InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Boekenweek 2011

Boekenweek 2011

Boekenweek 2011 De 76e editie van de Boekenweek wordt in 2011 gehouden van 16 t/m 26 maart 2011. Het thema van de boekenweek 2011 is "geschreven portretten". Kader Abdolah, zeer geliefd bij een groot Nederlands publiek en bekend van o.a de romans; Het huis van de moskee, De boodschapper en De Koran kreeg de opdracht om het Boekenweekgeschenk van 2011 te schrijven; De Kraai.
De stichting Collectieve Propoganda van het Nederlandse boek organiseert van 16 t/m 26 maart 2011 weer de jaarlijkse Boekenweek. Dit jaar zal deze boekenweek volledig in het thema staan van 'curriculum vitae - geschreven portretten'. Al vanaf 1930, wordt er met uitzondering van de oorlogsjaren, jaarlijks een Boekenweken in Nederland gehouden. Deze Boekenweek heeft het doel, de rol van het boek in de samenleving te verstevigen.

Naast de Boekenweek wordt er sind 1955 ook jaarlijks in het najaar een Kinderboekenweek gehouden. Van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober 2011 zal de 57editie van de Kinderboekenweek plaatsvinden. De Kinderboekenweek van 2011 staat geheel in het teken van Superhelden.

Ieder jaar wordt er in het kader van de Boekenweek een Boekenweekgeschenk uitgegeven. Deze jaarlijkse wordt speciaal voor de Boekenweek geschreven en tijdens deze Boekenweek door de Nederlandse boekhandelaars gratis aangeboden aan klanten die voor een bepaald bedrag aan aankopen hebben gedaan. Na dat Joost Zwagerman in 2010 het Boekenweekgeschenk schreef, is het in 2011 de eer aan Kader Abdolah. Tijdens de Boekenweek vinden er in bijna alle Nederlandse bibliotheken activiteiten plaats, zoals; lezingen en signeersessies.

Curriculum vitae - geschreven portretten

Tijdens de Boekenweek van 2011 staat het levensverhaal centraal, onder het motto CURRICULUM VITAE- Geschreven portretten. Tijdens de Boekenweek van 1993 stond het thema ook centraal en ging de Boekenweek over dagboeken, brieven en biografieen. Sinds de 21e eeuw heeft de biografie veel aan populariteit gewonnen. Ook autobiografische verhalen zijn steeds populairder geworden.

Boekenweekgeschenk 2011

Het Boekenweekgeschenk van 2011, wordt geschreven door de Iraanse schrijver Kader Abdolah, die in Nederland veel bekendheid heeft vergaard met zijn eerder verschenen romans, Het huis van de moskee, De boodschapper en De Koran. Nieuw in 2011 is, dat het Boekenweekgeschenk dat jaar voor het eerst ook als e-book is te downloaden. Ontvangers van het Boekenweekgeschenk 2011, krijgen bij hun boek een inlogcode, waarmee het e-book te verkrijgen is.

Het Boekenweek, De Kraai, is een fictieve autobiografische vertelling, die veel heeft van het leven van Abdolah zelf. In het boek vermengt Abdolah de eeuwenoude literaire erfenis van zijn vaderland Perzie met de literatuur van zijn moederland, Nederland. Het verhaal gaat over een makelaar in koffie, die die net Max Havelaar, de hoofdpersonage van het in 1960 verschenen boek van Multatulli gevestigd is aan de Amsterdamse Lauriergracht nummer 37. Overdag houdt de makelaar in koffie zijn winkeltje draaiende en in de avonduren schrijft hij verhalen, waarin goed duidelijk wordt hoe hij als kleine jongen in Perzie opgroeit.
© 2011 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Boekenweek 2013Boekenweek 2013Nederland heeft zowel roemrijke perioden als tijden van rampspoed gekend. Het thema van de Boekenweek 2013 staat in het…
Boekenweek 2014Boekenweek 2014In 2014 vindt de 79e Boekenweek plaats. Vanaf dit jaar zal de Boekenweek niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaandere…
Boekenweek 2012Boekenweek 2012Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. Dat klinkt mooi, maar het onderhouden van een levenslange vrien…
Het boekenweekgeschenkIedereen kent de boekenweekgeschenken wel. De kleine boeken die je rond november gratis krijgt bij aankoop van een boek.…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf, dinsdag 15 maart 2011
  • Algemeen dagblad, dinsdag 15 maart 2011

Reageer op het artikel "Boekenweek 2011"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!