Dierendag toen en nu

Dierendag toen en nu Op dierendag verwen je jouw huisdieren met iets lekkers of extra aandacht. Je laat op deze dag zien dat je dieren waardeert. Deze feestdag wordt gevierd op 4 oktober. De eerste editie van dierendag werd gevierd op 4 oktober 1930. Op deze datum is ook de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige had een groot respect voor alles wat leefde. Dit geeft dierendag een dubbele speciale betekenis.

Het ontstaan van dierendag

Het concept van dierendag ontstond in 1927. Ilse Winter vond het belangrijk om alle dieren één dag in het jaar extra aandacht te geven. Dit idee legde zij voor bij de Internationale Dierenbeschermingsvereniging. De voorzitster, genaamd Margaret Ford, zag veel potentie in dit idee. Dierendag kon een soort campagnedag zijn voor de dierenbescherming. In 1929 was het plan voor dierendag klaar. Margaret koos de datum voor dierendag: 4 oktober. Vermoedelijk werd dierendag voor het eerst in 1930 gevierd. Er zijn echter ook al eerdere krantenberichten te lezen over dierendag in 1929.

Margaret koos 4 oktober niet voor niets. Zij koos deze datum ter ere van Fransiscus van Assisi. Deze heilige man had een groot respect voor alles wat leefde. Hij zorgde voor langdurige zieken, daklozen, maar ook voor planten en dieren. Hij was niet altijd zo goed voor de wereld geweest. In zijn jongere jaren was hij erg verwend. Hij dacht niet na over de dingen om hem heen. Tot hij langdurig ziek werd en één jaar krijgsgevangene moest zijn. Na deze traumatische ervaringen, koos Fransiscus ervoor om zijn leven beter te benutten.

Dierendag toen

Dierendag werd vroeger niet gevierd zoals dat nu gebeurt. De eerste dierendag was vooral een reclamedag voor de Internationale Dierenbeschermingsvereniging. Kranten besteedden hier aandacht aan door vraagstukken te schrijven over de samenleving. Er waren vooral beschouwende artikelen te vinden. Ook werd er aandacht gevraagd voor de rechten van dieren. Verder werd er nog niet echt iets gedaan met dierendag. Sinds 1960 werd dierendag ook een dag van evenementen. Er kwamen activiteiten en de beschouwingen in de kranten werden minder. In 1970 werd ook de school betrokken bij dierendag. Kinderen mochten hun huisdieren mee naar school nemen en konden hiermee prijzen winnen.

Dierendag nu

Nu is dierendag heel anders dan vroeger. Deze dag is vooral heel goed voor (dieren)winkels. Zij kunnen veel geld verdienen aan diverse producten. Diereneigenaar kopen vaak iets lekkers voor hun huisdier. Ook krijgen huisdieren cadeautjes, zoals een nieuw stuk speelgoed. Kinderen krijgen tijdens dierendag vele leuke activiteiten aangeboden. De feestdag lijkt bijna een soort kinderfeest. Zo mogen kinderen op school veel doen rondom het thema dierendag. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd in bijvoorbeeld de stad of bij een kinderboerderij. Daarnaast wordt dierendag nog steeds gebruikt om aandacht te vragen voor de rechten van dieren. Er worden campagnes gehouden en er zijn bijvoorbeeld open asiel-dagen. Ook wordt de aandacht gevestigd op bedreigde diersoorten.

Activiteiten tijdens dierendag

Dierendag is de dag voor dieren. Plezier is belangrijk, maar deze dag draait wel om dieren. Op dierendag verwen je natuurlijk jouw huisdier(en). Daarnaast kun je bijvoorbeeld naar de kinderboerderij gaan om daar te helpen. Vaak worden er op boerderijen ook leuke activiteiten georganiseerd om naartoe te gaan met kinderen. Dierendag activiteiten zijn natuurlijk ook op diverse andere plaatsen te vinden. De VVV kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Wanneer je zelf geen huisdieren of kinderen hebt, kun je natuurlijk ook iets doen dan dierendag activiteiten. Zo kun je een dagje vegetarisch eten of iets doneren aan een goed doel. In dierentuinen kun je ook een dieren 'adopteren'. Je zorgt er dan voor dat er voor zo'n dier gezorgd kan worden. Je doneert dan een klein bedrag dat aan de verzorging van dit dier kan worden geweid. Aandacht voor dieren hebben is heel belangrijk. Dit is nog steeds de belangrijkste focus tijdens dierendag!
© 2015 - 2024 Star2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierendag, hoe is het ontstaan?Dierendag, hoe is het ontstaan?In 1930 werd er in Nederland voor het eerst dierendag ‘gevierd.’ Op 4 oktober 1226 overleed Franciscus van Assisi. Deze…
Dierendag - een traktatie waardDierendag - een traktatie waardDieren hebben recht op goede verzorging en bescherming. Dat wordt gevierd op vier oktober, dan is het dierendag. De dier…
Offerfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenOfferfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenHet Offerfeest is een islamitische traditie, die ook in Nederland gevierd wordt. De traditie kost vele dieren de kop. Al…
Vergeten Dierendag; voor ieder dier een betere toekomstEen extra kluif, aai of nieuwe mand: veel dieren kunnen uitzien naar 4 oktober, Werelddierendag. Dat geldt niet voor mil…

Sint-maarten-, sinterklaas- en kerstliedjesSint-maarten-, sinterklaas- en kerstliedjesIn de periode dat de dagen korter worden en de avonden langer, zijn er momenten dat er (door kinderen) liedjes worden ge…
Nieuwjaar vieren in het buitenland: 5 topstedenNieuwjaar vieren in het buitenland: 5 topstedenHet nieuwe jaar wordt feestelijk ingezet. De overgang van oud naar nieuw biedt immers de gelegenheid om nog eens uit de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PetraBlahoutova, Pixabay
  • http://www.dierendag.org/geschiedenis-dierendag/#.VgZbrn08q-M
  • http://www.meertens.knaw.nl/meertensnet/wdb.php?url=/feesten/dierendag.html
  • http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2013/oktober/Sinds-wanneer-bestaat-Dierendag.html
  • http://www.dierendag.org/iets-doen-met-dierendag-maar-heb-je-zelf-geen-huisdieren/#.VgZfrH08q-M
Star2000 (45 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.