekenland achter zich om in Engeland aan de Universiteit van Cambridge Economie te studeren. Op haar 21e wordt ze voorzitter van de debatteerclub van de universiteit. Na haar afstuderen gaat ze samen met journalist Bernard Levin in Londen samenwonen. In 1980 verlaat ze haar liefde als blijkt dat hij niet met haar zal trouwen en emigreert ze naar Amerika. Daar ontmoet ze de Republikein Michael Huffington met wie ze trouwt en naar California verhuist om zich volledig te wijden aan zijn kandidatuur voor het Amerikaans Congres (‘US House of Representatives’). Met behulp van zijn vrouw wint Michael Huffington in 1992 een zetel in het Congres. In 1994 stelt hij zichzelf weer verkiesbaar. Dit keer haalt hij het niet. In 1994 ging het echtpaar uit elkaar. Haar echtgenoot liet weten homoseksueel te zijn. Ze hebben samen twee dochters.

Boeken en plagiaatbeschuldigingen

Voordat Arianna Huffington zich opwierp in het voeren van campagne voor haar man en de Republikeinse partij in het algemeen begon haar carrière als tv panellid in Engeland en als schrijfster. Er staan inmiddels 13 boeken op haar conto. Haar eerste boek verscheen in 1974 en heet ‘The Female Woman’. In 1978 volgde ‘After Reason’ dat handelt over politiek leiderschap en het snijpunt van politiek en cultuur. In 1981 schreef Arianna Huffington een biografie over operazangeres Maria Callas getiteld ‘Maria Callas – The Woman Behind the Legend’. Na deze internationale bestseller volgde ‘The Gods of Greece’ en in 1988 werd de biografie over Pablo Picasso van haar hand uitgebracht.
Haar bekendste biografieën kregen algauw de smet van plagiaat bestempeld. Zo werd ze door de biograaf van Maria Callas, Gerald Fitzgerald, beschuldigd van plagiaat. De zaak werd voor de rechter gebracht. Uiteindelijk werd het een schikking van niet nader gespecificeerd bedrag. Ook Lydia Gassman, kunstgeschiedenislerares aan de universiteit van Virginia herkende haar halve werk in Arianna Huffington’s biografie over Pablo Picasso.
Van al haar werk onthult volgens de NRC haar boek ‘On Becoming Fearless.. In Love, Work & Life’ dat dit het levensdoel is van Arianna Huffington: het overwinnen van haar sociale angsten. ‘Niets zo destructief als zelfkritiek’. Iets wat haar de bijnaam ‘Hurricane Arianna’ heeft gegeven.

Bibliografie van Arianna Huffington

  • The Female Woman (1974)
  • After Reason (1978)
  • Maria Callas: The Woman Behind the Legend (1981)
  • Picasso: Creator and Destroyer (1988)
  • The Gods of Greece (1993)
  • The Fourth Instinct (1994)
  • Greetings from the Lincoln Bedroom (1998)
  • How to overthrow the Government (2000)
  • Pig at the Through (2003)
  • Fanatics and Fools (2004)
  • On Becoming Fearless… In Love, Work, and Life (2007)
  • Right is Wrong: How the Lunatic, Fringe, Hijacked America Shredded the Constitution, and Made Us All Less Safe (2008)
  • Third World America: How Our Politicians Are Abandoning the Middle Class and Betraying the American Dream (2010)
  • Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder (2014)
  • The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time (2016)

Republikein vs Democraat

Haar schrijfcarrière startte Arianna Huffington bij het conservatieve tijdschrift National Review. Nadat Michael Huffington de zetel in het congres verloor, bleef zijn echtgenote actief campagne voeren voor de Republikeinse partij. Ze verwierf hiermee landelijke bekendheid en verscheen zelfs in tv-shows als 'Roseanne', 'How I Met Your Mother' en in de film EdTV'. In 2003 stelde ze zich aanvankelijk kandidaat tegenover Arnold Schwarzenegger in de verkiezing voor Republikeinse kandidaat. Ze omschreef de strijd als de 'Hybride tegenover de Hummer' referend aan hun beider auto's. Halverwege de verkiezing besloot ze de handdoek in de ring te gooien. Rond deze tijd veranderde ook haar politieke overtuiging. In 2004 uitte ze zelfs in The Daily Show publiekelijk haar steun aan de Democraat John Kerry. Vanaf dat moment wordt ze meer en meer gelinkt met de Democratische Partij.
© 2011 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bananen – Vader Steenwelle maakt kunst van banaanBananen – Vader Steenwelle maakt kunst van banaanVan bananen kun je kunstwerkjes maken en je kunt er nog beroemd mee worden ook. Dat bewees een vader die voor zijn kinde…
Waarom thuisblijfmoeders zich vaak ongelukkig voelenWaarom thuisblijfmoeders zich vaak ongelukkig voelenThuisblijfmoeder zijn heeft veel voordelen. Je ziet je kinderen voor je ogen opgroeien, verliest geen enkel kostbaar mom…
Anonieme reacties op nieuwssites, verbieden of niet?mijn kijk opAnonieme reacties op nieuwssites, verbieden of niet?Op veel nieuwsgerichte sites kan men onder berichten een reactie plaatsen. Vaak worden reacties eerst door een redactie…
Online geld verdienen met bloggen op YoorsOnline geld verdienen met bloggen op YoorsBloggen wordt steeds populairder. Er zijn ook steeds meer professionele bloggers die er hun brood mee verdienen. Zij heb…

Rabbi Isaac (Ignatz) Lichtenstein: Messiaanse Jood 19e eeuwRabbi Isaac (Ignatz) Lichtenstein: Messiaanse Jood 19e eeuwIsaac (Ignatz) Lichtenstein (1824 - 16 oktober 1909) was een Hongaarse orthodoxe rabbijn die op latere leeftijd het Nieu…
Joseph Haydn (1732-1809)De Oostenrijkse componist Joseph Haydn is de grondlegger van de klassieke stijl. Hij schiep een nieuwe, begrijpelijke mu…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 12-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.