Het kerstfeest vroeger en nu: de verschillen

Het kerstfeest vroeger en nu: de verschillen Vroeger was het kerstfeest een eenvoudig feest. Het draaide om het samenzijn met de familie en samen eten. Tegenwoordig begint het kerstfeest steeds meer te veranderen en steeds commercieler te worden. Is dat goed of is dat slecht? Ieder mens zal er zijn of haar eigen mening over hebben. Wel is het interessant om de boel eens op een rijtje te zetten door middel van een aantal stellingen.

De kerst spullen liggen steeds eerder in winkels

Daar zit zeker een kern van waarheid in. Maar kunnen we de ondernemers ongelijk geven? Voor hen is de december maand natuurlijk dubbel goud waard. Eerst de Sint en daarna het kerstfeest. Zeker omdat wij in Nederland sinds een aantal jaar steeds meer waarde gaan hechten aan het kerstfeest. Tot een jaar of tien geleden gaven wij niet of nauwelijks kadootjes met de kerst. Er werd met de familie gegeten en het huis werd versierd, en dat laatste ieder jaar met dezelfde kerstballen en andere versiersels. Daar was het dan mee gedaan. Kadootjes gaven de mensen tenslotte al op Sinterklaas avond. Sinds een aantal jaar is dat veranderd: er worden steeds meer kado's met de kerst gegeven en de versiersels worden steeds belangrijker. En dus is het uitgaven patroon van de consument groter geworden. En daar haken de winkeliers handig op in. Zij weten dat er altijd een groep is die Sinterklaas blijft vieren: mensen met kinderen. Dus die klanten hebben ze toch wel. Waarom zouden ze dan niet de kerst nog meer promoten zodat er nog meer mensen overstag gaan en ook kadootjes met de kerst gaan geven en nieuwe kerst spullen aanschaffen?
Overigens is het ook zo dat de pepernoten tegenwoordig ook bijna het hele jaar door in de schappen liggen. Dus de bovenstaande stelling gaat eigenlijk wel voor beide een beetje op...

Kerst is mode gebonden

Daar begint het wel op te lijken. Vroeger waren de groen, goud en rood de traditionele kerst kleuren. Tegenwoordig kun je ieder jaar andere kleuren kerstballen en andere versiersels aanschaffen en dat allemaal geheel volgens de laatste mode. Smaken verschillen gelukkig en dus blijven de traditionele kerst kleuren en versieringen ook nog verkrijgbaar.
De materiaal keuze die men tegenwoordig heeft is voor sommige situaties wel prettig. Voor mensen met huisdieren of kleine kinderen is het tenslotte prettig dat ze tegenwoordig mooie kerstballen van hard plastic kunnen kopen die niet meer onderdoen voor de traditionele glazen kerstballen.

Echte kerst liedjes worden niet meer gezongen

De over bekende traditionele kerst liedjes zullen zeer waarschijnlijk nooit uitsterven. Of ze over drie generaties nog gezongen worden zoals wij ze nu kennen is een tweede. Ieder beetje zichzelf respecterend artiest vindt het tegenwoordig namelijk nodig om een kerstnummer op te nemen. Vaak zijn dat geen nieuw geschreven nummers maar bestaande. In een nieuw jasje gestoken. Eigenlijk ook weer geheel volgens de laatste mode. Dat is best jammer, want kerstnummers horen rustig en liefdevol te klinken. Dat gaat vrij lastig met een elektrische gitaar en een housebeat.
Ook de kinderen die liedjes zingen op straat en onder de kerstboom is een beeld dat begint te verdwijnen; de meeste kinderen leren deze liedjes niet meer.

De versieringen worden hoe langer hoe gekker

Dat zou zomaar eens waar kunnen zijn! Rijdt maar eens een rondje door de buurt 's avonds en het kan niet meer ontkent worden. Mensen zetten levensgrote rendieren op het dak, hangen kerstmannen aan de gevel en het liefste wordt die gevel dan ook nog eens helemaal verlicht met honderden lampjes. Eén kerstboom is niet meer genoeg, de hele tuin moet eraan geloven. Er worden zelfs wedstrijden gehouden wie het meest versierde huis heeft en wat de meest versierde straat van Nederland is. Vroeger hielden we dit soort dingen niet voor mogelijk. Daar gingen de mensen hun geld en energie niet aan besteden. Tegenwoordig tel je niet meer mee als je huis niet minstens op Las Vegas lijkt qua verlichting.
Ook de bovengenoemde mode maakt dat het kerstfeest er steeds gekker op lijkt te worden. Toch blijft het allemaal vooral een kwestie van smaak. Wat voor de één prachtig is is voor de ander afgrijselijk.

Er wordt steeds meer gegeten met de kerst

Waarschijnlijk wordt er niet steeds meer gegeten met de kerst: er wordt anders gegeten met de kerst. Vroeger werd er ook in ieder huishouden iets speciaals gemaakt met de kerst. En nu ook. Het enige verschil is alleen dat het eten vroeger eenvoudiger was. Tegenwoordig liggen er zoveel exotische, nieuwe en andere producten in de winkels en die worden ook gegeten. Er wordt ook meer aandacht besteed aan hoe het eten eruit ziet: een garnituurtje, een extra saus en een versierseltje zijn tegenwoordig heel normaal. Zeker bij een speciaal kerstmenu. Hierdoor lijkt het allemaal veel meer dan het is.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd…
De kerstman in verschillende landenIn verschillende landen wordt kerstmis gevierd, en wat mag er niet ontbreken? Juist de kerstman, maar in elk land hebben…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…

Postpieten in België: een brief aan SinterklaasPostpieten in België: een brief aan SinterklaasEen brief naar Sinterklaas schrijven. Best spannend! Wist je dat er jaarlijks zo'n 200.000 brieven naar de Sint worden g…
Vrijgezel met de kerst: helemaal niet erg!Met de kerstdagen voor de deur word je er als vrijgezel zijnde weer aan herinnerd dat je vrijgezel bent. Je bezette vrie…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.