Sinterklaas: tips bij het dichten

Sinterklaas: tips bij het dichten In november is Sinterklaas weer in het land en de kruidnoten liggen al in de winkel. In november of zelfs al oktober worden de lootjes getrokken. Voor wie koop je dit jaar een cadeau? Wat ga je hem of haar geven? En dan komt daarbij nog dat gedicht... Maar wat kun je nu weer schrijven? Het valt niet mee om elke keer met iets origineels en leuks te komen.

Don'ts

"Sint zat te denken, wat hij jou dit jaar zou schenken."
"Sint heeft stad en land afgelopen, om voor jou een cadeau te kopen.
"Sint heeft lang nagedacht, en uiteindelijk dit voor je meegebracht.
"Sint heeft lang moeten zoeken, in alle gaten en hoeken."

Vergeet het maar! Met deze zin hoef je je gedicht niet te beginnen - al veel te vaak gebruikt! Dat begin is alleen leuk als je er een mooie en grappige draai aan weet te geven.

Do's

Begin met steekwoorden

Denk eerst even na over de persoon waarover je het gedicht schrijft. Heeft hij of zij een bepaalde, opvallende hobby? Is er het afgelopen jaar iets bijzonders gebeurd? Zijn er uitspraken die hij of zij altijd doet? Schrijf zoveel mogelijk op van wat je te binnen schiet.

Dichtschema's

Gebruik verschillende rijmschema's. Zo heb je:
  • Slagrijm (a a a a)
  • Gepaard rijm (a a b b c c)
  • Gekruist rijm (a b a b)
  • Omarmend rijm (a b b a)
  • Verspringend rijm (a b c a b c)
Hoewel het misschien een leuk idee is een minder standaard rijmschema te gebruiken, is het soms toch mooier een simpeler schema te kiezen. Dit klinkt vaak toch beter wanneer het wordt uitgesproken.

Gebruik een rijmwoordenboek

...maar niet te vaak. Probeer ook zelf eens na te denken wat op een woord rijmt, of verander anders de structuur van de zin, zodat je betere rijmwoorden hebt. Houd je niet te veel vast aan een bepaald woord, maar wees flexibel.

Lak aan structuur

Want nee, bij gedichten hoeft de structuur niet perfect te zijn. Je mag best eens twee woorden omdraaien zodat het einde rijmt. Zolang de zin nog maar wel begrijpelijk is.

Hardop voorlezen

Lees je gedicht eens hardop voor, zodat je ook zeker weet dat het zal klinken als degene die jouw gedicht krijgt het gaat voorlezen. Let dan bijvoorbeeld op of sommige zinnen niet te lang zijn, of juist te kort, of woorden met te veel lettergrepen. Gebruik ook niet te vaak dezelfde woorden, want dit klinkt minder goed.

Begin op tijd!

Begin nou niet op 4 december, want gegarandeerd vind je dan geen inspiratie. Soms moet een gedicht gewoon ineens binnen komen en dat lukt niet 1, 2, 3. Wacht niet tot het laatste moment, zodat je met een deadline in zicht. Begin op tijd, zodat je genoeg kansen hebt om met iets origineels te komen.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Sinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenSinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenNatuurlijk krijgt je hond of kat ook een cadeautje van Sinterklaas. En je cavia, het konijn of je andere huisdieren miss…

Wie is de kerstman?Wie is de kerstman?Het is raar maar waar, wij Nederlanders zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de kerstman. Waar wij nog gewoon Sin…
Het Mexicaanse HalloweenHet Mexicaanse HalloweenOp 31 oktober gaat men weer verkleed de straat op: het is Halloween. Deze dag van uitgeholde pompoenen, verklede kindere…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijmschema
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.