St Paul's Cathedral: architectonisch juweel met grote koepel

St Paul's Cathedral: architectonisch juweel met grote koepel De St Paul's Cathedral is een kerk in Londen waar de Anglicaanse bisschop zetelt. De bouw van de kathedraal ving aan in de zeventiende eeuw en is afgerond in 1710 in de stijl van de Engelse barok. Heel bijzonder is de koepel van de kathedraal die een hoogte bereikt van 111 meter. De St Paul's Cathedral ligt op het hoogste punt van de historische binnenstad en beheerste daardoor eeuwenlang de skyline van Londen. Naast zijn oorspronkelijke functie is de kathedraal ook een geliefde toeristische trekpleister.

Steensoort van St Paul's Cathedral

De St. Paul's Cathedral is een van de grootste kathedralen die in Europa zijn gebouwd. De kerk is opgebouwd uit portlandsteen. Portlandsteen is een zandhoudende kalksteen met een witte kleur. De steensoort wordt gewonnen in groeven in het graafschap Dorset op het schiereiland Isle of Portland. Waarschijnlijk werd voor die steensoort gekozen omdat het een goedkope steensoort is die makkelijk te bewerken en voldoende sterk is.

Al een St Paul vanaf 604

Londen kende al in 604 een kerk gewijd aan St Paul die enkele keren werd beschadigd maar telkens weer werd herbouwd totdat hij bij de grote brand van Londen in 1666 verloren ging. Voor de wederopbouw werd de amateur-architect Christopher Wren ingeschakeld door Koning Charles II. Als amateur-architect ontwierp Wren 52 kerken.

Architectonisch juweel van Sir Christopher Wren

Het eerste ontwerp van de St Paul’s Cathedral van architect Wren was in de vorm van een Grieks kruis. Het werd in 1669 afgewezen door de kerkleiders. Zij vonden het ontwerp te bont en te weinig op een kathedraal lijken. Ook het tweede ontwerp uit 1673 werd afgekeurd. Pas het derde vond goedkeuring en had een traditioneel schip en koor. Door de afkeuringen kon pas in 1675 met de bouw worden begonnen. De bouw duurde tot 1710. Voor een dergelijk majestueus bouwwerk in barokstijl is die bouwtijd kort te noemen. De architect Sir Christopher Wren is de eerste die in 1723 in de crypte van de kathedraal werd begraven.
  • Plattegrond - De plattegrond van de kerk wijst in oostelijke richting. De afmetingen van de kerk bedragen 158 meter lang, 75 meter breed en 108 meter hoog. De kruisvorm van de plattegrond wordt bepaald door de twee zijschepen ten noorden en zuiden van het middenschip.
  • Schip - Drie kleinere kapellen bevinden zich in de zijbeuken van het schip aan de voorzijde van de kerk. Aan de linkerzijde de All Souls en St Dunstan’s en aan de rechterzijde de kapel van de Order of St Michael and Saint George.
  • Dwarsschip - Het dwarsschip wordt gevormd door uitbouwen aan de noordkant en zuidkant van de koepel van de kathedraal.
  • Koor - Het koor ten westen van de koepel bevat ruimten voor de geestelijken en het orgel dat op twee na het grootste in Groot-Brittannië is.
  • Koepel - De koepel van de kerk is wereldwijd op één na de grootste. De grootste koepel bevindt zich in Rome op Sint-Pietersbasiliek.
  • Torens - In het oorspronkelijke plan waren geen torens opgenomen. Pas in 1707 zijn er twee aan de voorzijde door Wren toegevoegd.
  • Crypte - De kathedraal heeft een omvangrijke crypte waarin veel gedenktekens te vinden zijn. Maar helaas zijn in de loop van de eeuwen talrijke kerkschatten verloren gegaan waarvan de meeste bij een grote kerkroof in 1810. In de crypte liggen ettelijke beroemde mensen begraven zoals admiraal Nelson, de hertog van Wellington en Winston Churchill.

Indrukwekkende grote koepel met galerijen

De koepel van de St Paul’s Cathedral weegt 67.000 ton met een ingemetselde ketting van stalen stangen die moet voorkomen dat hij instort. De halve bol wordt ondersteund door acht zuilen. Tussen de bogen van de binnenste koepel bevinden zich mozaïeken van profeten en heiligen die werden aangebracht tussen 1864 en 1888. De mozaïeken die zich op het plafond bevinden zijn in 1890 aangebracht in opdracht van koningin Victoria. Zij vond dat de kerk te weinig kleur bevatte waarna William Richmond de mozaïeken realiseerde. De muurschilderingen in de koepel zijn door de hofschilder Sir James Thornhill vervaardigd tussen 1715 en 1719 en bevatten scènes uit het leven van St. Paul. De gouden bal boven op de koepel is zes meter in diameter. De koepel telt drie galerijen die allen bezocht kunnen worden namelijk Whispering Gallery, Stone Gallery en Golden Gallery.

Whispering Gallery

Deze galerij bevindt zich aan de binnenzijde van de koepel en kan bereikt worden na een klim van 259 treden. Op de Whispering Gallery zorgt de bijzondere akoestiek er voor dat mensen op grote afstand elkaar toch kunnen verstaan.

Stone Gallery

The Stone Gallery is de eerste van twee galerijen boven de Whispering Gallery aan de buitenkant van de koepel. Deze galerij ligt op ruim 53 meter boven de grond en is te bereiken na 378 treden met een prachtig zicht op Londen.

Golden Gallery

De Golden Gallery is de kleinste van de galerijen en loopt rond het hoogste punt van de buitenste koepel op ruim 80 meter hoogte. Na de beklimming met 528 treden toont zich bij helder weer een fabelachtig zicht op de stad en de omgeving.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
St Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalSt Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalDe St Paul's Cathedral is een van de meest markante gebouwen in de Londense city. Naast dat het de hoofdzetel is van de…
Londen: de St. Paul's CathedralLonden: de St. Paul's CathedralDe St. Paul's Cathedral heeft een opvallend grote koepel. Hij werd gebouwd na de Grote Brand van 1666. Tijdens die brand…
Bezienswaardigheden LondenBezienswaardigheden LondenLonden is één van de grootste toeristen trekkende steden. Elk jaar komen er ruim 27 miljoen bezoekers de stad bewonderen…
Koepel: bijzondere bouwconstructie ook in NederlandKoepel: bijzondere bouwconstructie ook in NederlandMet een koepel wordt in de bouwkunde een halfbolvorming dak bedoeld. Koepels zijn vooral in het verleden toegepast in ge…

Decoratieschilderen: imitatie van hout en marmerDecoratieschilderen: imitatie van hout en marmerMet decoratieschilderen kunnen verschillende manieren van schilderen worden bedoeld. In veel gevallen wordt het schilder…
Middeleeuwse literatuur: mirakelspel Mariken van NieumeghenMiddeleeuwse literatuur: mirakelspel Mariken van NieumeghenHet geestelijk toneel ontwikkelde zich in de middeleeuwen uit het (in het kerkgebouw gespeelde) liturgische drama. In de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Varunsingh180000, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/St_Paul%27s_Cathedral_(Londen)
  • http://www.aviewoncities.com/nl/londen/stpaulscathedral
  • http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?id=3732
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Portlandsteen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.