Feestdagen en gedenkdagen in de Islam

Feestdagen en gedenkdagen in de Islam De meeste feestdagen en gedenkdagen in de Islam staan in het teken van vreugde, zoals in de Koran door Allah gezegd wordt. Familie en vrienden komen bijeen en de moslimgemeenschap voelt zich sterk verbonden met de 'umma', de broederschap van alle moslims. Het Islamitische woord voor feest is 'ied'. Dit is Arabisch voor 'op regelmatige tijden'. Dit is erg belangrijk voor de moslims, omdat het gelovigen de gelegenheid biedt 'herboren' te worden, de vijand te vergeven, ruzies bij te leggen en uitgestelde zaken uit te voeren.

De islamitische kalender kent vele feestdagen en gedenkdagen, maar er zijn er eigenlijk maar twee die als religieuze vieringen door het leven gaan. Dit zijn de 'iedul-fitr' en de 'iedul-adha'.

Het belangrijkste doel van de ied is het vereren van Allah en Hem bedanken voor de zegeningen. Daarnaast biedt het de gelegenheid voor het versterken van de umma, de broederschap van alle moslims. Hierbij is het hart ook bij familieleden die niet bezocht kunnen worden, evenals de overledenen.

'Iedul fitr' ofwel het suikerfeest

Dit is waarschijnlijk het meest bekende feest voor de niet-moslims. Dit feest vind aan het einde van de Ramadaan plaats. Dit feest is relatief klein omdat het drie dagen duurt. De voorbereidingen duren echter vele weken omdat er genoeg voedsel en versieringen voorbereid moet worden. Veel moslims versieren hun huis tijdens dit feest met kerstballen, glitterfolie en andere zaken die bij de Christenen in de kersttijd gebruikt worden. Deze versiersels staan hier voor de moslims echter los van.
Men houdt inzamelingen voor de armen, dit wordt de 'zakaatul-fir' genoemd. Dit is pure liefdadigheid en niet hetzelfde als de jaarlijkse bijdragen.

Einde van de vastentijd

Het begin van dit feest hangt sterk samen met de maanstand. Op bewolkte plaatsen kan dit nogal eens voor verwarring zorgen. Officieël begint het feest wanneer de nieuwe maan gezien wordt op de avond van de 29e, die nacht is dan de eerste van de nieuwe maand. Volgens de traditie beëindigd de moëddzin, de gebedoproeper, de vastentijd.

Viering

Zodra de vastentijd officieël beëindigd is vliegt men elkaar om de nek, begroet en kust elkaar. Het vasten wordt beëindigd met iets eenvoudigs zoals fruit of melk. Men wenst elkaar 'ied mubaarak', dit betekent 'gezegend of vreugdevol feest'.

'Iedul-adha ofwel het Grote Feest

Het Grote Feest duurt vier dagen en vindt plaats aan het einde van de 'hadj', de pelgrimstocht. Het feest staat in het teken van de nagedachtenis aan de gehoorzaamheid van profeet Abraham aan Allah. Iedere moslim neemt deel aan dit feest, dus niet alleen de gelovigen die de pelgrimstocht gemaakt hebben. Dit feest is een serieuze aangelegenheid en staat voor de overgave aan Allah. De rituele slachting van schapen, geiten, koeien en kamelen symboliseert deze zelfopoffering.

Offerdieren

Veel niet-moslims vinden de rituele slachting maar een griezelige bedoening. Het dier is echter geen zoenoffer, zoals men het vaak ziet, het vlees dient gewoon als eten voor het feest. Wanneer men dit vlees nuttigt dient men er bij stil te staan dat dit dier ooit een levend wezen was dat speciaal geslacht is om mensen van voedsel te voorzien. Men dient de dieren op zachte wijze te slachten, de zogenaamde 'halaal' manier, waarbij het dier in de halsslagader wordt geprikt waardoor het direct bewusteloos is en het bloed gemakkelijk wegvloeit. Tijdens het slachten bidt men.

Overige feest- en gedenkdagen

Muharamm

De muharamm is de eerste maand van de Islamitische kalender. Het nieuwe jaar wordt gevierd na het verschijnen van de nieuwe maan. Dit is een herdenking van de verhuizing van de Profeet naar Medina. Voor de moslims is deze verhuizing een keerpunt en het begin van de verspreiding van het geloof. Op deze dag dient men als het ware het verleden achter zich te laten en een nieuwe start te maken met goede voornemens.

Ied mawledu n-nabi

Dit is de geboortedag van de Profeet. Dit feest wordt gewoonlijk gevierd tijdens speciale ontmoetingen in de moskee. De imaam preekt dan over het leven van de Profeet, zijn missie, zijn lijden en zijn successen.

Lailatul mi'raadj

Op deze dag wordt de nachtelijke tocht en de hemelreis van de Profeet herdacht. Tijdens deze tochten reisde de Profeet met aartsengel Gabriël op een gevleugeld dier van Mekka naar Jeruzalem, waar Hij het paradijs én de hel te zien kreeg. Hierna reisde hij door naar de zeven hemelen en de laatste hemel, waar Allah zich bevond.

Lailatul-bara'a

Dit wordt ook wel de 'nacht van de zegeningen' genoemd. Het vindt plaats in de nacht van de volle maan vóór het begin van de Ramadaan. De Profeet bereidde zich hier lang geleden in deze nacht voor op de vastenmand en de gelovigen brengen de nacht vaak biddend door, onder andere voor hun zielenheil. Volgens de gelovigen geeft Allah in deze nacht aan de engelen te kennen wie zal sterven en wie zal blijven leven, en met welke middelen.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
Feestdagen bij de islamEen kleine uiteenzetting van de meest voorname islamitische feestdagen die een jaar bevatten. Onderstaand zijn alvast de…
Islam: de viering van het OfferfeestIslam: de viering van het OfferfeestDe islam-godsdienst raakt meer en meer verweven in onze westerse maatschappij. De islam is de godsdienst van de moslims…
Moederdag Weetjes - Cadeautjes Tips & KnutselideeënMoederdag Weetjes - Cadeautjes Tips & KnutselideeënMoederdag Weetjes - Cadeautips en Knutselideetjes. Op de 2e zondag in mei wordt Moederdag gevierd (2008 - 11 mei). Moede…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.