De echte Sinterklaas

De echte Sinterklaas In Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 december cadeautjes in schoenen stoppen en de zak bezorgen. Zijn zwarte pieten lopen over de daken om cadeautjes door de schoorstenen te gooien. In werkelijkheid rennen ouders na hun werk nog even snel van winkel naar winkel om zo veel mogelijk cadeautjes voor hun kinderen te kunnen kopen. En dan maar hopen dat ze zo lang mogelijk in Sinterklaas blijven geloven. Waar komt deze traditie vandaan?

Sint Nicolaas

Sinterklaas heeft wel degelijk bestaan. Sint Nicolaas, de bisschop van het Turkse Myra is de hoofdpersoon uit het oude verhaal. Hij leefde van het jaar 280 tot het jaar 342 na Chr. De bisschop van Myra was een goede man die bekend stond om zijn gulheid. In het plaatsje Myra woonde een arme man met zijn drie dochters. Zijn dochters waren oud genoeg om te trouwen, maar wanneer ze zouden trouwen moest de man een grote bruidsschat betalen. De man had hier niet genoeg geld voor en dus zouden zijn dochters verkocht worden als slaven. Op een nacht gooide de bisschop via de schoorsteen drie grote zakken goud naar binnen. De volgende ochtend vond de man de zakken in de schoenen die naast de schoorsteen hadden staan drogen. Hij had genoeg geld om de bruidsschat te betalen en alle drie zijn dochters konden nu trouwen.

Het graf van Sinterklaas

Op 6 december 342 stierf Sint Nicolaas. Na zijn dood werd hij heilig verklaard. Bij heiligen is het een oud gebruik om niet de sterfdag of geboortedag te vieren, maar de dag voor de sterfdag. Daarom is 5 december bij ons een feestavond. Dit komt niet omdat Sinterklaas dan jarig is, zoals veel kinderen geloven. Sinterklaas is begraven in Myra, maar heeft hier niet lang gelegen. Een aanval op het plaatsje heeft ervoor gezorgd dat zijn beenderen zijn verplaatst naar Bari, waar een grote kathedraal over de gestorven man heen is gebouwd. Hier liggen de overblijfselen van Sint Nicolaas nog steeds. In Myra kan je het oude graf van de Sint bezoeken. De overblijfselen van de stenen rondom het graf zijn intact gebleven.

Onze traditie

Pakjesboot

Dat Sinterklaas uit Spanje komt, is dus eigenlijk onzin. Hoe komen we daar dan bij? Het kan zijn dat dit verhaal is ontstaan uit het feit dat Bari een tijd in de handen van de Spanjaarden is geweest. Verder was Sint Nicolaas beschermheer van de scheepvaart en kwam hij zo ook veel in contact met Spaanse scheepvaarders. Dit is natuurlijk ook de reden dat Sinterklaas ieder jaar in de Nederlandse havens aankomt met zijn stoomboot.

Schoen zetten

De tradities van het schoentje zetten en de zak van Sinterklaas komen voort uit het verhaal van de arme man in Myra. Hierdoor denken kinderen ook dat de pakjes via de schoorsteen naar binnen komen en zetten ze hun schoentje naast de schoorsteen neer. Sinterklaas gaat zelf echter niet meer altijd het dak op, hier heeft hij zijn zwarte pieten voor.

Zwarte pieten

Zwarte pieten zijn niet altijd onderdeel geweest van de Sinterklaas traditie. Rond 1848 werd de eerste afbeelding van een zwarte piet gemaakt. Er werd toen bedacht dat het leuk zou zijn als Sinterklaas een hulpje zou hebben. Later werden dit er steeds meer. In het begin waren kinderen bang voor zwarte pieten, ze lieten kinderen schrikken. Pas later werd zwarte piet een kindervriend. Tegenwoordig is er veel kritiek op zwarte piet, omdat hij de vooroordelen over zwarte mensen zou bevestigen. Zo is piet dom, atletisch en vooral dienstbaar. Sommige bedrijven en scholen kiezen er daarom om de traditionele piet een beetje aan te passen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt Sinterklaas vandaan?Het feest dat we in Nederland al sinds mensenheugenis vieren en dat we kennen als de verjaardag van Sinterklaas, is op 5…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasSinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? W…

Alles over Halloween, van geschiedenis tot hedenAlles over Halloween, van geschiedenis tot hedenHalloween wordt in Nederland en de rest van Europa steeds populairder. Steeds meer mensen versieren hun huis en er komen…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.