De molens op Goeree-Overflakkee

De molens op Goeree-Overflakkee Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen, kaas en natuurlijk aan de vele molens. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee staan verspreid in het landschap twaalf molens met namen als Windlust en Korenlust. Een herinnering aan vroeger toen het graan door de boeren met paard en wagen aangeleverd werd en vervolgens door de molenaar met behulp van enorme molenstenen tot meel gemalen werd.

De wind

De windmolens werken, zoals de naam al aangeeft, door de wind. De molenaar zet de wieken ‘op de wind’ en de wieken drijven de maalwerktuigen aan. Zo kan er onder andere graan tot meel gemalen worden, olie uit zaden geperst worden of specerijen fijn gemalen worden. De afhankelijkheid van de wind maakte het leven van de molenaar en zijn gezin vaak niet eenvoudig. Het was een onregelmatig bestaan.

Molenstichting Goeree-Overflakkee

De twaalf molens op Goeree-Overflakkee zijn op één na, allemaal in bezit van de Stichting tot behoud der molens op Goeree-Overflakkee. Doordat zij de molens regelmatig laten draaien worden kleine gebreken op tijd ontdekt en verholpen. Zij dragen zo zorg voor het regelmatig onderhoud en de restauratie van de molens. De stichting heeft de volgende molens in bezit:

Stellendam – Korenlust

De molen van Stellendam ligt aan de Molenkade. Het is een korenmolen die tot 1961 nog in bedrijf was. Op zaterdagen en op afspraak is de molen te bezichtigen.

Goedereede – De windvang

De windvang was tot 1953 in gebruik voor het malen van het graan. Daarna raakte hij in verval en werd deze in 1973 gerestaureerd. De molen is maalvaardig, maar wordt weinig gebruikt.

Herkingen – De Dankbaarheid

In de begin jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg de molen een nieuwe kap en roeden. Rond de eeuwwisseling is De Dankbaarheid maalvaardig gemaakt en wordt deze door vrijwilligers gedraaid.

Dirksland – De Eendracht

Tegenwoordig is deze molen van de gemeente Dirksland, maar tot 1966 is er in deze molen op professionele basis graan gemalen.

Den Bommel – De Bommelaer

Deze molen was zo ernstig verwaarloosd dat hij op de nominatie stond om gesloopt te worden. De stichting De Bommelaer kocht de molen aan en restaureerde de molen zodanig dat hij weer maalvaardig is.

Sommelsdijk – De Korenbloem

Deze stellingmolen komt uit het jaar 1705 en is rond 1975 gerestaureerd door de gemeente Sommelsdijk, die tevens de eigenaar van de molen is. De molen is op afspraak te bezoeken.

Oude Tonge – De Korenbloem

Deze molen was tot halverwege van de vorige eeuw in bedrijf, daarna is hij in verval geraakt en later pas weer gerestaureerd en maalvaardig gemaakt.

Stad aan het Haringvliet – Korenaer

Deze ronde grondzeiler uit 1746 heeft tot halverwege de vorige eeuw dienst gedaan, waarna hij in verval raakte. De toenmalige gemeente Stad aan het Haringvliet heeft de molen laten restaureren.

Nieuwe Tonge – D’Oranjeboom

Deze molen is gebouwd op een plaats waar eerst een standerdmolen stond. De molen komt uit 1768 en is draaivaardig. De molen is op zaterdagen te bezichtigen.

Achthuizen – Windlust

Deze molen werd gebouwd door de bekende molenmaker Dirk van Dijk. Windlust heeft ongeveer van 1852 tot 1952 dienst gedaan, daarna raakte hij in verval. Sinds 1991 is de Molenstichting Goeree-Overflakkee eigenaar van de molen, zij hebben hem laten restaureren.

Ouddorp

Ouddorp kent twee molens te weten De zwaan en de Hoop
De Zwaan is een werkende stellingmolen. De molen, die een klompenmuseum herbergt, is gelegen aan de Dorpsweg. Het museum en de molen zijn te bezichtigen wanneer de molen draait.

De Hoop

Deze molen is als één van de weinige molens in Nederland in particulier bezit. Vlakbij de molen is een dierenwinkel, waar meelproducten verkocht worden.
Vier jonge molenaars proberen de molen veel te laten draaien.

Duurzame energie

Al de bovengenoemde molens zijn traditionele molens met 4 wieken.
Op Goeree-Overflakkee staan langs de rand van het eiland ook moderne hoge windmolens. Deze molens hebben drie enorme wieken. Met behulp van de altijd aanwezige wind zorgen zij voor de energielevering aan huizen en de bedrijven in het vlakbij gelegen industriegebied. Hier komt geen molenaar aan te pas, alles is computergestuurd.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden Goeree-OverflakkeeHet eiland Goeree-Overflakkee is het onderste eiland van Zuid-Holland. Dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen den…
nieuws uitgelichtFlakkee ligt niet in Zeeland!Goeree-Overflakkee ligt in Zuid-Holland en niet in Zeeland. Voor echte Flakkeeënaren is dit een uiterst gevoelig onderwe…
Voordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeVoordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeOp Goeree Overflakkee bevinden zich genoeg mogelijkheden om een dagje uit te gaan met het hele gezin. Hieronder vindt u…
Zomervakantie in Ouddorp aan ZeeIn de zomervakantie trekken veel mensen naar het buitenland vanwege het mooie weer, de bezienswaardigheden en de cultuur…

De Q boeken van Jackie van LarenDe Q boeken van Jackie van LarenQ is een trilogie van de Nederlandse auteur Jackie van Laren. Het is een vrolijke, romantische boekenserie. De boeken Zi…
Koninklijk wapen, Rijkswapen en Klein RijkswapenKoninklijk wapen, Rijkswapen en Klein RijkswapenKoning Willem I vond bij de stichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 dat er een nieuw wapen nodig w…
Bronnen en referenties
  • Bezoek de Molens in Zuid-Holland isbn: 9789078388036
  • www.gomolens.nl
  • www.molendatabase.nl
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 06-10-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.