De Oudheid: de Grieken en Romeinen aan de macht

Na de Oudste Tijden volgt de Oudheid of de Tijd van de Grieken en Romeinen. Deze twee volkeren zijn vanaf 800 voor Christus twee grootmachten en zwaaien de plak over de hele wereld. Ze domineren heel wat facetten van het dagelijks leven zoals de architectuur, het transport,... Dit blijft zo tot ongeveer een halve eeuw voor de geboorte van Jezus. Het is ook vanaf de Oudste Tijden dat de kloof tussen arm en rijk ontstaat en steeds groter wordt. Deze is tot op vandaag jammer genoeg niet gedicht, integendeel. Ze blijft gestaag verder groeien.

Mooie villa's en badhuizen

In het Griekse en Romeinse rijk staan er heel wat prachtige woningen. Omdat het in Griekenland altijd zo warm is, hebben de huizen daar weinig ramen. Zo blijft het mooi fris in huis. De woonsten hoeven ook niet zo groot te zijn want het weer leent zich er toe om vooral buiten te leven. Het huis wordt in de meeste gevallen enkel en alleen gebruikt om te slapen en te eten. De rijke Romeinen hebben een stenen villa met een pannendak op het platteland of een herenhuis in de stad. De woningen zijn modern voor die tijd, maar hebben geen badkamer. Het is zo dat de Romeinen liever gemeenschappelijk baden. Er is dan ook in iedere stad een openbaar badhuis te vinden. De vloeren van deze badhuizen bestaan meestal uit mozaïek. Dat is een puzzel van kleine stukjes steen of marmer.

Huurkazernes voor de armen

De meeste Romeinen hebben het niet zo breed en kunnen zich dan ook geen stenen huis veroorloven. Daarom hokken ze samen in een zogenaamde huurkazerne. Dit is een gebouw dat uit verschillende verdiepingen bestaat en waar heel wat gezinnen in samen kunnen leven, zij het wel redelijk dicht op elkaar en met weinig comfort. Zo'n woonst is aan de buitenkant van steen, maar de binnenmuren bestaan allemaal uit hout. Omdat er op vuurtjes gekookt wordt, breken er in zo'n huurkazerne af en toe wel brandjes uit. Aangezien er zoveel mensen op elkaar leven, is het er ook niet zo proper. Er is geen stromend water en het vuilnis wordt op straat gekieperd. Dit brengt natuurlijk een zekere stank (en ongedierte) met zich mee.

Heerbanen

In het begin van de geschiedenis van de mens worden alle afstanden te voet afgelegd. Dankzij de uitvinding van het wiel kan er na verloop van tijd ook beroep gedaan worden op karren. Toch was er in de Oudste Tijden nog geen sprake van wegen. Daar komt nu verandering in. De Romeinen doen namelijk een belangrijke vondst. Ze beseffen dat de tochten een pak sneller zouden verlopen, mochten er verharde wegen zijn. Tot nu toe zijn er enkel en alleen paden door velden en bossen en daar willen ze verandering in brengen. De Romeinen beginnen dan ook met het aanleggen van heerbanen of heerwegen. Ze doen dit door de paden te beleggen met grote platte stenen. Op die manier ontstaat er een wegennet waarover de mensen - maar vooral de soldaten - zich snel kunnen verplaatsen. Dit heeft heel wat voordelen bij oorlogen of opstanden.

Ontstaan van steden

Langs die heerbanen passeren er heel wat mensen. Daarom is dit een ideale plaats om handel te drijven. Mensen die zelf dingen telen of maken, stellen hun kraampjes naast die wegen op. Er worden ook drankjes verkocht omdat sommige reizigers er al een hele trip hebben opzitten. Die standjes vind je vooral op kruispunten omdat men daar nog meer cliënteel kan verwachten. Op die manier ontstaan er later op die knooppunten ook een aantal steden.

Struikrovers

De heerbanen brengen echter ook een nadeel met zich mee. Struikrovers weten dat er langs deze wegen heel vaak mensen passeren die bezittingen met zich mee zeulen. Zij zijn dan ook een gemakkelijke prooi. De rovers verstoppen zich in de struiken naast de weg en overvallen de reizigers. Het was in die tijd dan ook heel verstandig om in groep te reizen in plaats van alleen. Op die manier was je net iets meer beschermd. Je kon je ook door soldaten laten begeleiden waardoor je nog net iets meer op je gemak kon reizen.

Scheepvaart in Griekenland

Omdat Griekenland door water is omgeven, is de scheepvaart voor de Grieken heel erg belangrijk. Er worden grote schepen gebouwd met een aantal zeilen. Om de boot nog sneller te doen varen, worden er gevangenen en slaven aan boord gebracht om te roeien. Deze schepen worden niet alleen gebruikt voor de handel, maar ook tijdens oorlogen.

Romeinse galeien

Romeinen verkiezen nog altijd het land boven het water, maar ze bouwen ook goeie en sterke schepen. Op die manier kunnen ze hun gebieden ook op het water verdedigen. De zeilschepen van de Romeinen noemen we galeien. Ook daar vind je extra roeiers aan boord.

Verandering in het landschap en het milieu

In de tijd van de Grieken en Romeinen verandert in onze contreien ook het uitzicht van de streek. Op het platteland moeten akkers worden aangelegd om alle mensen in de steden te kunnen voeden. Er worden ook aquaducten gebouwd om het water naar de mensen te brengen zodat ze zelf niet al te ver meer moeten stappen. Daarnaast worden de bossen rond de vestigingsplaatsen omgehakt om de mensen van hout te voorzien. Al deze aanpassingen in de natuur brengen natuurlijk veranderingen met zich mee die het bosbestand en de toestand van de gronden niet ten goede komen.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…
Het Romeinse mens- en WereldbeeldIn dit artikel komen het Romeinse mens- en wereldbeeld aan bod. Ook wordt ingegaan op hetgeen wat kenmerkend was voor de…
Kunstgeschiedenis: de RomeinenDe Romeinen zijn van groot belang geweest voor onze huidige cultuur. Het is niet voor niets dat personen zoals Julius Ca…
Oorsprong van het getal 0Oorsprong van het getal 0Het getal 0 is overal in de wiskunde te vinden. Hoewel het getal zelf een waarde heeft die gelijk staat aan niets, is he…

De Middeleeuwen of de tijd van burchten en stedenRond het jaar 500 loopt het verhaal over de Grieken en Romeinen op z’n einde. Ze overheersen de wereld niet meer en het…
Geschiedenis Pauluskerk Oegstgeest ontrafeldDe geschiedenis van de voormalige Pauluskerk in Oegstgeest, nu cultureel centrum De Paulus, is kort maar bewogen. Het is…
Bronnen en referenties
  • Bronnenboek Mundo 6
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 18-07-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.