Moai standbeelden, Paaseiland

Moai standbeelden, Paaseiland Paaseiland ligt meer dan 3219 kilometer ten westen van de Zuid-Amerikaanse kust, ter hoogte van Chili en is een van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld. Het eiland staat bekend om zijn moai. Dit zijn grote stenen hoofden. Ze zijn alleen op deze eilanden te vinden. De beelden lijken alleen hoofden, maar eigenlijk zijn het hele lichamen die tot hun nek ingegraven zijn. Er hebben waarschijnlijk twee verschillende populaties op Paaseiland gewoond. De eerste populatie van het eiland was een mysterieus ras, genaamd 'de lange oren'. De tweede populatie waren mensen van Polynesische afkomst. Eerstgenoemden waren de eerste bewoners van het eiland en hebben mogelijk ook deze beelden gebouwd. In 2012 waren er ongeveer 5800 bewoners op het eiland, waarvan 60% afstamt van de oorspronkelijke stam.

Geschiedenis

Net na Christus vestigden Polynesische mensen zich op een eiland. Vroeger bestond het eiland voor een groot deel uit een tropisch regenwoud. Er was genoeg voedsel te vinden. Het aantal inwoners steeg enorm en er was steeds minder voedsel beschikbaar. De inwoners kregen ruzie onder elkaar en er ontstonden oorlogen, waardoor veel van de moai werden gesloopt.

Op Tweede Paasdag, 5 april 1722, ontdekt de Nederlander Jacob Roggeveen een klein eiland midden in de Stille Oceaan. Het eiland heeft een oppervlakte nog kleiner dan 117 vierkante kilometers. Hij ziet als één van de eerste de beelden staan. Later werden de beelden moai genoemd en ze werden het symbool van een van de meest geïsoleerde en mysterieuze eilanden ter wereld, namelijk het Paaseiland. Het eiland behoorde voor meer dan 150 jaar tot het Nederlandse rijk totdat het in 1888 van Chili werd. De bewoners van het eiland noemen het eiland, 'Rapa Nui' en die naam wordt nu nog steeds gebruikt.

Cultuur

De eerste bewoners van het eiland waren hoogstwaarschijnlijk de bouwers van de beelden. Dit waren de Polynesische mensen. Ze komen oorspronkelijk van de Fiji-eilanden. Dit lijkt ver weg, maar met boten is dit makkelijk te bereiken. De bewoners hadden een lichte huid, rode haren, veel tatoeages en lange oren. Ze droegen grote en zware oorbellen en die rekten hun oren uit. De mensen waren erg creatief en primitief. Zo ontdekten ze allerlei manieren om hier een leven op te bouwen. Ze hebben ook allerlei manieren bedacht voor het verplaatsen van het beeld en dat alles op een primitieve manier.

Mysterie

Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe de beelden op het eiland gekomen zijn. Tot op de dag van vandaag blijft dit een raadsel. Jacob Roggeveen ontdekte niet alleen de beelden, maar ook enkele primitieve mensen die op het eiland leefden. Zij konden hem echter niks over de moai vertellen. Het blijft een mysterie hoe de bewoners van het eiland de beelden hebben vervoerd. Hier zijn wel een aantal theorieën over.

Theorie 1; 'de houten roller-theorie'

Bij deze theorie wordt gebruik gemaakt van hout. Door middel van een houten frame kunnen ze de beelden voortbewegen.

Theorie 2; 'de waggeltheorie'

Bij deze theorie werden de beelden op verschillende plaatsen vastgebonden met touwen. Het beeld zou vervolgens waggelend op zijn plaats worden gezet.

Wetenschappers denken dat de moai uit de rug van een vulkaan komt. De inwoners zouden de beelden uit de vulkaan hebben gehakt en gesneden.

Verschillende hoofden

De beelden hebben overeenkomsten in bouw, grootte en stijl, máár er is nog een verschil. Ze hebben verschillende hoofden. Zo hebben sommige een soort cilinder op hun hoofd. Wetenschappers weten niet zeker waarom bepaalde beelden dit hebben, maar ze hebben een vermoeden dat dit haren of een tulband zijn.

Functies

Het is niet duidelijk wat de functies van de beelden zijn. Sommige mensen denken dat het een eerbetoon is aan het hoofd van de families. Nog een mogelijkheid is dat de mensen niet veel te doen hadden en dat ze daarom beelden zijn gaan maken. De functie zoals die vandaag is, is erg toeristisch. Veel mensen willen de beelden zien en een stukje belevenis opdoen aan dit raadselachtig eiland en dat is ook niet raar, want het is een prachtig en mysterieus eiland.
© 2016 - 2024 Susanne2307, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ondergang van PaaseilandDe ondergang van PaaseilandPaaseiland ligt in de Stille Zuidzee en het behoort sinds 1888 tot Chili. Jaarlijks komen toeristen van overal ter werel…
Paaseiland – het eiland met de Moai-beeldenPaaseiland – het eiland met de Moai-beeldenPaaseiland werd ontdekt door een Nederlander. Het was de Zeeuw Jacob Roggeveen die het in de Grote Oceaan de naam Paasch…
Paaseiland: Geschiedenis van de paasbeelden en het eilandPaaseiland: Geschiedenis van de paasbeelden en het eilandPaaseiland is een klein, mysterieus eilandje gesitueerd in het zuiden van de Grote Oceaan tussen Chili en Tahiti. Op het…
De mysteries van Paaseiland: De moaibeeldenDe mysteries van Paaseiland: De moaibeeldenToen de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen op paaszondag 1722 in de Grote Oceaan voer, kwam hij langs een e…

Literatuurgeschiedenis: Max Havelaar (Eduard Douwes Dekker)Literatuurgeschiedenis: Max Havelaar (Eduard Douwes Dekker)De Max Havelaar is een van de belangrijkste literaire werken uit de negentiende eeuw. Waarom heeft Eduard Douwes Dekker…
Een meiboom zetten is een oud gebruikEen meiboom zetten is een oud gebruikEen meiboom is een omgezaagde boom die naast een nieuw te bouwen huis of stal wordt neergezet, waar het dak nog niet opz…
Bronnen en referenties
  • http://www.scholieren.com/werkstuk/8173
  • http://www.losapos.com/nl/paaseiland
  • http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/2254-paaseiland-bij-chili.html
Reactie

Conny, 10-07-2016
Ik heb twee houten beelden van de paaseilanden, een erfenis uit de jaren 60. Hebben deze beelden nog een bepaalde waarde? Reactie infoteur, 26-09-2016
Ik ben hier niet in gespecialiseerd en kan hier dus geen uitspraak over doen.

Susanne2307 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.