De Teddybeer, onze intiemste vriend

De Teddybeer is wellicht de populairste en meest universele van alle knuffels. Wie is hij en wat doen we er mee?

Hoe komt de Teddybeer aan zijn naam?

Teddybeer, uit het Engels: Teddy Bear, zou een samentrekking zijn van Teddy’s Bear, de beer van Teddy.

Wie is dan Teddy?

Teddy was het koosnaampje van Theodore Roosevelt, de Amerikaanse president van het eerste decennium der twintigste eeuw.

Het verhaal van de beer

Er zijn twee varianten van het verhaal in omloop. De oude beer en de jonge beer. In het ene verhaal kwam Roosevelt, die een verwoede jager was, van een kale reis terug. Hij had niets geschoten. Jachtvrienden hadden een oude, zieke of gewonde beer gevangen en bonden die vast aan een boom. Zo zou de president hem kunnen schieten zonder te missen en zou hij niet met lege handen naar huis komen. Hij vond het echter laf om een oude, vastgemaakte beer neer te knallen en hij schoot niet.

De andere variant zegt dat Roosevelt bij het jagen naar een beer mikte, maar het bleek nog een kindje te zijn en de president kon dit welpje niet vermoorden.

Happy end

Beide verhalen eindigen met het citaat van de president: "als ik hierop schiet, zou ik nooit mijn kinderen en kleinkinderen nog in de ogen durven zien". We weten overigens niet welke variante de echte is, indien tenminste iets van deze legende waar is.

Teddy gaat een eigen leven leiden

De pers zou dit verhaal geroken hebben en in geuren en kleuren verder verteld. Een beer zou niet meer een schrikwekkend wild beest zijn, maar iets om te koesteren.

De beroemde cartoon

Clifford Berryman, de cartoonist van de Washington Evening Star, heeft dit verhaal geïllustreerd met zijn beroemde cartoon, die Teddy voor immer vereeuwigde.

De fabrikanten

Rose en Morris Michton, Amerikaanse speelgoedhandelaren van Russische afkomst, die in Brooklyn (NY) een speelgoedzaak hadden, waren onder de indruk van de cartoon en vroegen de president de toestemming om de knuffelbeertjes die ze zouden produceren Teddy te noemen.

Rond dezelfde tijd produceerde het knuffelbeestenbedrijf van Margarete Steiff haar Teddybeer, die vandaag de dag wordt beschouwd als de “echte Teddybeer”. Steiffverzamelaars betalen op veilingen een vermogen voor een antieke Teddy van Steiff.

Teddybeermuseum

Hoewel elk speelgoedmuseum wat Teddyberen koestert, kan de liefhebber best een kijkje gaan nemen in het Teddy Bear Museum in Petersfiels (Hampshire) in Engeland.


Herdenkingsmunten

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het beeravontuur van Theodore Roosevelt werden in 2002 en 2003 verschillende herdenkingsmunten geslagen met de afbeelding van de beer.

Teddyberen maken als therapie

Dat een Teddybeer jong en oud soms troost kan bieden, weten we allemaal. Maar je kunt ook zelf beren leren maken. Er bestaan handboeken voor, maar je kunt ook cursussen en workshops volgen om zelf Teddyberen te leren maken.

Het maken van een Teddybeer is een bezigheid met onder meer volgende voordelen:
  • Anti stress
  • Anti agressie
  • Bezigheidstherapie
  • Revalidatie voor delinquenten
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom knuffeldieren belangrijk zijnWaarom knuffeldieren belangrijk zijnBijna niemand kan zich zijn kindertijd voorstellen zonder een knuffeldier. Verreweg de meest bekende knuffels en ook de…
Speelgoed, vroeger en nuSpeelgoed is niet alleen leuk om mee te spleen, maar vaak is het nog leerzaam ook. Zo leert een kind dat met blokken tor…
Een knuffelbeest: een vriendje voor elk kindEen knuffelbeest: een vriendje voor elk kindKun je je jouw knuffel nog herinneren? Sommigen zijn trouw aan maar een knuffel, anderen hebben een heel bed vol. In dit…
Knuffelurn verzacht verdriet na overlijdenKnuffelurn verzacht verdriet na overlijdenSoms is het verlies van een dierbare maar moeilijk te accepteren. Volwassenen, maar ook kinderen willen graag bij de ove…

De Briljante DiamantBriljant is de naam van een slijpvorm die de lichtreflectie van een diamant aanzienlijk verhoogt. De diamant wordt dan g…
Het kastensysteem in IndiaHet kastensysteem in IndiaHet kastensysteem of kastenstelsel in India is duizenden jaren oud. Hoe is het ontstaan? Hoe is het geëvolueerd? Wat is…
Reactie

Cora Hospes, 02-11-2013
Hallo
kunt u ook zien of dit de echte ouderwetse beer is? wij denken van wel. hij is ook gevuld met stro. en helemaal nog heel en kompleet. zit geen naam en label meer aan. ik kan hier geen foto's mee sturen. maar als u mij een mail stuurt kan ik het wel sturen. hoop van u te horen. gr cora Reactie infoteur, 04-11-2013
Dag Cora,
Ik ben niet in staat om de originele teddybeer te herkennen. Inderdaad waren ze vroeger met stro gevuld, maar dat heeft generaties lang geduurd. Ik stel voor om met zoiets naar een speelgoedmuseum te gaan, waar ze wel experts hebben.
Met vriendelijke groet,
Salilus

Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.