Weetjes over de maand juni

Weetjes over de maand juni De maand juni is een maand die vele studenten vervloeken. Het is namelijk examentijd. Eens om de vier jaar vloeken de studenten nog harder. Dan is het immers Wereldkampioenschap voetbal. Door de examens kunnen velen dan niet kijken. Positief is dat in juni de papa's in de bloemetjes worden gezet, want dan is het in vele landen vaderdag. In juni zijn er ook weer een aantal verlofdagen, Pinksteren bijvoorbeeld. In Noord-Holland wordt op sommige plaatsen Luilak gevierd, een grappige traditie.

De maand juni

De maand juni werd genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van oppergod Jupiter. Het is de zesde maand in de Gregoriaanse kalender. Juni heeft 30 dagen. Andere benamingen voor de maand juni zijn de zomermaand, de rozenmaand en de weidemaand.

Katholieken noemen deze maand ook de maand van het Heilig Hart. De derde vrijdag na Pinksteren valt meestal in juni en op deze dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd.

Examens

Voor studenten is de maand juni niet zo'n feestelijke maand. Het is de maand van de eindexamens. Dit betekent dus dat vele studenten soms dag en nacht moeten blokken. Gezond leven en gezond eten is heel belangrijk voor hen tijdens deze maand.

Einde van de schooltijd

Voor sommige studenten betekent juni ook het definitieve einde van hun schooltijd. Gedaan met studeren, met weggaan met andere scholieren of studenten, gedaan de studentenfuiven, het kotleven, etc. Met een diploma op zak stappen ze nu het echte leven binnen, moeten ze op zoek gaan naar een job en zullen ze nu moeten werken voor hun centjes. Een periode uit hun leven wordt afgesloten.

Wereldkampioenschap voetbal

Om de vier jaar is er het Wereldkampioenschap voetbal, kortweg WK. Een doorn in het oog van vele studenten die, zoals hierboven gezegd, moeten studeren en dus veel van de matchen moeten missen. Niet iedereen houdt zich natuurlijk aan de regels. Studies wezen uit dat tijdens WK's tien procent meer studenten buizen op de examens, omdat ze voetbalkijken verkiezen boven blokken. Voor de niet-studenten en voetbalfans breken gouden tijden aan. Barbecueën met vrienden, samen pintjes drinken, naar de matchen kijken op groot scherm, luidkeels supporteren voor de favoriete ploeg, voetbalcupcakes maken , allerlei hapjes verorberen, etc. Ook de jongsten zijn in de ban van de voetbalgekte en voor zij die in juni verjaren, worden er overal voetbalfeestjes georganiseerd. Overal ter wereld worden er voetbalgadgets verkocht, van T-shirts over sleutelhangers, tot bekers en vlaggen. Hevige fans sparen jaren om hun ploeg te kunnen volgen naar het land dat het WK organiseert. Voor vele vrouwen en niet-voetballiefhebbers is deze periode een nachtmerrie en moeten er alternatieven gezocht worden.

Vaderdag

In juni worden in vele landen de papa's in de bloemetjes gezet. Deze dag is verschillend van land tot land. In België valt Vaderdag op de tweede zondag van juni, in Nederland op de derde zondag van juni. In Duitsland wordt Vaderdag dan weer op Hemelvaartsdag gevierd. In Antwerpen is er nog een tweede datum voor Vaderdag, namelijk 19 maart, de naamdag van de Heilige Jozef. Vaderdag werd in 1909 in Amerika uitgevonden en wordt sinds 1910 jaarlijks gevierd, in navolging van Moederdag.

Pinksteren

Pinksteren valt 50 dagen na Paasdag. Valt Pasen vroeg, dan valt Pinksteren in de maand mei. Valt Pasen laat, dan valt Pinksteren in de maand juni. Pinksteren valt ook 10 dagen na Hemelvaartsdag. Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het is de dag waarop de Heilige Geest terug naar de discipelen komt. Pinksteren valt altijd op een zondag. De dag na Pinksteren is in vele landen ook een vrije dag en wordt Pinkstermaandag genoemd.

