De waarde van tinnen voorwerpen

De waarde van tinnen voorwerpen Er is een toegenomen vraag naar tin, omdat tinnen voorwerpen sinds de uitbraak van de Kredietcrisis in 2008 snel in waarde zijn gestegen. Er zijn relatief weinig oude voorwerpen, omdat deze vaak weer opnieuw zijn omgesmolten. Dat maakt deze oude voorwerpen extra waardevol. De tinnen voorwerpen worden verhandeld online, op beurzen, bij juweliers en op veilingen. Wie geluk heeft vindt wat op een rommelmarkt. Er is een toenemende vraag naar tinnen voorwerpen. Vooral antieke voorwerpen van voor de 20e eeuw leveren veel geld op. De vraag naar tinnen voorwerpen is deels te verklaren door de toegenomen waarde van het zilver. Sinds de uitbraak van de Kredietcrisis is de waarde van zilver ontzettend snel omhoog geschoten. Beleggers vertrouwden de beurzen niet meer en gingen daarom op zoek naar alternatieven om in te beleggen. Doordat zilver zo snel in waarde steeg gingen beleggers op zoek naar andere voorwerpen en daarbij sprong vooral het tinnen antiek in het oog. De waarde daarvan steeg vervolgens snel. Vervolgens trok dat weer extra verzamelaars en investeerders die de tinnen voorwerpen zagen als uitstekende beleggingsvorm. Sommige kenners vrezen dat daardoor een nieuwe bubbel is ontstaan die instort wanneer veel verzamelaars hun tinnen voorwerpen tegelijkertijd beginnen te verkopen.

Antieke voorwerpen

Er zijn relatief weinig tinnen gebruikersvoorwerpen van voor de 19e eeuw. Dat komt omdat mensen hun oude tinnen voorwerpen meenamen naar de tinsmelter wanneer zij nieuwe voorwerpen lieten maken. Die oude voorwerpen werden vervolgens weer omgesmolten. Op die manier kregen ze korting op de rekening. Vooral vanuit Engeland zijn er nog relatief veel oude voorwerpen. Dat komt omdat tingieten daar nog de langste tijd is beoefent, namelijk tot ver in de 19e eeuw. Ook was er in die tijd al een heuse verzamelcultuur waardoor veel voorwerpen uiteindelijk niet zijn overgegoten. Vooral beroemd vanuit Groot-Brittannië zijn de verzamelingen van tinnen soldaatjes. Daarin werden hele legers nagebouwd van de verschillende landen. Deze waren niet alleen populair bij verzamelaars, maar werden ook cadeau gedaan aan kinderen van welgestelde gezinnen.

Bewerken van tin

Tin heeft een laag smeltpunt, namelijk al vanaf 232 °Celsius. Daardoor is tin al lange tijd in gebruik. Bovendien is tin smaak- en reukloos en niet giftig. Dit is in tegenstelling tot veel andere voorwerpen. Daardoor is tin ook een uitstekend materiaal om bijvoorbeeld een servies van te maken. Dunne voorwerpen kunnen bovendien met een grote nauwkeurigheid worden nagemaakt, waarbij er weinig nabewerking hoeft plaats te vinden. Oorspronkelijk werd veel tin gewonnen rondom de Engelse plaats Cornwall. Vandaar uit werd het ook naar Nederland vervoert. Later namen Saksen en de Bohemen ook een belangrijke plek in. Vanaf de 16e eeuw werd tin minder waardevol doordat veel meer voorwerpen van goud, zilver en Delfts porselein werden gemaakt. Het tin werd daarom aangeduid als het tafelzilver van de gewone man.

Kopen en verkopen van tinnen voorwerpen

De tinnen voorwerpen kunnen op verschillende plaatsen worden gekocht. Allereerst zijn er de antiekwinkels die veel tinnen voorwerpen verkopen. Zij hebben er ook oog voor en weten wat waarde heeft. Specialere onderwerpen worden vaak op veilingen verkocht. Verder is er online een omvangrijke handel in tinnen voorwerpen. Deze worden zowel via specialistische sites als via Marktplaats verkocht. Als laatste is het ook aan te bevelen goed op te letten op rommelmarkten of bij kringlopen. Daar worden ook regelmatig tinnen voorwerpen aangeboden, zonder dat de verkoper op de hoogte is van de waarde. Kortom, de grootste kans op een koopje.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schatvinding of vinderschapEens in de zoveel tijd wordt er een opmerkelijke vondst gedaan. Sommige mensen maken er hun hobby van om met een metaald…
Herinneren, reminisceren voor dementen met voorwerpenHerinneren, reminisceren voor dementen met voorwerpenHerinneringen oproepen bij cliënten met dementie kan door vragen stellen, foto’s bekijken, maar ook door voorwerpen te l…
Antiek: het verzamelen van antiek glasAntiek: het verzamelen van antiek glasEr is veel vraag naar antiek glas. Dit komt omdat mensen veel graag iets tastbaars in handen willen hebben. Antiek glas…

Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Steinder Mannenkoor zingt in openluchttheater SteinerbosSteinder Mannenkoor zingt in openluchttheater SteinerbosHet Steinder Mannenkoor geeft eenmaal per jaar een concert in het openluchttheater van het Steinerbos dat tevens dienst…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.