Het openluchttheater in Valkenburg is een belevenis

Het openluchttheater in Valkenburg is een belevenis Het openluchttheater in Valkenburg (Zuid-Limburg) kent niet iedereen, maar het is een prachtige, sprookjesachtige plaats om op warme zomeravonden in de maanden juni, juli, augustus en soms zelfs september, een concert bij te wonen. Het is het oudste en beslist ook het mooiste openluchttheater van Nederland. Steeds meer mensen weten het theater te vinden. Het programma van het theater is via internet gemakkelijk te vinden en heel uitgebreid. Er zit voor jong en oud genoeg interessants in. Klassieke concerten, opera's en operettes worden even goed opgevoerd als concerten voor jongeren. Voor licht gehandicapten en rolstoelhouders zijn extra mogelijkheden om het concert of de opvoering goed te kunnen volgen.

Het openluchttheater van Valkenburg is een ontwerp van de architect Pierre Cuypers

Net buiten de bebouwde kom, tegen de beboste mergelheuvel aan, waar ook een eindje verderop de kasteelruïne op staat, ligt het openluchttheater goed verstopt en moeilijk te ontdekken van buitenaf. Het is een ontwerp van de architect Pierre Cuypers.

De "heksenkeuken" van Valkenburg

Ooit werd de grillige mergel rotswand, waarin het theater is uitgehouwen, in de volksmond “de heksenkeuken” genoemd, een naam die nog stamt uit de tijd van de Bokkenrijders, die naar verteld werd, daar hun bijeenkomsten hielden. Het werd een fantastische plek voor het openluchttheater.

Verstopt in het hellingbos op een ultieme plaats

Het openluchttheater van Valkenburg ligt verstopt in het bos dat tegen de helling groeit. Dat bos is een prachtige entourage van de opvoeringen en gaat naadloos over in de diverse vaste, bebouwde onderdelen van het theater. De architect heeft de sfeer van het hellingbos feilloos aangevoeld en gebruikt.

De vogels zingen mee

Zolang het licht is zingen de vogels mee met de aria's en de muzikanten. Het ruisen van de bomen in de wind begeleidt de violen en geeft vaak een apart tintje aan een concert. Op zomeravonden kan het er ook muisstil zijn, op een enkel overvliegend vliegtuig na. Aan de zijkant van de tribune ligt een kleine bar, waar men in de pauze koffie of een drankje kan halen.

Een jas of een deken is soms wel nodig

De zitbanken voor het publiek zijn van hout, maar bij de meeste concerten krijgt iedere bezoeker een schuimrubber matje om op te zitten. Dat moet na het concert natuurlijk wel weer ingeleverd worden. Het is verstandig om zelf een jas of fleece deken mee te nemen, want in de loop van de avond wordt het vaak wat kouder en is iets extra's wel nodig. Ook een plastic cape of regenjas kan soms wel eens dienst doen als het weer niet al te betrouwbaar is, maar voor het overgrote deel zijn de Limburgse zomeravonden redelijk droog.

Het openluchttheater heeft een lange geschiedenis

Het theater in Valkenburg heeft voor- en tegenspoed gekend. Het is ontworpen door de bekende, Limburgse architect Pierre Cuypers, die overigens behalve het openluchttheater in Valkenburg en een aantal kerken ook het Rijksmuseum en het Amsterdamse Centraal station ontworpen heeft. Het openluchttheater van Valkenburg toont echter in hoge mate zijn veelzijdigheid als architect en bouwmeester.

Een formidabele akoestiek

De akoestiek van het openluchttheater is formidabel. Tussen 1960 en 1985 is het theater wat in de vergetelheid geraakt door de opkomst van de tv, maar daarna heeft het een fikse opknapbeurt gehad. Tegenwoordig straalt het weer in zijn oude luister en wordt het weer intensiever gebruikt. Steeds meer mensen weten het nu te vinden.

De sprookjesachtige verlichting van het openluchttheater is een aparte belevenis

Tijdens concerten wordt de verlichting van het openluchttheater creatief gebruikt. Op mooie, warme zomeravonden geeft die verlichting een sprookjesachtige sfeer, dat aan het concert nog een extra tintje geeft. Tijdens de pauze kan men in de ruimte naast het theater koffie, thee bier en andere dranken krijgen.

Verlichte trappen

De trappen en looppaden zijn ’s avonds goed verlicht en het enige nadeel is de steile weg omhoog naar het theater toe, maar een gedeelte daarvan bestaat uit trappen en bijna overal zijn leuningen, dus ook voor ouderen is het theater redelijk goed bereikbaar.

