Wat vieren we met Pasen

Van origine is Pasen een herdenkingsfeest vanuit het Jodendom. Het wordt gevierd in de voorjaarsmaand Nisan (maart-april) en begint in de vollemaansnacht. Met Pesah (Pasen) vieren de Joden de uittocht uit Egypte. Zij waren immers al 400 jaar slaven toen God hen onder leiding van Mozes de woestijn door leidde naar hun nieuwe vaderland.

Aswoensdag

Het begin van de paastijd wordt voorafgegaan door Aswoensdag, de woensdag na carnaval. Na deze woensdag begint een periode van 40 dagen vasten (wel eten, maar niet snoepen), een tijd van bezinning. De zondag telt niet mee in de telling van 40 dagen. In de kerk krijgen de gelovigen een askruisje op het hoofd aangebracht. Deze as is gemaakt van de (gewijde) palmpasentakjes die een jaar eerder met palmpasen zijn overgebleven. De as is een herinnering aan de sterfelijkheid van de mens.

Waar komt Pasen vandaan

Pasen zou ontstaan zijn uit een feest dat gevierd werd ter ere van de godin van de dageraad Eostre (of Astarte of Isjtar of Eastre genoemd). Haar feest werd gevierd om de demonen van de winter te verjagen en de terugkeer van de zon. Vaak ging dit samen met het aansteken van paasvuren op heuveltoppen. Haar symbool is het ei. Volgens de legende is er een enorm groot ei uit de hemel in de rivier de Eufraat gevallen. Uit dit ei zou Eostre geboren zijn.
In het Romeins wordt gesproken over de godin Venus, in het Grieks over Aphrodite, en in het Noors over Freya. Allen zijn één en dezelfde godin.

Pasen als Christelijk feest

Ten opzichte van kerstfeest wordt het Christelijke Pasen niet op een vaste kalenderdatum gevierd. Dat het Paasfeest bijna ieder jaar op een andere datum gevierd wordt heeft met de maan te maken. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag NA de eerste volle maan, OP of NA het begin van de lente. Met volle maan wordt niet die mooie ronde bol bedoelt die aan ons hemelgewelf staat, maar een bepaalde standaard (Paschal PMF). Deze geldt wereldwijd, want de kerk wilde niet afhankelijk zijn van astrologen. Dit is besloten op het Concilie van Nicea in 325.
Pasen zal dus nooit eerder gevierd worden dan 22 maart en nooit later dan 25 april.

In de Christelijke kerk is het feest van Pasen het belangrijkste liturgische feest. Er wordt immers gevierd dat Jezus Christus nadat Hij heeft moeten lijden en sterven aan het kruis, is verrezen uit de dood, waardoor de zonden van de mensen vergeven zijn. Hierdoor is de band tussen God en de mens weer hersteld.
Na zijn verrijzenis is hij aan vele mensen, niet alleen zijn leerlingen, verschenen. Diverse getuigenissen zijn opgenomen in de vier evangelie´s in het Nieuwe Testament van de Bijbel.

Onder andere de getuigenis van, de ongelovige, Thomas. Deze leerling van Jezus had aangegeven dat hij niet eerder in de herrijzenis van zijn Meester kon geloven, voordat hij zijn vingers in de wonden in handen en zij van Jezus had kunnen leggen. Volgens de Bijbel verscheen Jezus aan Thomas en verzocht hem zijn wonden aan te raken.

De paasviering kan kerkelijk in 4 historische stukken worden verdeeld:

1. De tijd voor de kerkvrede van 313

Hier bestond de viering uit vasten (het treuren om de dood van de Heer) en werd afgesloten door de nachtwake met lezingen uit de Schrift: over het paaslam, de lijdende dienaar en het lijden van Jezus. De eucharistie tijdens deze mis was het begin van de blijde viering van de paastijd (vijftig dagen).

2. Na de kerkvrede van 313

Nu had men meer aandacht voor de gebeurtenissen in de dagen voor het sterven van Jezus aan het kruis. Het paasmysterie werd uiteengelegd in een viering van drie dagen (Triduum Sacrum): Goede Vrijdag, paaszaterdag en paaszondag.
De paaswake was een samenvatting van alle drie de dagen. In deze tijd werd de Paaszondag de belangrijkste dag van het kerkelijk jaar.

3. Laatste stadium

In deze periode (welke in de Latijnse ritus duurde vanaf de middeleeuwen tot in de moderne tijd) scheidde men de paaszondag van de overige dagen. Het Triduum werd een voorbereiding op de paaszondag (de verrijzenis van Jezus) en behelst vanaf dit moment als drie dagen van viering: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag.

4. Herziene liturgie

Binnen de RK Kerk heeft de liturgische beweging de eenheid van het paasmysterie proberen te herstellen. In 1955 werd de liturgie van de Goede Week op basis van historische gegevens herzien. Dit werk is voltooid in 1970 met de verschijning van het nieuwe Missale Romanum.

Pasen als Joods feest

Van origine is Pasen een herdenkingsfeest vanuit het Jodendom. Het wordt gevierd in de voorjaarsmaand Nisan (maart-april) en begint in de vollemaansnacht. Met Pesah (Pasen) vieren de Joden de uittocht uit Egypte. Zij waren immers al 400 jaar slaven toen God hen onder leiding van Mozes de woestijn door leidde naar hun nieuwe vaderland. Voordat zij uiteindelijk Egypte konden verlaten zou God, na 9 plagen, nog een 10e allesvernietigende plaag over de Egyptenaren uitstorten; in de nacht zou de doodsengel alle eerstgeborenen in Egypte doden. Om het Joodse volk te sparen moesten zij de deurposten van hun woningen insmeren met het bloed van een jong lammetje, waardoor de engel hun woning zou overslaan. Om snel gereed te zijn eindelijk het gehate land te kunnen verlaten moesten zij ongedesemd brood bakken. Nog altijd vieren de Joden deze herdenking, eten ze jong lamsvlees en ongedesemd brood.
Door verschillende berekeningen ten opzichte van de data waarop de feesten gevierd worden, kunnen het Christelijke en het Joodse Paasfeest ver uit elkaar liggen.

Paasvuren

De bisschoppen hebben in de geschiedenis alle mogelijke moeite gedaan om de paasvuren, welke oorspronkelijk op het feest van Eostre werden aangestoken, uit te bannen. Deze vuren staan in verband met de nieuwe lente, die vruchtbaarheid brengen over de velden en stallen. Aangezien ze met deze wensen geen succes boekten bleef er maar één mogelijkheid over, ze overnemen en ze binnen het Paasfeest een plaats geven.
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagWitte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagPasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijdPasen, de feestdag na de vasten- en passietijdOp de dag van Pasen, tussen 22 maart en 25 april, wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Op de zogenaamde G…

Wat is Goede VrijdagNadat Judas hem heeft verraden, wordt Jezus gearresteerd door de Romeinen. Pilatus laat hem geselen, een kroon opzetten…
Wat is Witte DonderdagWat is Witte DonderdagWitte Donderdag is de dag van het Laatste Avondmaal. Aangelegen aan het maal voorspelt Jezus het verraad van een van de…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.