De grootste piramide ter wereld

De grootste piramide ter wereld Degene die zijn vakantiebudget eens op een alternatieve manier wenst te spenderen, zou er voor kunnen opteren naar Bosnië te trekken. Dat kleine landje staat geenszins hoog op de lijst van vakantiebestemmingen, maar voor een bedrag dat lager ligt dan dan een weekje Turkije kan men twee weken meewerken aan het grootste archeologische project dat Europa ooit gekend heeft: De Piramide van de Zon in Visoko, Bosnië.

Controversiële ontdekking

In 2005 ontdekte een team onder leiding van dr. "Sam" Semir Osmanagic een artificiële heuvel in Visoko, een kleine stad ten noordwesten van Sarajevo. Niet zozeer de ontdekking zelf, maar het voorwerp ervan is van meet af aan bron van verhitte debatten binnen de academische wereld over de vraag of het nu al of niet over een piramide gaat.

Doofpotoperatie

Toerisme is een miljardenindustrie. Bijgevolg spelen financiële belangen voor de overheid en het door hen gesubsidieerde wetenschappelijke establishment een enorme rol in het al of niet erkennen van ontdekkingen of de acceptatie van nieuwe theorieën. De mogelijkheid dat een deel van de geldstroom van Egypte zou afgeleid worden naar Bosnië, noopte farao Zawi Hawass ertoe het bestaan van een piramide in Bosnië glashard te ontkennen, zonder er zelf ooit geweest te zijn. In contacten met de internationale persagentschappen werd door zowel Europese als Egyptische officiële instanties verzocht geen verslaggeving te doen van de ontwikkelingen in Bosnië. Die politiek vermeed niet dat in 2012 meer dan 300 mensen uit 30 verschillende landen op eigen initiatief en kosten aan de opgravingen meewerkten.

Erkennen dat er een piramide bestaat, die niet alleen groter is maar ook ouder dan de piramides van Egypte, zou heel de officiële geschiedenis op zijn kop zetten, met alles wat dat impliceert. Middels een proces dat 4 jaar aansleepte, poogde men ondertussen het opgravingsproject in Visoko stop te zetten. Elke wetenschapper die zich aan het project liëerde moest hevige kritiek verduren van collega's en overheden. Uiteindelijk speelde het vooruitzicht van financiële voordelen voor de Bosnische economie toch in de kaart van de "Piramide-aanhangers". De opgravingen mochten worden voortgezet.

Uniek project

De opgravingen in de vallei van Visoko zijn in die zin uniek dat het één van de weinige grootschalige archeologische opgravingen zijn die niet worden gefinancierd door de overheid maar volledig met privé-kapitaal en giften van particulieren. Daarnaast staat het project open voor iedereen, ook niet academisch geschoolden. Dit feit is op zich een bron van kritiek: men verwijt de organisatie van Osmanagic dat leken schade berokkenen aan de artefacten. Ditzelfde argument kan tegen de aanvallers van de piramide-adepten gebruikt worden, want als er geen piramide is, is er niets om te schaden. De storm van discussies binnen en buiten wetenschappelijke kringen omtrent dit project zal niet snel luwen, net zoals dat binnen de klassieke egyptologie het geval is sinds haar bestaan als wetenschappelijke discipline.

Eigenschappen

In relatie tot andere piramides

Onafhankelijk van het feit of het nu gaat om een klassieke piramide, een kunstmatige heuvel of een bewerkte natuurlijke heuvel, deelt de site enkele opmerkelijke eigenschappen met het piramidencomplex van Gizeh.
  • Ligging: piramide van Cheops: 29,97948 NB, piramide van Visoko: 43,97948 NB
  • Oriëntatie: beide zijn georiënteerd naar het astronomische noorden. Afwijking Cheops: 0°02'28'', Afwijking Visoko: 0°00'12''
  • Dimensies: de lengte van de zijden van het grondvlak zijn ca. 230 m
  • Beide sites zijn ondertunneld

De Piramide van de Zon op zich

  • Is 220 m hoog, wat 73 m hoger is dan de "Grote Piramide".
  • Is in verschillende lagen bedekt met rechthoekige blokken beton.
  • Ons beste huidige beton heeft een drukweerstand tot 60 mPa. Het beton van de piramide gaat tot 133 mPa.
  • De kleinste absorptiegraad die ons beton bereikt ligt rond 3 %, dat van Visoko rond 1 %, m.a.w. het is veel duurzamer.
  • Pedologie én koolstofdatering schatten de ouderdom van de piramide op 25.000 jaar met een afwijking van + of - 200 jaar.
Vooral dit laatste gegeven is een doodssteek voor de officiële geschiedenis en daarom ook het meest gecontesteerde.

Mythe en bij-geloof

Dat de heuvel er is en zeer oude artefacten oplevert kan niet meer ontkend worden. Of het een piramide is staat zwaar ter discussie. Alsof men voor de piramide van Cheops zou staan en ontkennen dat er een gebouw te bespeuren valt. Ontdekkingen en theorieën moeten hard vechten voor hun bestaansrecht als ze niet passen in het model dat archeologen en geschiedkundigen ons voorhouden. In 1871 ging een man op zoek naar een legendarische stad die beschreven werd in een oud gedicht. De professionele geschiedkundigen lachten hem uit en keken minachtend op hem neer. Hij was letterlijk een sprookjesjager. Datzelfde jaar vond hij, Heinrich Schliemann, de stad Troje. De stad is er voor iedereen met eigen ogen te zien én brengt ook geld in het Turkse laatje. Het staat natuurlijk iedereen vrij dat al of niet te geloven.
© 2013 - 2024 Ces1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehWereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehNet buiten Cairo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er liggen drie imposante piramiden die ongeveer 5000 jaar oud zij…
Caïro, de hoofdstad van EgypteCaïro, de miljoenenstad van Egypte. Met een mooie ligging aan de Nijl, is er veel te doen. Vele zaken maakt Caïro tot ee…

De grootste stenen mysteriesDe grootste stenen mysteriesDe Onafgewerkte Obelisk van Aswan, Egypte en Steen van de Zwangere Vrouw van Baalbek, Libanon zijn de grootste bewerkte…
Gotiek in ItaliëDe ontwikkelingen in Parijs die in de 12e eeuw tot het ontstaan van de gotiek leidden, vonden een groot en invloedrijk t…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, de piramide van Cheops
  • Bevindingen van: Bart Mertens, Philip Coppens, dr. Nabil Swelim, dr. Semir Osmanagic; Coast to coast AM, Epic TV en Youtube-fragmenten
  • Youtube: The Bosnian Pyramid of the Sun, presentation by Sam Osmanagic
  • The Becker-Hagens grid, A new synsthesis on planetary grid research, www.bibliotecapleiades.net
  • Rudolph Gantenbrink, Ascertaining and evaluating structural points using the Cheops Pyramid as an example, Ordo et Mensura Congress 1997
Ces1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.