Het openluchttheater in Valkenburg heeft een gevarieerd programma

In het openluchttheater worden niet alleen klassieke concerten uitgevoerd, maar ook opera’s, popconcerten, jeugdconcerten, dans en theater. Het heeft een heel gevarieerd programma. Het programma staat overigens op internet en is voor iedereen in te zien. Het biedt voor elke leeftijdsgroep interessante mogelijkheden.

Ali B en anderen

Zo geeft ook bijvoorbeeld Ali B hier soms een concert, net als Pink Floyd, maar ook de “Philharmonie Zuid-Nederland”, het orkest dat ontstaan is uit de gefuseerde orkesten van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest (LSO).

Grot concert

De kleine grot achter het buitenpodium bevat een klein “concertzaaltje” dat geschikt is voor kleine, intieme concerten met een bezoekersaantal van ongeveer 120 mensen. Hier vinden concerten plaats als het buiten te koud is of regent. De ruimte is echter beperkt. Het buitentheater is veel ruimer bemeten en kan ongeveer 1200 bezoekers ontvangen.

Bezoekers met een rolstoel

Ook voor bezoekers met een rolstoel is het theater te bereiken. Begeleiders die het niet zien zitten om de rolstoel de steile helling op te duwen, kunnen hulp krijgen van de medewerkers van het theater, zeker als ze het van tevoren aangegeven hebben bij de bestelling van de kaartjes. Bovendien krijgen de gebruiker van de rolstoel en zijn/haar begeleider dan een plaatsje beneden aan het podium, zodat hij/zij alles goed kan volgen.

Het programma van het openluchttheater in Valkenburg

Via de website van het openluchttheater is het programma gemakkelijk te vinden. Ook vindt u daar de routes er naar toe en waar er in de buurt geparkeerd kan worden. Wie dat wenst kan zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief van het openluchttheater en zo ook op de hoogte gehouden worden van de diverse evenementen en gebeurtenissen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Architectuur van kasteel de Haar door Pierre CuypersArchitectuur van kasteel de Haar door Pierre CuypersKasteel de Haar is te vinden in de gemeente Haarzuilens, in de buurt van Utrecht, en is een bijna sprookjesachtig kastee…
Caprera, landgoed en entertainmentIn Bloemendaal ligt het nationaal park Caprera. Het is eigenlijk het meest bekend van het openlucht theater dat hier lig…
Cuypersgenootschap en Pierre CuypersCuypersgenootschap en Pierre CuypersHet Cuypersgenootschap zet zich in voor bouwwerken die ze beschouwen als nationaal erfgoed. Het gaat daarbij om architec…
Oud-Valkenburg, een kerkdorp in Valkenburg aan de GeulOud-Valkenburg, een kerkdorp in Valkenburg aan de GeulHet Zuid-Limburgse massatoeristische dorp Valkenburg is zowel binnen als buiten Nederland enorm bekend. Wie kent er bijv…

Dansen met een buik vol vlindersWanneer je met buikdans kennismaakt, is dat meestal tijdens een vakantie. De meeste mensen zagen al eens een buikdansopt…
Fotoboeken verzamelen: een waardevolle investering?Fotoboeken verzamelen: een waardevolle investering?Bij de woorden 'investeren' of 'beleggen' denken mensen al snel aan iets met aandelen of beleggingsrekeningen bij banken…
Reactie

Piet Jacobs, 24-06-2014
Het klopt niet dat het Valkenburgse openluchttheater het oudste van Nederland is. In Oisterwijk werd precies een jaar eerder dan in Valkenburg, nl. in de zomer van 1915, bij het Radven op landgoed De Hondsberg, begonnen met openluchttoneel. Wilt u de mededeling dat het theater van Valkenburg het oudste is veranderen in 'het op één na oudste'? Reactie infoteur, 24-06-2014
Het ging hier niet om openluchtspelen, maar om een echt, gebouwd openluchttheater, inclusief podium, rond gebouwde zitplaatsen voor bezoekers, kleedkamers, enzovoort, waar spelen werden opgevoerd. De openluchtspelen die u bedoelt werden, vanwege het verlies van een overdekte zaal, uitgevoerd op de Hondsberg bij een vennetje. Pas later werden daar provisorisch wat decors opgebouwd.
Overigens werden er al voor 1915 openluchtspelen opgevoerd, zelfs al in de middeleeuwen, maar in dit stuk gaat het dus om een openluchttheater.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.