Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Jaarlijks op 14 februari is het zo ver. Valentijnsdag. Een dag waarbij je partner je extra mag verwennen. De dag waarbij je de liefde verklaard aan de geen die je zoveel lief is. Een commerciële feestdag waar je niet onderuit komt. Maar hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Het ontstaan van Valentijnsdag

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag. Niet elk verhaal is waar. Het verhaal dat het meeste geloofwaardig is, is het verhaal van de priester genaamd Valentinus.

Valentinus leefde in Rome in de derde eeuw na Christus. Hij stond erom bekend iets extra’s te doen voor zieken, armen en ouderen. Volgens de legende genas hij de dochter van de stadhouder in Rome. De stadhouder was hierover zo blij dat hij zich tot het Christendom wendde en alle christelijke gevangenen vrijliet.

Destijds zegende Valentinus ook huwelijken, terwijl dit verboden was door de keizer. Keizer Claudius II had de zegeningen verboden omdat veel soldaten trouwden en door de zegening van het huwelijk teveel aan het thuisfront zouden denken en geen geconcentreerde en goede soldaten meer zouden zijn. Het verbod ging Valentinus te ver en zegende de huwelijken in het geheim.
Het kwam keizer Claudius II ten ore dat priester Valentinus deze huwelijken inzegende en liet hem oppakken. Op 14 februari 270 kreeg Valentinus de doodstraf en werd onthoofd. Het enige dat Valentinus achterliet was een briefje voor de dochter van de stadhouder. Daarop stond: ‘Van je Valentijn’.

Later werd priester Valentinus heilig verklaard en werd 14 februari uitgeroepen tot feestdag.

Valentijnsdag vandaag

Tegenwoordig wordt Valentijnsdag herkend door het versturen van (anonieme) kaarten en het geven van giften, waarbij we kunnen denken aan chocolade, bloemen of harten. Er zijn vandaag de dag ook veel feesten of gala’s om Valentijnsdag te vieren. Wel verdwijnen de gedichten die in de middeleeuwen erg geliefd waren. De verliefden zongen destijds hun teksten om indruk te maken op hun geliefden. Sinds 1400 werden deze gedichten ook gewoon verstuurd.

Nederland begon pas laat met de traditie van Valentijnskaartjes. In onze buurlanden was het veel langer ‘normaal’ om kaartjes te sturen. Zo is het oudste valentijnskaartje te bewonderen in het Britse museum. Dit kaartje is van ca. 1400 na Christus.

Vandaag de dag verdwijnen ook de kaarten steeds meer. Men is veel sneller geneigd om digitaal hun anonieme teksten te versturen. Ook is Valentijnsdag niet meer het feest voor de anonieme geliefden, maar meer voor de stelletjes die elkaar de liefde nog eens bewijzen.
© 2010 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Wat vieren we met Valentijn?Wat vieren we met Valentijn?Op 14 februari is het Valentijnsdag. Het is de dag dat je de liefde verklaard aan degene die je liefhebt. Dit kan je par…
Valentijnsdag, een dag voor degenen die je lief hebt!Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn,…
Valentijnsdag, de legendeValentijnsdag, de legendeOp Valentijnsdag verrassen geliefden elkaar met kaartjes, chocolade, cadeautjes of op een andere manier. Ben je verliefd…

Sinterklaasgala voor Volwassenen: Een ander 5 december feestHet Sinterklaasfeest. Wie kent dit niet? Maar je hebt Sinterklaasfeesten en Sinterklaasfeesten. Wie echt eens een totaal…
Hanske Knap: eeuwenoude traditie uit de polderdorpenHanske Knap: eeuwenoude traditie uit de polderdorpenOp Verloren Maandag gaan in Berendrecht en Zandvliet, polderdorpen ten Noorden van Antwerpen, groepjes zangers rond met…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.