Die Fledermaus - Johann Strauss jr

Die Fledermaus is de meest uitgevoerde en meest populaire operette die ooit geschreven is. Die Fledermaus is de derde operette die Johann Strauss jr. schreef. Het ging in 1874 in Wenen in premiere. Deze operette wordt in het Duits gezongen. Om het verhaal goed te kunnen volgen, kunt u hier in het heel kort de synopsis en andere achtergrondinformaite lezen.

De componist

Johann Strauss junior werd op 25 oktober 1825 in Wenen geboren. Hij was de zoon van Johann Strauss die bekend is geworden van de Radetzky mars. Vader Strauss wilde niet dat zijn zoon ook in de muziek zou gaan. Maar de liefde voor muziek zat de kleine Johann in het bloed; hij nam vioolles bij zijn vaders grootste concurrent.

In 1842 verliet vader Johann de familie. Vanaf dat moment hoefde zoon Johann het vioolspelen niet meer stiekem te doen en werd hij snel steeds beter. De Weense Wals werd dankzij Johann Strauss jr. heel populair in Wenen maar ook daarbuiten. Hij zorgde er ook voor dat de Weense Wals niet alleen in danszalen werd gespeeld maar ook in concertzalen.

Johann Strauss jr. overleed op 73-jarige leeftijd in Wenen aan een longontsteking.

De hoofdpersonen

  • Eisenstein (tenor)
  • Rosalinde, Eisensteins vrouw (sopraan)
  • Adele, het kamermeisje (sopraan)
  • Dr. Falke (bariton)
  • Dr. Blind, advocaat (tenor)
  • Alfred, minnaar van Rosalinde (tenor)
  • Kolonel Frank (bariton)
  • Prins Orlofsky (mezzo-sopraan)

Bedrijven:

  • Eerste acte het huis van Eisenstein en Rosalinde
  • Tweede acte de danszaal van het kasteel van Prins Orlofsky
  • Derde acte het kantoor van Kolonel Frank in de gevangenis

Het verhaal

Eisenstein hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Hij heeft een ambtenaar belachelijk gemaakt. Morgenvroeg moet hij zich melden. Rosalinde is erg verdrietig daar haar man moet gaan. Huilend pakt ze wat oude kleren voor hem in. Vriend Falke komt langs. Hij haalt Eisenstein over om eerst naar het gemaskerd bal van Prins Orlofsky te gaan. Rosalinde is erg verbaasd als ze ziet dat haar man in zijn mooiste pak het huis verlaat. Zij verkeert in de veronderstelling dat hij dan al naar de gevangenis gaat.

Falke is ooit door Eisenstein, na een ander gekostumeerd bal, op straat achtergelaten in een raar vleermuispak. Sinds die tijd wordt hij spottend Dr. Fledermaus genoemd en zint hij op wraak.

Alfred is een vroegere vriend van Rosalinde. Hij grijpt, gestimuleerd door dr. Falke, zijn kans om de verdrietige Rosalinde te troosten in de hoop dat zij opnieuw verliefd wordt. Rosalinde verstopt Alfred snel als Kolonel Frank, de gevangenisdirecteur, op de stoep staat. Hij komt Eisenstein halen en dan begint de grote persoonsverwisseling. Alfred wordt meegenomen naar de gevangenis.

Dr. Falke vertelt Rosalinde dat haar man de bloemetjes buitenzet op het feest. Zij verkleedt zich als een mysterieuze gravin en gaat ook naar het feest. Adele, het kamermeisje is er ook, verkleedt in een jurk van haar meesteres. Eisenstein is onder de indruk van de gravin. Hij probeert haar te verleiden en heeft niet door dat zij zijn eigen vrouw is. Hij vertelt dat hij haar hartslag kan meten met zijn horloge. Zij speelt mee en gaat er met het horloge vandoor. Iedereen drinkt meer champagne dan goed is. Om 6 uur haast Eisenstein zich naar de gevangenis.

Daar komt hij er achter dat Alfred gevangengenomen is en begrijpt dat hij de minnaar is van zijn vrouw. Rosalinde is ook bij de gevangenis om Alfred vrij te krijgen. Woedend beschuldigt Eisenstein haar. Maar als zij hem dan met een Hongaars accent en zijn horloge een koekje van eigen deeg geeft, zit er niets anders op dan te vergeven en te vergeten. Dr. Falke vertelt dat het zijn wraak is, de wraak van de Fledermaus. Daarna zingt iedereen weer vol lof: het was de schuld van de champagne.
© 2009 - 2024 Rommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Engelse wals (of langzame wals)Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en manesc…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Het ultrasone geluid van de vleermuisJaren lang was het een raadsel hoe vleermuizen konden "zien". Of hoe ze eigenlijk communiceerde met elkaar en hoe ze nou…

Lladro porseleinLladro porseleinLladro, het mooie Spaanse porselein is afkomstig uit de Spaanse stad Valencia waar ook het gelijknamige museum staat.
Proefabonnement op een krant, gratis of met kortingProefabonnement op een krant, gratis of met kortingEen abonnement op een krant is duur, zeker als je ziet dat je ook gratis een krant kunt meepakken in het openbaar vervoe…
Rommy (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.