Dag van het Dagboek op de geboortedag van Anne Frank

Dag van het Dagboek op de geboortedag van Anne Frank De geboortedag van Anne Frank is uitgeroepen tot Dag van het Dagboek. Op 12 juni besteden organisaties in verschillende landen aandacht aan het genre egodocument en dagboek. Het Nederlands Dagboekarchief introduceerde de Dag van het Dagboek in Nederland en sinds 2014 worden er activiteiten georganiseerd rondom dagboeken op de verjaardag van Anne Frank. De Dag van het dagboek heet in andere landen Dear Diary Day of Tagebuch Tag.

Egodocumenten die een Dag verdienen


Dag van het Dagboek

Een van de beroemdste dagboeken van de wereld is het Dagboek van Anne Frank. Op 12 juni 1942, ze zat met haar familie ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam, werd haar dertiende verjaardag gevierd. Als verjaardagscadeau kreeg ze een dagboek. Het was het boekje met de roodgeruite stoffen kaft en slotje. Anne begon te schrijven en jaren later werd haar getuigenis van de onderduikperiode een wereldberoemd boek dat in verschillende versies en tientallen talen is vertaald. Dag van het Dagboek wordt in Nederland, Duitsland en Oostenrijk gevierd.

Dear Diary Day

In Engelstalige landen bestaat een Dear Diary Day, niet geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. De dag wordt in september gevierd. Ook is er een Tagebuch Tag in Duitstalige landen, die in november wordt gevierd.
De dag wordt aangegrepen om het genre onder de aandacht te brengen met workshops, thema-avond, schrijfcafé’s, lezingen, tentoonstellingen, wandelingen en andere activiteiten.

Anne Frank en haar beroemde Dagboek

Anne Frank schrijft in haar dagboek van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944. Ze schrijft zoveel dat haar verjaardagscadeau vol raakt. Daarna gaat ze verder in schriften. Haar dagboeken werden gevonden en overhandigd aan Otto Frank, de vader van Anne. Hij publiceerde in 1947 het werk van zijn dochter. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld geworden. Het boek is zo mooi omdat Anne haar persoonlijke gedachten heeft opgeschreven en over het wel en wee in het Achterhuis verhaalt. De teksten zijn eerlijk en hier en daar ook komisch. Ze getuigen van een scherp observatievermogen van de schrijfster en een vlotte pen.

Dagboeken in schriften en notitieblokken

Hoeveel mensen houden niet een dagboek bij. Sommigen houden het jaren vol en hebben schriften en kaften vol met lagere school pijnen, pubervreugdes en -verdrieten, vakantieverslagen, brieven aan geliefden en notitieblokken die druipen van de problemen.
Schrijvers gebruiken dagboeken als vingeroefeningen. Niet zelden plukken ze uit de dagelijkse schrijfsels fragmenten die de basis vormen voor een roman. Het ambacht van het schrijven blijft getraind door de dagelijkse dagboekbijdragen.

Bron voor schrijvers

Diverse schrijvers geven het belang aan van het bijhouden van een dagboek.
"Als je wilt schrijven, moet je een eerlijk, niet-publiceerbaar dagboek bijhouden dat niemand leest behalve jij," raadt Madeleine L’Engle aan.
De schrijver W. H. Auden ziet zijn dagboek als een discipline die hem behoedt voor luiheid en hem scherp houdt in zijn observaties.
Anaïs Nin zegt: "In mijn dagboek schrijf ik alleen over wat me oprecht interesseert, wat ik op dat moment het sterkst voel, en dat enthousiasme zorgt voor een levendigheid die in het formele schrijven vaak verwelkt. Improvisatie, vrije associatie, gehoor geven aan een stemming of een impuls, bracht een eindeloze hoeveelheid beelden, portretten, beschrijvingen, schetsen en klankexperimenten voort waaruit ik steeds weer kon putten."
Virginia Woolf benadrukt het mechanische aspect en vindt in het regelmatige schrijven in haar dagboek een manier om de schrijfspieren los te maken.
W.F. Hermans zei: "Dagboeken en brieven schrijven is en blijft een goedkope manier van tekstproductie: alles mag toevallig zijn, niets hoeft te worden afgerond."

Beroemde Dagboekschrijvers

Beroemde Vlaamse en Nederlandse dagboekschrijvers, naast Anne Frank, zijn:
  • Etty Hiillesem;
  • Hans Warren;
  • Cyriel Buysse;
  • Stijn Streuvels;
  • Virginie Loveling;
  • Karel van de Woestijne.

Dagboekje

In de museumwinkel van het Anne Frank Huis is een dagboekje te koop dat behalve een introductie over het leven van Anne Frank uit lege bladen bestaat. De dummy is exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel en webwinkel van het Anne Frank Huis. Je kunt er, geïnspireerd door Anne, je eigen dagboek in beginnen.

Nederlands Dagboekarchief

Het Nederlands Dagboekarchief (NDA) verzamelt uitsluitend dagboeken, briefwisselingen, memoires en andere 'persoonlijke schrijfsels’ en beheert de collectie in een archief. Het materiaal is toegankelijk voor onderzoek door wetenschappers. Het archief heeft ook een maatschappelijke functie omdat we via de egodocumenten het verleden leren kennen. Op 4 november 2014 is de dagboekcollectie van het NDA overgedragen aan het Meertens Instituut te Amsterdam. Het Meertens Instituut beheert de collectie en maakt ze toegankelijk voor belangstellenden en onderzoekers.
Activiteiten van het NDA:
  • organiseren van themadagen;
  • geven van conferenties;
  • houden van lezingen;
  • ontwikkelen van lesprogramma’s voor lager en middelbaar onderwijs.
  • verzorgt publicaties;
  • geeft vorm aan de Dag van het Dagboek;
  • vieren van Dag van het Dagboek en organiseren van een een evenement op of rond 12 juni.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboekMiep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er…
Boekverslag Het AchterhuisDit is een uitgebreid boekverslag van "Het Achterhuis" van Anne Frank. Het is op hoog 3 VWO niveau. Inclusief bespreking…
De kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikadres kon zien en waar ze in haar dagboek over schreef, gaat de hele wer…

Boeken: boekhandels in de negentiende eeuwBoeken: boekhandels in de negentiende eeuwBoekhandels waren er ook in de negentiende eeuw. Amsterdam telde in 1828 78 boekhandels. De inrichting van de boekhandel…
Lezen: het literaire leven in de negentiende eeuwLezen: het literaire leven in de negentiende eeuwDe lezer met een boekje in een hoekje? In de negentiende eeuw zijn er niet veel eenzame lezers. Lezen heeft in die tijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.dagboekarchief.nl/varia/noteer-alvast-dag-van-het-dagboek-2015/ geraadpleegd op 31 mei 2015
  • http://heldenreis.nl/nieuwsbrieven geraadpleegd op 31 mei 2015
  • http://www.annefrank.org geraadpleegd op 31 mei 2015
  • https://www.daysoftheyear.com/days/dear-diary-day/ geraadpleegd op 31 mei 2015
  • http://www.tagebuchtag.at/Seite_1x.html geraadpleegd op 31 mei 2014
  • http://www.dagboekarchief.nl/waarom-een-dagboekarchief/ geraadpleegd op 1 juni 2015
  • http://www.dagboekarchief.nl/organisatie/ontstaansgeschiedenis/ geraadpleegd op 25 februari 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.