De foutste Nederlander tijdens WOII: Henk Feldmeijer

De bezetter benoemde hem tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de voorman van de Nederlandse ss. Henk Feldmeijer maakte blijkbaar indruk op de Duitsers. Hij geloofde op een religieuze manier in het nationaal-socialisme en was een fanatiek jodenhater. Voor Hitler vocht hij in Rusland waar hij de gruwelijke Duitse nederlaag bij Stalingrad meemaakte. Na terugkomst bleek hij nog sterker geradicaliseerd. Hij stopte in 1935 met zijn studie student wis- en natuurkunde in Groningen om zich fulltime in te zetten voor de NSB. In 1932 was hij op zijn 21ste lid geworden van de beweging van Anton Mussert. Het 479ste lid. Vanaf 1935 werd Feldmeijer steeds radicaler en aanhanger van het Duitse nazisme. Dat was agressiever en racistischer dan het gedachtengoed van Nederlandse NSB. Hitler werd een waar idool van Feldmeijer en hij zocht contact met de ss in Duitsland.

Groot-Germaans rijk

Feldmeijer was een fanatiek voorstander van een Groot-Germaanse rijk waarvan Nederland deel zou uitmaken als de nazi's hun zin hadden gekregen. Deze Groot-Germaanse gedachte behelsde een Nederland dat met andere landen in Noord-West Europa en Duitsland zou opgaan in een rijk. Anton Mussert wilde dat Nederland binnen dit rijk zoveel mogelijk onafhankelijk zou blijven. Zelf zou hij van dit Nederland de minister-president worden, had hij bedacht. Feldmeijer zag echter niets in de onafhankelijke positie van Nederland. Hij werd binnen de NSB een opponent van Mussert.

De Mussert-garde

De Duitsers hadden meer op met Feldmeijer. Hij stichtte in 1939 een nieuwe NSB-militie op met de naam 'de Mussert-garde'. Deze militie leek erg op de ss. Alleen Nederlandse jongemannen met van 'zuiver arisch bloed' mochten lid worden. Toen de Duitsers in mei 1940 binnenvielen arresteerde de Nederlandse overheid Feldmeijer. Hij werd, met twintig andere Duitsgezinde personen, gezien als staatsgevaarlijk en opgepakt. Niet voor lang, want de Duitsers bezetten Nederland en de Wehrmacht bevrijdde Feldmeijer.

Nederlandse ss

Eenmaal op vrije voeten lieten de Duitsers hem de Nederlandse ss oprichten. Later zou deze organisatie de Germaanse ss gaan heten en deel uitmaken van de NSB. Feldmeijer werd de voorman en liep voorop in de uitvoering van de Duitse opdracht: maak de NSB enthousiast voor de Groot-Germaanse gedachte. De bezetter zag in elk geval in de 4000 leden van de Nederlandse ss de toekomstige elite en leiders van het Nederland binnen het Groot-Germaanse rijk. De voorman en zijn medestanders namen ondertussen steeds meer sleutelposities in binnen de NSB en de Nederlandse overheid.

Spreekbeurt

Feldmeijer was in de oorlog niet alleen de leider 'een orde van soldaten' maar ook de beste spreker van de NSB. In maart 1943 hing Utrecht vol met posters waarop de spreekbeurt van de Nederlandse voorman van de Germaanse ss werd aangekondigd. Toegangsprijs: 25 cent. Hij was net teruggekeerd van het Russische front en het onderwerp in de Utrechtse zaal Tivoli was dan ook 'de les van het front'. In februari was hij teruggekeerd van het front in Rusland. De door de nazi's gewenste 'nieuwe orde' zou in Nederland tot stand komen door mannen die zich als soldaat hadden bewezen. Liefst aan het Oost-front. Feldmeijer was hier voorstander van en riep zijn leden op voor de Waffen-ss, de militaire tak van de Duitse ss. Uiteraard kon hij zelf niet achterblijven.

Sovjet-Unie

In 1941 maakte hij de Blitzkrieg in de Balkan mee en een jaar later vertrok hij naar de Sovjet-Unie om te vechten met de Duitse troepen. Feldmeijer maakte deel uit van een ss-divisie die deels bestond uit vrijwilligers uit de bezette landen. Hij bereikte met zijn divisie in augustus 1942 de Kaukasus. Hij had weliswaar een hoge politieke positie, voorman van de Germaanse ss in Nederland, maar in de divisie was hij 'maar' een onderofficier. Feldmeijer vond, net als zijn superieuren, dat hij zich eerst moest bewijzen als militair.

