InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 3

Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 3

Dit paleis, dat eigenlijk nog maar ruim 250 jaar in zijn huidige vorm bestaat, is samen met Versailles één van de grootste paleizen van Europa. Het 2800 kamers tellende complex is nog steeds de officiële residentie van het koninklijk huis, al woont het koningspaar hier niet meer. Wel vinden hier officiële ceremonieën plaats, zoals de ondertekening van het verdrag waarmee Spanje lid werd van de EU.

Algemeen

Nadat in 1734 het houten paleis volledig is afgebrand, werd in opdracht van koning Filips V het Palacio Real gebouwd, het huidige paleis in het westelijk deel van Madrid. Het paleis werd opgebouwd uit kalksteen uit Colmenar en graniet uit Siena de Guadarrama. Het heeft 2800 kamers, waarvan er 16 zijn opengesteld voor het publiek.

Officieel is dit de koninklijke residentie, maar koning Juan Carlos en koningin Sophia verblijven in het Palacio de la Zarzuela, in een buitenwijk van Madrid.

Bezichtiging van het paleis

De Stradivariuszaal
Koning Filips V heeft de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivari (1644-1737) opdracht gegeven tot het maken van een cello, een altviool en 2 violen. Deze kostbare instrumenten zijn in deze zaal ondergebracht, één van de hoogtepunten in het paleis.

Real Armeria
De collectie wapens die hier te zien zijn worden gezien als één van de belangrijkste van zijn soort. Tot de collectie behoren wapens en harnassen vanaf de 13e eeuw die ooit aan koningen, en leden die tot het koninklijk huis behoorden, hebben toebehoord. Ook zijn er Middeleeuwse martelwerktuigen te zien.

Ruim honderd aanwezige stukken komen uit het bezit van koning Karel V. Ook zijn levensgrote beelden van El Cid en zijn paard in volle wapenuitrusting t zien. De brokaten banieren en pijlkokers zijn buitgemaakt in de slag van Lepanto tegen de Turken op 7 oktober 1571.

Na een lange periode van restauratie is deze zaal in juni 2000 heropend met een collectie van Middeleeuwse wapens en harnassen van koning Carlos V en Filips II. Tevens hangen er schilderijen van Goya, Velázquez en Caravaggio.

Capilla Real (koninklijke kapel)
Deze kapel is uitgevoerd door Ventura Rodriquez in de neo-klassieke stijl. Er staan rondom het schip zwarte zuilen. De fresco’s zijn geschilderd door Corrado Giaquinto.

Farmacia Real (koninklijke apotheek)
Deze apotheek dateert uit 1594. In deze ruimte is een distilleerderij te vinden, alsmede een alchemistisch laboratorium. Te zien zijn onder andere persen voor het extraheren van bloemen- en kruidensappen. Aardewerken kruiken uit Talavera en vijzels met stampers maken het af. Hier werden de medicijnen gemaakt, uitsluitend voor de koning en zijn familie. De receptenboeken vermelden de behandelingen van de diverse koninklijke leden Tussen de oude potjes en flesjes ligt nog steeds een stuk chinchona-schors uit 1807 uit Peru.

De zilverzaal
Toen Napoleon aan het bewind was, heeft Spanje jarenlang onder Frans beheer gestaan. In deze periode heeft Joseph Bonaparte heel veel zilver laten omsmelten. Toch zijn er nog diverse zilveren stukken bewaard gebleven. Bij deze collectie behoort onder andere de zilveren punchkom van koningin Eugenie uit Engeland (de echtgenote van koning Alfonso XIII). Helaas kon koningin Eugenie de Engelse gewoonte van het punch drinken niet echt introduceren in Spanje. De Spanjaarden dronken liever van hun sangria.

Leuk om te weten

Een rondleiding in het paleis duurt ongeveer 2 uur. Het is uiteraard niet genoeg om alle kamers te bewonderen, maar degene die wel zijn opengesteld voor het publiek zijn erg indrukwekkend.

De koninklijke bibliotheek is in het bezit van het 1e exemplaar van Don Quichotte, de man die tegen windmolens vocht.

Tot de koninklijke verzamelingen behoren rijkversierde uurwerken, gemaakt in opdracht van koning Karel IV (in de periode van 1788-1808). Een goede rondleiding is geslaagd wanneer u de zaal binnenkomt precies op het moment dat alle uurwerken het half uur slaan.

In dit paleis is ook een rond tafeltje te vinden waaraan koning Juan Carlos in 1986 het verdrag ondertekende waarmee Spanje lid werd van de Europese Unie.

In het paleis vinden belangrijke staatsceremonies plaats. De protocollen vereisen dat het paleis de officiële plaats is voor het ontvangen van onder andere staatshoofden en nieuwe ambassadeurs. De gebieden rondom het paleis worden onder andere gebruikt voor het jaarlijkse San Isidro Festivals.

Zie ook

Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 1
Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 2
© 2008 - 2017 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 1Nadat de Moren verdreven waren, namen de Christenen het fort in bezit. Zij hernoemde het Alcázar, toen Filips II Madrid…
Madrid; Enkele van de vele paleizen, deel 1Madrid; Enkele van de vele paleizen, deel 1In 1561 werd Madrid hoofdstad van Spanje. Koning Filips II verhuisde zijn hofhouding naar deze stad. Dat er tot op de da…
Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 2Nadat koning Alfonso XIII in 1931 afstand deed van de troon, verloor het paleis zijn functie. Hier vinden nu alleen nog…
Viool of ViooltjeDe Nederlandse taal is vaak rijk aan verschillende uitleggen voor één woord. Een viool of viooltje, wordt hier een verkl…
Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 1Een ontmoetingsplaats voor de Madrilenen is naast de één van de vele tapasbars het Retiropark dat midden in de stad ligt…

Reageer op het artikel "Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 3"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!