Midzomerfeest

In Scandinavische landen wordt het Midzomerfeest gevierd op 21 juni. Vroeger was dit op 24 juni, drie dagen na de eigenlijke zonnewende. Het is de periode met de langste dag van het jaar. In sommige landen gaat de zon zelfs niet onder. Het Midzomerfeest is de tegenhanger van de winterzonnewende op 24 december. Dan wordt Kerstmis gevierd en heeft men de langste nacht van het jaar. Overal in het noorden worden voor het Midzomerfeest grote vreugdevuren aangestoken. Mensen dachten vroeger zo de duistere krachten te beletten terug vrij spel te krijgen tijdens de weer langer wordende nachten. Ook gelooft men dat op deze dag kruiden en planten magische krachten krijgen. Zoals dikwijls zijn de mensen rationeler geworden maar zijn de oude gebruiken gebleven.

Fête de la Musique

Op 21 juni wordt ook de "Fête de la Musique" gehouden. 21 juni is de langste dag van het jaar. Ideaal dus voor dit feest dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Het werd voor de eerste maal georganiseerd in 1982 onder het bewind van Minister van Cultuur Lang. Sindsdien wordt het elk jaar weer georganiseerd in alle Franse gemeenten. Het gaat hier om een straatmuziekfestival waar beginnende en amateurmuzikanten de kans krijgen om hun kunsten te laten zien. Het is uitgegroeid tot een volksfeest dat heel wat mensen aantrekt. Ook mensen die normaal niet uit hun huis komen voor cultuur. Maar het feit dat het gratis en gemoedelijk is, heeft er een groot succes van gemaakt. Ondertussen is het feest ook buiten de grenzen van Frankrijk bekend geraakt, onder andere mede door de inzet van de Alliance Française. Ook België en Duitsland hebben hun Fête de la Musique. In Nederland wordt het op kleine schaal gevierd. In de Engelstalige landen wordt het festival vaak "Make Music" genoemd. La Fête de la Musique (muziekfeest) is immers een homoniem van "faites de la musique" (maak muziek).

Speciale dagen in juni

  • 1 juni: Wereldmelkdag. De FAO (wereldvoedselorganisatie) heeft deze dag in het leven geroepen om stil te staan bij al het goede van melk (voedingswaarde, economische betekenis, etc). Ze kozen voor 1 juni omdat in een aantal landen op die dag al nationale melkdag werd gevierd. De eerste Wereldmelkdag werd in 2001 gehouden en nu zijn er al meer dan 30 landen aangesloten.
  • 5 juni: Wereldmilieudag. In het leven geroepen door de UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties
  • 7 juni: in sommige delen van Noord-Holland wordt Luilak gevierd. Het is een niet-christelijk feest op de zaterdag voor Pinksteren waarbij langslapers en te laatkomers bespot worden. Vooral jongeren nemen deel aan Luilak. Zij staan vroeg op en maken een hoop herrie en kabaal in de straten, luidkeels "luilak" roepend.
  • 20 juni: Wereldvluchtelingendag. Dit is een speciale herdenkingsdag sinds 2000, in het leven geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het lot van de vluchtelingen en om meer begrip voor de vluchtelingen te vragen. Wereldvluchtelingendag wordt in meer dan 100 landen gehouden. 20 juni werd als datum gekozen omdat in een aantal Afrikaanse landen reeds Africa Refugee Day werd gehouden.

Meer weetjes over juni

Een koude periode in juni wordt wel eens schaapscheerderskou genoemd.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorsprong van VaderdagDe oorsprong van VaderdagVaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en vol…
Het weer tijdens PinksterenHet weer tijdens PinksterenEerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft…
Vaderdag: gedichten en versjesVaderdag: gedichten en versjesVaderdag, wanneer is het Vaderdag en waardoor is Vaderdag ontstaan? Vaderdag valt in Nederland op iedere derde zondag in…
Vaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenVaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenLeuke cadeautips voor mannen zijn altijd welkom. Iedere 3e zondag in juni van een jaar vieren we Vaderdag. Vaderdag is e…

Weetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningWeetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningJuli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode…
Moederdag en moederdagcadeautjes van man en kinderenMoederdag en moederdagcadeautjes van man en kinderenMoederdag wordt ook in Nederland veelal gevierd. Sommige mensen doen niets aan Moederdag, omdat ze het een door de comme…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.frieslandcampina.com
  • www.beleven.org
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.