Christelijke Feestdagen - Pinksteren

Christelijke Feestdagen - Pinksteren Pinksteren is een christelijk feest en Tweede Pinksterdag is een nationale vrije dag in Nederland. Maar waarom vieren wij nu eigenlijk Pinksteren? En wanneer vieren we het eigenlijk, want deze feestdag heeft geen vaste datum.

Wanneer vieren wij Pinksteren?

Pinksteren heeft net als Pasen geen vaste datum. Het woord stamt af van het Griekse woord voor vijftig (pentekostè) en deze feestdag wordt dan ook altijd gevierd op de 49e dag na Pasen of ook wel de 50e dag van Pasen. Dit komt neer op 7 zondagen na Pasen. Pinksteren valt altijd tussen 11 mei en 14 juni.

Waarom vieren wij Pinksteren?

Pinksteren is, net als wel meer van onze feestdagen, afgeleid van een Joods feest. De eerste christenen waren namelijk veelal Joden.

In het Jodendom werd Pinksteren het Wekenfeest (of 'Sjawoeot') genoemd, het was een feest ter herinnering aan de Wetgeving op de Berg Sinaï, waarbij God de Tien Geboden aan Mozes gaf. Het is tevens een lentefeest dat samenvalt met het begin van de oogst. Op deze dag mag er niet gewerkt worden, samenzijn met vrienden en familie is belangrijk.

Tijdens Pinksteren wordt de Nieuwe Geest (ofwel de Geest van God) herdacht, de derde persoon van de heilige drie-eenheid (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Na zijn dood steeg Jezus op Hemelvaart op naar de hemel, maar hij beloofde terug te komen. Tijdens wat wij nu Pinksteren noemen, daalde hij neer op de apostelen, in de gedaante van vuur en wind. Doordat na deze gebeurtenis vele mensen zich aansloten bij de kerk, wordt deze datum ook wel gezien als het begin van het christendom.

Waarom zijn er twee Pinksterdagen?

Heel kort door de bocht: die zijn er niet! Pinksteren is alleen de eerste Pinksterdag, de tweede Pinksterdag is erbij betrokken als extra vrije dag. In de Zaanstreek kent men zelfs nog een Pinkster drie.

Festiviteiten tijdens Pinksteren

  • Het bekendste Pinksterfeest is waarschijnlijk Pinkpop, een festival dat elk jaar in het Pinksterweekend gehouden wordt.
  • De Pinksterlanddagen in Appelscha, een driedaags evenement waarin anarchisme, cultuur en natuur centraal staan.
  • Pinksterconferentie. Dit is een conferentie die jaarlijks gehouden wordt met Pinksteren, er komen zo'n 40.000 Christenen op af.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…

Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.