InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Nationale Bevrijdingsdag

Nationale Bevrijdingsdag

5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het Nationaal Comité 4 en 5 vormt hierbij het adviespunt. Dit comité geeft dan aanwijzingen, tips en suggesties voor de organisaties van de herdenkingsplechtigheden en festiviteiten.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Jaarlijks worden er in ons land meerdere grotere bevrijdingsfestivals gehouden. Hier treden altijd landelijke bekende artiesten op. Zij mogen zich de ambassadeurs van de vrijheid noemen. Namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei mogen zij dan de ‘vrijheid doorgeven’ aan de bezoekers van het festival. Dit doen zij met een helikoptertour. In deze helikopters vliegen ze langs de Bevrijdingsfestivals in Nederland om op te treden en de vrijheid te vieren.

De start van Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag start altijd met een inhoudelijk ochtendprogramma. Deze ‘Start Nationale Viering van de Bevrijding’ is de overgang tussen de Dodenherdenking op 4 mei en het feest op 5 mei. De Start wordt elk jaar in een andere provincie gehouden. De 5 meilezing staat hierbij centraal. Deze wordt gehouden door een prominente Nederlander rondom het thema van dat jaar. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit vuur vormt dan weer het startsein voor alle Bevrijdingsfestivals en de andere festiviteiten in het land.

Echt feest

Naast de bevrijding staat op deze dag het vieren van de vrijheid centraal. Bevrijdingsdag staat dan ook voor de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het is op deze dan echt feest. Op elk bevrijdingsfestival worden dan ook tal van activiteiten georganiseerd die helemaal in het teken staan van vrijheid, zoals optredens, jongerendebatten en lezingen.

Nationale feestdag

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van ons land en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945 wordt gevierd. De viering van deze dag wordt altijd op 5 mei gehouden. Het maakt hierbij dan niet uit of 5 mei op een zondag of een religieuze feestdag valt. De burgemeester neemt de beslissing of er in een gemeente festiviteiten mogen worden gehouden.

De vlag

Op deze dag wordt de Nederlandse vlag gehesen. Deze hangt in de top tussen zonsopgang en zonsondergang. In plaats van de oranje wimpel, wordt hierbij een speciale wimpel gebruikt. Dit is de Vier Vrijheidswimpel. Deze is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst Vier Vrijheid.

Niet automatisch vrij

5 mei is uitgeroepen tot een nationale feestdag, maar dat betekent nog niet dat je automatisch een vrije dag hebt. Mensen die bij een overheidsinstantie werken hebben dan vaak vrij als hun dienst het toelaat. Bij commerciële bedrijven staat het in je cao of je arbeidsovereenkomst vermeld of 5 mei een vrije dag is. Op een school wordt het door het schoolbestuur bepaald of 5 mei een vrije dag is of niet.
© 2012 - 2017 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jaarlijks vele activiteiten tijdens BevrijdingsdagEens in de vijf jaar is 5 mei in Nederland een nationale feestdag, ter ere van Bevrijdingsdag. Ook in de overige jaren w…
Regels voor het vlaggen op 4 en 5 mei 2017Regels voor het vlaggen op 4 en 5 mei 2017Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…
IKEA ontbijt en openingstijden van het IKEA restaurantIKEA ontbijt en openingstijden van het IKEA restaurantVoordat een bezoek aan een IKEA winkel wordt gebracht is het een goed idee om eerst even goed te eten. Het is prettiger…
Wat zijn de nationale feestdagen?Wat zijn de nationale feestdagen?In Nederland hebben wij zeven nationale feestdagen. Dit zijn dagen waarop wij iets te vieren hebben en veel werknemers v…
Bevrijdingsfestival Overijssel in ZwolleHet Bevrijdingsfestival van Overijssel is het grootste bevrijdingsfestival van heel Nederland. Elk jaar wordt het allerg…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Nationale Bevrijdingsdag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!