De Duitsers kwamen tot de stad Malgobek. De strijd daar was erg bloedig. Feldmeijer ontkwam ternauwernood aan de dood bij een bombardement. Het Rode Leger van Stalin gaf de stad niet zonder slag of stoot gewonnen. Uiteindelijk namen de Duitsers de stad in. Daarna vertrok de ss-divisie van Feldmeijer naar Stalingrad. De Duitse troepen dreigden een nederlaag te lijden en waren omsingeld door de Sovjets. Feldmeijer toonde zich een keiharde militair. En een nazi die er niet voor terugdeinsde burgers te vermoorden of hun huizen in brand te steken. De Duitse strijdkrachten gaven zich in februari 1943 over. Dit moment wordt door historici gezien als het begin van de ondergang van het Derde Rijk. Feldmeijer vertrok terug naar Nederland.

Grimmiger

Het gebeurde vaker dat soldaten radicaler terugkeerden dan ze naar het front waren gegaan. Dat gold zeker voor Feldmeijer. De Duitse kansen keerden en de sfeer werd ook in Nederland grimmiger. Nederlandse jongemannen werden opgepakt om in Duitsland te werken in de Arbeitseinsatz in onder meer de Duitse munitiefabrieken. De Nederlandse ss-voorman was hier een groot voorstander van. Ook juichte hij de vervolging van de joden toe. Nederland moest volgens Feldmeijer Judenrein worden: "Het moet voor den nationaal-socialist een voldongen feit zijn dat het jodenprobleem pas opgelost is als de laatste jood uit ons land verdwenen is." NSB'ers die moeite hadden met de jodenvervolging, werden door hem bespot.

Harde aanpak

Het laatste jaar van de oorlog was voor iedereen duidelijk dat de nazi's de strijd niet zouden winnen. Ook Feldmeijer zag dat in maar weigerde een toontje lager te zingen. Sterker, de steeds hardere aanpak van de Duitsers van het verzet kon op zijn fanatieke steun rekenen. Zo was hij met zijn direct leidinggevende de Höhere ss-und Polizeiführer Hanns Albin Rauter verantwoordelijk voor de vergeldingsacties van de Duitsers op onschuldige Nederlanders. Voor elke Duitser die door het verzet werd gedood, werden drie -vaak willekeurige- Nederlanders vermoord. Feldmeijer was verantwoordelijk voor veel van deze moorden met zijn speciale ss-team het Sonderkommando Feldmeijer. Hij selecteerde persoonlijk zijn mannen voor dit twijfelachtige gezelschap; allen moesten ze beschikken over de vereiste hardheid.

Bittere eind

Feldmeijer vocht tot het bittere eind. Na 5 september 1944, Dolle Dinsdag, vluchtten veel NSB'ers naar Duitsland. Veel Nederlanders dachten die dinsdag door een foutief bericht van Radio Oranje dat Nederland was bevrijd en ze namen alvast wraak op de -vermeende- verraders. Al snel bleek dat er van een bevrijding nog geen sprake was. Feldmeijer formeerde echter zijn eigen gevechtseenheid om te vechten tegen de naderende geallieerden.

De bevrijding zou hij echter niet meemaken. Op 22 februari 1945 reed hij met zijn auto naar het Betuwe-front en werd hij beschoten door een geallieerd vliegtuig. Hij werd getroffen en overleed ter plekke. Daarmee kwam een einde aan het leven van Nederlands fanatiekste nazi uit de Tweede Wereldoorlog.
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nationaal Socialistische Beweging (NSB)In 1932 werd de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) opgericht. Leider van de beweging was Anton Mussert. Het partijp…
De WeimarrepubliekDe WeimarrepubliekNa de Eerste Wereldoorlog was er veel onrust in Duitsland door het Verdrag van Versailles. Maar er waren nog veel meer p…
De Neurenberger rassenwettenDe Neurenberger rassenwettenIn Nazi-Duitsland werden de joden gediscrimineerd, dit gebeurde bijvoorbeeld met de Neurenberger rassenwetten. Deze wett…
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…

Gezonde ontdekking: röntgenstralingGezonde ontdekking: röntgenstralingRuim een eeuw geleden werd een belangrijke ontdekking gedaan door een Duitse natuurkundige: röntgenstraling. In eerste i…
Het jaar 1903 - een overzichtHet jaar 1903 kan gerust bestempeld worden als het jaar voor de vrouwen. Marie Curie wint niet alleen als eerste de Nobe…
Bronnen en referenties
  • Historisch nieuwsblad
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.