Beroemde architecten en architectuur

Beroemde architecten en architectuur De bouwkunst is al duizenden jaren oud en heeft ons prachtige bouwwerken opgeleverd waar we van kunnen genieten. Maar wie waren de personen die zo iets moois konden ontwerpen? Dit artikel beschrijft een aantal bekende en belangrijke architecten uit de geschiedenis, die de bouwkunst een andere dimensie hebben gegeven.

Beroemde architecten

Dit artikel beschrijft een groot aantal architecten die prachtige gebouwen hebben ontworpen en nog immer de architectuur beïnvloeden. Vanuit het verleden tot de moderne architectuur.

Imhotep (omstreeks 2800 v. Chr.)

Deze minister van farao Djoser bouwde in Sakkara de eerste piramide met treden van natuursteen. Eerdere bouwwerken waren gemaakt van baksteen of hout. Imhotep was behalve een groot architect ook wijsgeer en arts (volgens de legende zorgde hij voor vele wonderbaarlijke genezingen). De boeken die hij heeft geschreven zijn verdwenen, evenals zijn graf. Zijn reputatie was zo groot dat hij als echte god werd aanbeden.

Phidias (490-430 v. Chr.)

Deze man uit Athene was een van de grootste Griekse beeldhouwers. Het staatshoofd Perikles vertrouwde hem de bouw van de Acropolis toe, in het bijzonder de bouw van het Parthenon, de grote tempel ontworpen dor de architecten Ictinos en Callicrates.
Omdat zijn vijanden hem beschuldigden van diefstal van een deel van het goud en het ivoor, dat bestemd was voor het enorme beeld van Athena, moest Phidias uit Athene vertrekken om in ballingschap te gaan. Hij stierf in Olympia.

Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gustave Eiffel (1832-1923)

‘Monster van vastgeschroefd plaatijzer’, ‘fabriekspijp in aanbouw’, ‘lelijk geraamte’, ‘eenzame zetpil’… Zo noemden de tijdgenoten van Gustave Eiffel zijn 300 meter hoge toren die in 1889 feestelijk werd ingehuldigd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs: de Eiffeltoren. Tegenwoordig is de Eiffeltoren echter het symbool van de hoofdstad, en de 7300 ton ijzer ontvangt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers. Eiffel begon zijn carrière bij een firma voor spoorwegmaterialen. Als ingenieur gespecialiseerd in metaalconstructies, heeft hij zowel in Frankrijk als daarbuiten veel bruggen, stationshallen en viaducten gebouwd. En dan hebben we het nog niet eens over alle fabrieken, casino’s en kerken

Frank Lloyd Wright (1867-1959)

Al voor zijn geboorte was deze Amerikaan voorbestemd om architect te worden; zijn moeder had zijn toekomstige kamertje volgehangen met plaatjes van oude Engelse kathedralen. Wright wad dol op de natuur en maakte zijn huizen van natuurlijke materialen. Zo vormden ze een eenheid met de omgeving. In 1887 vestigde hij zich in Chicago. Daar bouwde hij villa’s met lage, ver uitstekende daken. Wright noemde ze ‘Prairiehuizen’, als verwijzig naar de uitgestrekte vlakten van het Amerikaanse middenwesten. ‘De prairie bezit een heel eigen schoonheid. We moeten deze natuurlijke schoonheid en zijn rustige uitgestrektheid waarderen en benadrukken.’ Hij laat binnen zoveel mogelijk wanden weg en door zeer lange ramen en grote terrassen zorgt hij dat z’n gebouwen meer naar buiten zijn georiënteerd. Zijn kamers zijn geen kale dozen, maar ruimtes die in elkaar grijpen. Gedurende zijn fantastische carrière heeft hij meer dan vierhonderd bouwwerken gemaakt, waaronder het beroemde Guggenheimmuseum in New york, dat lijkt op een slakkenhuis.

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969)

Als zoon van een Duitse metselaar leert deze architect de beginselen van de bouwkunst van zijn vader. Hij bouwt als eerste een wolkenkrabber met een stalen geraamte dat bedekt is met enorme glazen vlakken. Zijn voorkeur voor eenvoud en perfectie komt ook tot uiting in de meubels die hij ontwerpt. Op vierenveertigjarige leeftijd wordt hij directeur van het Bauhaus, een beroemde school voor kunst en architectuur, waar een nieuwe stijl wordt bedacht. Hij bekleedt die functie echter maar drie jaar, want de nazi’s eisen sluiting van het Bauhaus. Mies emigreert dan naar de V.S. en wordt Amerikaans staatsburger.

Le Corbusier (1887-1965)

Toen hij zestien was, had Le Corbusier (zijn echte naam was Charles-Edouard Jeanneret) een hekel aan architectuur; hij wilde schilder worden. Toch begint hij op achttienjarige leeftijd, beïnvloed door zijn Zwitserse leermeester, een carrière die hem een van de grootste architecten van de twintigste eeuw maakt. Hij besluit zich ‘Le Corbusier’ te noemen, een naam afgeleid van zijn voorouders, Le Corbesier. Bovendien houdt hij van kraaien (corbeaux in het Frans), waarvan hij snelle potloodschetsen maakt.

"Een huis moet op het gras rusten als een voorwerp, zonder ook maar iets te verstoren." Le Corbusier

Onder deze naam wordt hij bekend over de hele wereld. Le Corbusier houdt van reizen en droomt van eenvoudige huizen, gebouwd op basis van geometrische vormen. Door gebruik te maken van gewapend beton kan hij de voor hem kenmerkende open ruimten in zijn huizen creëren. Op dertigjarige leeftijd vestigt hij zich in Parijs en bouwt privé-villa’s voor rijke klanten. Ook bouwt hij grote flats en maak stedenbouwkundige plannen.

Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Ieoh Ming Pei (geboren 1917-)

‘Het Grand Louvre zal in mijn leven als architect voortaan op de eerste plaats komen.’ Wanneer Pei deze woorden schrijft, staat de grote piramide met doorzichtige wanden al op de cour Napoleon (het voorplein van het Louvre). Voordat hij begon met het moderniseren van dit reusachtige museum, was Pei totaal onbekend in Frankrijk. Toch had deze Amerikaanse architect van Chinese afkomst in Azië en Amerika al grootse bouwwerken gemaakt. Hij is bekend om zijn hoekige constructies en wordt al een van de meest perfectionistische architecten van deze tijd beschouwd. Op de bouwplaats zijn de arbeiders hem als een genie in maatwerk en precisie!
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…
Objectofilie: trouwen met de EiffeltorenDe Eiffeltoren in Parijs, wie kent hem niet? Het boegbeeld van de stad der romantiek kent vele fans en liefhebbers. Arch…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
De Eiffeltoren van ParijsDe Eiffeltoren van ParijsVoordat de toren gebouwd werd, zoals wij hem nu kennen, zijn er al eerdere plannen en ontwerpen geweest. De Engelsman Ri…
Leiden; gevangenis GravensteenHonderden jaren lang heeft de Gravensteen in Leiden dienst gedaan als gevangenis. Voor dit gebouw was werden de executie…
Bronnen en referenties
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.