Wat vieren we op Goede Vrijdag?

Wat vieren we op Goede Vrijdag? Veel mensen zijn vrij op Goede Vrijdag. Een extra vrije dag is altijd fijn, maar wat vieren we dan eigenlijk? Goede Vrijdag is een Christelijke feestdag. Het is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag volgt dan ook de zogenaamde Stille Zaterdag en de Paaszondag.

Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag

Goede Vrijdag is een dag waarop veel mensen in Nederland vrij zijn. Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Deze dag wordt goed genoemd, omdat christenen geloven dat Christus vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Het goede wordt verwezen naar de verlossing van de zonde en de overwinning op de duivel. De dag na Goede Vrijdag is Stille Zaterdag. Ook wel Paaszaterdag genoemd. Jezus werd toen in doeken gewikkeld en in een graf gelegd. Het is dag van rouw en bezinning. Hierna volgt Paaszondag.

Kruisweg en kruisverering

In de katholieke kerk wordt op veel plaatsen op Goede Vrijdag om drie uur ’s middags de kruisweg gevierd en ’s avonds een viering met kruisverering. Goede Vrijdag en Stillen Zaterdag zijn de enige twee dagen in het jaar waarop er geen Mis wordt gevierd. De gelovigen kunnen op Goede Vrijdag tijdens de viering met de kruisverering wel ter Communie gaan. Er worden hierbij hosties gebruikt. Voor de Rooms-Katholieken is Goede Vrijdag, net als Aswoensdag, een verplichte vastendag. Dit betekent dat alle katholieken tussen de 18 en 60 jaar op deze dagen slechts één maaltijd mogen eten zonder vlees. Goede Vrijdag is, net zoals andere vrijdagen in het jaar, voor de rooms-katholieken, een dag van onthouding. Protestantse kerken houden op deze dag weer een dienst die wat ingetogener is.

Lang weekend

Goede Vrijdag wordt wereldwijd door christelijke mensen gevierd. Deze dag kent vooral tradities in de kerkelijke sfeer. Zo worden er ingetogen kerkdiensten gehouden. Verder is het ook een vastendag. Dit houdt in dat er sobere maaltijden worden gegeten, zonder vlees. Goede Vrijdag is tegenwoordig geen verplichte vrije dag meer. Toch nemen veel mensen die dag vrij, zodat ze een lang weekend hebben. Bij sommige bedrijven is het als verplichte vrije snipperdag in de cao opgenomen.

Evenementen

Aangezien Goede Vrijdag aansluit op Pasen, worden er op die dag al veel evenementen georganiseerd. Heel veel mensen genieten dan van een lang weekend, omdat ze vrijdag en maandag vrij zijn. Je kunt er dus even op trekken. Zo kan je in een aantal steden markten en braderieën bezoeken. Ook kan je je een dagje vermaken in een familie- of pretpark bezoeken. Een aantal parken opent pas op eerste Paasdag, maar er zijn er ook die al open zijn op deze vrije dag.

Bloemenjaarmarkt

Ook worden er veel jaarmarkten georganiseerd. Een heel bekende jaarmarkt is die in Groningen. Hier wordt op Goede Vrijdag altijd de jaarlijkse Bloemenjaarmarkt gehouden. Op deze dag staat dan alles het teken van wat groeit en bloeit. Er staan hier dan meer dan honderden kraampjes verspreidt over de hele stad. Jaarlijks trekt deze markt meer dan honderdduizend bezoekers, zowel uit het binnen- en buitenland.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagWitte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagPasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met…
Alle paasdagen op een rijPasen is een Christelijk feest, waarbij we gedenken dat Jezus aan het kruis is gestorven en weer opgestaan. Maar voor ve…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…

De meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagen vliegen steeds vaker over naar Nederland en dat is natuurlijk erg leuk. Ste…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Bronnen en referenties
  • Evenementenkalender
  • Wiki
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.