Sixtijnse Kapel: schilderingen van Michelangelo

Sixtijnse Kapel: schilderingen van Michelangelo De Sixtijnse kapel is een wereldberoemde kapel in de Vaticaanse Musea. Hij is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van het museum en is vooral bekend als locatie voor het kiezen van een nieuwe paus. Maar wist u ook dat er prachtige fresco’s van Michelangelo te zien zijn?

Bouw en vorm

In opdracht van paus Sixtus IV, waarnaar hij uiteindelijk ook vernoemd werd, werd tussen 1475 en 1483 de Sixtijnse Kapel gebouwd. De uitvoerder was Giovanni di Dolce. De vloer van de kapel 13,41 meter breed, 40,23 meter lang en 20,70 meter hoog. Opvallend is dat de kapel daarmee exact dezelfde afmetingen heeft als de tempel van Salomo, beschreven in het Oude Testament. De vloer is zeer mooi, maar niet het indrukwekkendst van de kapel. Het plafond is een tongewelf, ontworpen door Baccio Pontelli.

Het werk van Michelangelo

Oorspronkelijk was het plafond blauw geschilderd en versierd met gouden sterren, zoals dit gewoonte was in die tijd. Paus Julius II vond echter in 1508 dat het tijd was voor iets nieuws en huurde de toen al zeer gewilde Michelangelo in om het plafond over te schilderen. Tussen 1508 en 1512 stond hij op zijn zelf ontworpen steigers, nadat hij een idee van de goede architect Bramante (steigers aan het plafond) had afgeslagen, en voltooide zijn fresco’s. Waarschijnlijk heeft Michelangelo zo’n 3000 dukaten opgestreken met zijn schilderwerk. Erg verwonderlijk was dit niet, in plaats van de afgesproken twaalf apostelen schilderde hij namelijk meer dan 300 figuren. Twee daarvan zijn God en Adam, de eerste geeft de tweede het leven op het midden van het fresco.

13 jaar later, in 1535, werd Michelangelo opnieuw benaderd voor een schilderopdracht in de Sixtijnse Kapel. De muur achter het altaar diende beschilderd te worden met een fresco van Het Laatste Oordeel. In 1541 voltooide Michelangelo deze, maar niet zonder enige tegenspraak. Hij had namelijk veel van zijn figuren naakt en met ontblote geslachtsorganen afgebeeld. De ceremoniemeester van de paus, Biagio da Cesena, deed zijn beklag bij de paus, waarop Michelangelo de meester rechtsonder afbeeldde als Minos, de god van de onderwereld. Diens penis werd vermaakt tot een slang. Daniele da Volterra voegde later vijgenbladeren toe, die de geslachtsorganen moesten bedekken.

Beide fresco’s zijn nog steeds te bewonderen in de Sixtijnse Kapel.

Toegang

Na betreden van de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad, waarvoor je zeer waarschijnlijk lang in de rij hebt gestaan, is de Sixtijnse Kapel vrij toegankelijk. Wel is het verboden er te praten en te fotograferen. Indien de paus sterft en er een nieuwe moet worden verkozen, functioneert de Sixtijnse Kapel als locatie voor het conclaaf van de kardinalen. Als de nieuwe paus bekend is, stijgt witte rook op uit de schoorsteen van de kapel.
© 2008 - 2024 Sanderp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paus Julius II en de kunst in RomeEr wordt wel eens gezegd dat het grootste verdienste van paus Julius II (1443-1513) was dat hij de belangrijkste kunsten…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…
Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'De Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer Michelangelo Buonarroti schilderde het plafond van de Sixtijnse Kapel te Rome…
Schilders 16e eeuw: Michelangelo (Sixtijnse kapel)Schilders 16e eeuw: Michelangelo (Sixtijnse kapel)Paus Julius II gaf Michelangelo de opdracht om de Sixtijnse kapel van fresco's te voorzien. Het gigantische karwei wist…

Gijsbrecht van AemstelGijsbrecht van Aemstel (ook geschreven als Gysbreght van Aemstel) is een toneelstuk dat speelt in 1304 en geschreven is…
Boekverslag: De Chinees van Henning MankellHenning Mankell is een Zweedse auteur en is zeer veel gelezen in Nederland. Hij staat bekend om zijn misdaad romans waar…
Bronnen en referenties
Sanderp (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.