Boeken, het thrillergenre

Boeken, het thrillergenre In Nederland zijn thrillers het populairste boekengenre. Thrillers worden het best verkocht en ook in de bibliotheken worden boeken van dit genre het meest uitgeleend. Het genre is zowel bij mannen als bij vrouwen ongekend populair. Er bestaan veel verschillende soorten thrillers, zodat er in dit genre ook nog aardig wat diversiteit te vinden is. De thriller is het meest gelezen en het meest verkochte genre. Er zijn verschillende soorten thrillers, de ene soort spreekt mannen meer aan en de andere soort vrouwen. Alle genres hebben het opbouwen van spanning en een hoog verteltempo gemeen. Een goede thriller heeft een verrassende ontknoping. De meeste thrillers gaan over een misdaad, maar worden vertelt vanuit het oogpunt van een derde, niet het slachtoffer of de moordenaar maar een agent, advocaat of een familielid die de gebeurtenis maar niet kan loslaten.

Soorten thrillers

Er zijn heel veel verschillende thrillers. In dit genre is er voor iedereen wat wils. Laten we uit iedere categorie een voorbeeld noemen, met hierbij een kleine uitleg:
  • forensische thriller: hierin speelt een forensisch patholoog de hoofdrol, bijvoorbeeld in de boeken rond Kay Scarpatta van Patricia D. Cornwell.
  • spionagethriller: hierin speelt een geheim agent de hoofdrol, bijvoorbeeld in de James Bond-boeken van Ian Fleming. Bij dit genre speelt de glamour vaak een grotere rol.
  • historische thriller: deze spelen zich af in het verleden, voorbeeld de boeken van Rita Monaldi en Francesco Sorti (schrijversduo).
  • psychologische thriller: hierin wordt het emotionele onstabiele karakter van ofwel het slachtoffer, ofwel de dader goed neergezet en uitgediept, bijvoorbeeld Obstructie van Suzanne Hazenberg.
  • politiethriller: de hoofdrol is hier voor een politie-agent, meestal iemand van de recherche, bijvoorbeeld Het einde van de wespentijd door Denise Mina. Bij politiethrillers gaat het net als bij detectives om het intellect. Door de intelligentie van de agent wordt de dader gepakt.
  • politieke thriller: heeft als hoofdthema de strijd om de politieke macht, bijvoorbeeld Labyrint van Henning Mankell.
  • juridische thriller: hierin speelt een jurist (advocaat of openbaar aanklager) de hoofdrol, bijvoorbeeld The Client van John Grisham.
  • medische thriller: speelt zich af in of rondom een ziekenhuis, zoals de boeken van Robin Cook.
  • mystieke thriller: thrillers draaiend om iets mystiek zoals geheugenverlies van de hoofdpersoon of een mysterieuze samenzwering of ze maken gebruik van veel symboliek en soms de mythologie, bijvoorbeeld De Beschermengel van Dolores Redondo.
  • faction thrillers: zijn thriller gebaseerd op waar gebeurde feiten zoals bijvoorbeeld Vuil Geld van Bob Mendes.
  • magisch-realistische thriller: hierin worden verzonnen zaken en/of bovennatuurlijke verschijnselen op een realistische manier in het verhaal verweven (je zou het bijna gaan geloven), bijvoorbeeld Da Vinci Code van Dan Brown.
  • actiethriller: een thriller met veel actie, ook wel een mannenthriller genoemd, bijvoorbeeld De Spion van Clive Cussler en Justin Scott.
  • romantische thriller: hierin worden de hoofdpersonen verliefd op elkaar, bijvoorbeeld Moordpatronen van Tomas Ross.

Wanneer is een boek een thriller?

