InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > ‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboek

‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboek

‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboek Het verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film die in 2010 op Ameland werd opgenomen en op 5 juni 2011 in Amsterdam première ging. Het drama is tevens uitgangspunt voor een stripboek met de titel: ‘De verdronken paarden van Ameland.’ De getekende figuren zijn herkenbare voermannen van Ameland. Het stripboek is een een mooie aanvulling van de boeken die er in de loop van de jaren over Ameland verschenen. ‘De Verdronken paarden Ameland’ is leuk voor jong en oud.

De plek van het paardengraf

Striptekeningen in de film Penny's Shadow

De samenwerking tussen het tijdschrift Penny en de bioscoopfilm Penny's Shadow uit zich in het zeer unieke gebruik van striptekeningen op het grote doek. Strips vormen een belangrijk onderdeel in het magazine Penny. Vandaar dat regisseur Steven de Jong met behulp van herkenbare striptekeningen ‘Penny’ in de film wilde brengen.

Drama van Ameland

In de inrichting van het atelier van de striptekenares en overleden moeder van hoofdpersoon in het filmverhaal Kai, zijn prachtige, verhalende tekeningen verwerkt. Het drama van de reddingbootpaarden van Ameland – in 1979 verdronken acht paarden tijdens de lancering van de reddingboot - wordt bovendien aan het begin van de film verteld door striptekeningen, ondersteund door de vertellende stem van actrice Monic Hendrikx. De tekeningen worden tot leven gebracht door ze over te laten gaan in bewegende beelden.

Schets van de voorkantSchets van de voorkant
Schets van de lanceringSchets van de lancering
Het stripalbumHet stripalbum

Verdronken paarden en levende tekeningen

Holco Publications uit Heerhugowaard - de uitgeverij van het stripalbum en van het paardenblad Penny werkte samen met de filmmakers en gaf een deel van de naam aan de film Penny’s Shadow - heeft deze speciale tekeningen laten maken om de film te verrijken. De tekeningen zijn in verschillende lagen opgezet. Planet X FX uit Amsterdam heeft die verschillende lagen bewerkt en de tekeningen tot leven gebracht.

Argentinië

De uitgever van het stripalbum liet tekenaars in een tekenstudio in Argentinië het script uitwerken. Het album verscheen tegelijk met de film en burgemeester Albert de Hoop van Ameland mocht na de Amsterdam première het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij kreeg het eerste exemplaar van het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’ uit handen van regisseur Steven de Jong in het bijzijn van Anneke Smit-Tuijnman en Mark Tuijnman van Holco Publications.

Marijke Metz

De Tuijnmannen zijn verbonden met Ameland, ze hebben er familie wonen. Piet Tuijnman, oprichter van het bedrijf en vader van Anneke en Mark, overleed in 2009. De film Penny’s Shadow is opgedragen aan deze Piet. Het stripalbum is opgedragen aan zijn overgrootmoeder Marijke Metz van Ameland. Marijke werd geboren in Nes op 12 augustus 1839 en ze overleed op 22 oktober 1917 in Oudorp. Haar nazaten, waaronder de familie Tuijnman, wonen heden ten dage nog in die buurt.

Première

‘De verdronken paarden van Ameland,’ met het echte verhaal van de ramp op Ameland is te koop op Ameland en in de boekhandels. Het kost € 6,95. Auteur van het stripalbum is Frank Jonker.

Herkenbaar

Het leuke van het stripalbum is dat sommige figuren herkenbaar zijn. De hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk te benoemen voor wie ze kent. het zijn de mensen van de reddingboot en de voerlui. De voerlui zijn de mannen die hun paarden beschikbaar stellen. Vier van hen verloren elk twee paarden bij het ongeluk van 1979.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmPenny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…
Friese paarden en prinses BeatrixFriese paarden en prinses BeatrixHet Friese Paarden Stamboek bestaat 135 jaar in 2014 en dat wordt groots gevierd. Prinses Beatrix, een paardenmeisje bij…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover Stripboek
  • Persbureau Ameland
  • De verdronken paarden van Ameland

Reageer op het artikel "‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 25-04-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Ameland Boeken
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!