InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Feestdagen bij de islam

Feestdagen bij de islam

Een kleine uiteenzetting van de meest voorname islamitische feestdagen die een jaar bevatten. Ook kan u de data voor de komende jaren hier al terugvinden!

Tabel met vieringen en feestdagen in de islam

Viering/Feest201320142015
Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)5 november 201325 oktober 201415 oktober 2015
Asjoera (de tiende dag)14 november 20133 november 201423 oktober 2015
Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed)24 januari 201313 januari 20143 januari 2015
Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)5 juni 201325 mei 2014
Lailat-ul-Baraat (Nacht van de lotsbezegeling)23 juni 201312 juni 20141 juni 2015
Ramadan9 augustus 201328 juni 201418 juni 2015
Lailat-ul-Qadr (Nacht van de beslissing)3 augustus 201323 juli 201413 juli 2015
Id-al-Fitr (Suikerfeest)8 augustus 201328 juli 201417 juli 2015
Eid Al-Adha (Offerfeest)15 oktober 20134 oktober 201423 september 2015

Toelichting feestdagen en vieringen

De feestdagen in de islam volgen geen jaarlijks vast patroon. De verklaring hiervoor is erg eenvoudig. Binnen de islam handhaaft men een systeem met bepaling van deze dagen via een maankalender, genaamd Hijra. De koran zegt immers dat het Allah is die de zon en de maan geschapen heeft, de maan is het instrument dat instaat voor het aangeven van de tijd. De betreffende vieringen en feestdagen kunnen dus steeds een verschillende tijdsperiode omvatten en vallen dus ook niet steeds in hetzelfde seizoen doorheen de tijd. Ook valt op te merken dat er officieel slechts 2 feestdagen zijn: het Offerfeest en het Suikerfeest. De andere dagen vallen onder de noemer vieringen.

Betekenis van de belangrijkste bovenstaande vieringen

Muharram en Asjoera

Op de kalender van de islamieten zijn vier heilige maanden terug te vinden, de muharam is er daar eentje van. Eveneens is dit de eerste maand van hun kalender. Op de tiende dag van deze maand (Asjoera) herdenkt men in de islam dat de zoon van Mohammed (genaamd Hoessein) vermoord zou zijn door een leger dat wel 120 000 manschappen telde. Hoessein zijn gezelschap telde slechts 72 mensen. Deze slag vond plaats in het jaar 681 tegen het leger van de Omajjadische kalief Yazid I. De kalief zag Hoessein als een bedreiging voor zijn macht over de gemeenschap en wilde hem daarom uit de weg ruimen.

Ramadan

De ramadan maakt deel uit van de vijf zuilen van de islam (sjahada = geloofsbelijdenis, salat = gebeden, saum = ramadan, zakat = aalmoezen, hadj = pelgrimstocht naar mekka). Het is de gelovigen deze maand niet toegestaan te eten, drinken, geslachtsgemeenschap te hebben of enig ander vorm van genot te beleven. Eveneens is het ten strengste verboden een vunzig taaltje te hanteren. Voorbeeldig gedrag en onthouding van genot moeten ingewilligd worden bij het krieken van de dag tot de zon onder is. Het is natuurlijk wiedes dat er enkele groepen in de bevolking onthouden worden van dit nogal veelomvattende ritueel. Zwangere vrouwen, zieken, soldaten, ... wel vraagt men dat als men tijdelijk niet in staat is te vasten, op een later tijdstip de vasten aan te vatten.

Id-Al-Fitr ook Suikerfeest of klein feest genoemd

Dit feest werd in het leven geroepen om het einde van de ramadan te vieren, een periodde van vasten. De vrouwen zijn de hele dag druk in de weer om allerlei zoetigheden en lekkers te bereiden, de mannen trekken 's morgens naar de moskee voor een speciale dienst. Dit feest staat ook in het teken van familie, velen vieren het in familieverband of brengen de ganse familie bezoekjes. Iedereen probeert er op zen paasbest uit te zien.

Eid Al-Adha ook offerfeest of groot feest genoemd

Feest ter gelegenheid van het offer dat de profeet Ibrahim bracht aan Allah. Ibrahim was bereid zijn zoon te offeren in opdracht van God zelf. Volgens het verhaal zou tijdens het offerritueel God tot Ibrahim komen op het moment dat deze tot de slachting overgaat. God stelt de profeet voor om zijn zoon te vervangen door een slachtdier.
© 2011 - 2017 Boer_staf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…
Islam: de viering van het OfferfeestIslam: de viering van het OfferfeestDe islam-godsdienst raakt meer en meer verweven in onze westerse maatschappij. De islam is de godsdienst van de moslims…
De Ramadan en het SuikerfeestMoslims over de hele wereld doen mee aan de Ramadan. Dat is een maand van vasten, iedere dag van ruim voor zonsopgang to…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Voor moslims is het vieren van Sinterklaas verbodenVoor moslims is het vieren van Sinterklaas verbodenVoor moslims is, evenals het vieren van andere niet islamitische feestdagen, het vieren van Sinterklaas verboden(haram).…

Reageer op het artikel "Feestdagen bij de islam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Boer_staf
Laatste update: 21-05-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!