Thrillers moeten het hebben van de spanning, opwinding en de emotie van de lezer. Wanneer je een thriller leest, wil je geboeid blijven en voortdurend heen en weer geschommeld worden tussen hoop en vrees. Vaak is er ook sprake van tijdsdruk, een moordenaar die gepakt moet worden voordat hij zijn volgende slachtoffer maakt of een bom die kan exploderen, er wordt een gevoel van onveiligheid gecreëerd. Thrillers hebben zeer vaak een overlapping met andere genres. Veel mystieke verhalen en detective verhalen komen ook in de buurt van thrillers. Het oudste bekende thrillerverhaal is afkomstig van Homerus. Dit is het gedicht The Odyssey over de held Odysseus die van alles meemaakt wanneer hij van de Trojaanse Oorlog terug wil keren naar zijn vrouw.

Een goede thriller houdt de lezer geboeid van het begin tot het eind door de spanning erin te houden. Deze spanning ontstaat door de beklemming in het verhaal. Wie kan je vertrouwen en wie niet, hoe wordt het verhaal tot een goed einde gebracht? Het helpt wanneer er ook een kijkje in het privé-leven van de hoofdrolspeler wordt gegeven.

Bron: Klimkin, PixabayBron: Klimkin, Pixabay

Hoe schrijf je een thriller?

Spanning opbouwen

Het belangrijkste van de thriller is de spanningsboog. Voer de spanning in je thriller langzaam op, er kunnen pieken en dalen zitten in de spanningsboog, maar de climax moet net voor het einde van het boek plaatsvinden. Lees zelf veel thrillers om te leren van ander auteurs. Hoe houden zij de aandacht vast? Hoe ziet hun spanningsboog eruit? Je laten inspireren door een boek, is iets anders dan een boek imiteren.

Hoofdpersoon

De hoofdpersoon moet een echt mens zijn. Je maakt je boek spannender wanneer je hoofdpersoon af en toe eens iets verkeerd doet, of bang is. Zo krijgt het karakter iets geloofwaardigs en door de emoties gaat de lezer met de hoofdpersoon meeleven.

Hoe houd je je verhaal interessant?

Zorg voor hapklare brokken. Korte zinnen, die alleen relevante informatie geven. Dit houdt de vaart in de verhaal. Wanneer twee mensen in gesprek zijn in jouw boek, is het gesprek weergeven voldoende. Alleen wanneer het onduidelijk is wie er aan het woord is, vermeld je dat. Wanneer je moeite hebt met het weglaten, kan je het beste een hoorspel gaan beluisteren. Wat vertellen ze? Wat laten ze weg? Hoe zorgen ze voor vaart in het verhaal en wat houdt jou als toehoorder geboeid?

Gedachten ordenen

Gebruik een mindmap om je gedachten in beeld te brengen. Jij wil een psychologische thriller schrijven? Waar denk je aan bij de dader? Hoe reageert hij? Welke gedragingen horen bij zijn afwijking? Schrijf dit soort dingen allemaal in een mindmap. Het helpt je om het karakter te doorgronden en brengt je vast op ideeën voor plots en verhaalwendingen.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een thriller?Hoe schrijf je een thriller?Thrillers zijn erg geliefd bij het publiek. Zelf een echte pageturner schrijven is nog helemaal niet zo gemakkelijk, wan…
De tweede november - Tomas RossrecensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
Schrijven: Probeer eens een heel ander genreSchrijven: Probeer eens een heel ander genreVeel mensen die een boek willen schrijven, hebben een genre waarin ze graag schrijven. Denk bijvoorbeeld aan thrillers,…
recensieVerbrijzeld - Dean Koontz (recensie)Verbrijzeld van Dean Koontz behoort tot zijn beste boeken. De Amerikaanse recensies zijn dan ook stuk voor stuk positief…

Antwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!recensieAntwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!27 september 2013. Dat is de datum waarop de deuren van het gloednieuwe Antwerpse Red Star Line Museum openden. Een muse…
Het fantasiegenre, lezen en schrijvenHet fantasiegenre, lezen en schrijvenJe hebt verschillende boekengenres. Vooral romans en thrillers worden veel gelezen. Een ander populair genre is het fant…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thriller_(genre)
  • http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-genre/mystery-thriller
  • http://www.wisegeek.com/what-are-the-characteristics-of-the-thriller-genre.htm
  • Afbeelding bron 1: Klimkin, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 07-07-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.