Gezonken Oost-Indiëvaarder ‘t Vliegend Hert

Nederland is bekend om zijn scheepvaart die een eerste hoogtepunt heeft gekend toen de VOC de wereldzeeën afstruinde. Meestal liep het goed af met die schepen en kwamen ze met ladingen vol waardevolle spullen terug. Maar soms ging het mis en zonk een schip. Zo ook het schip met de naam ’t Vliegend Hert. De naam van dat schip komt wellicht van een afbeelding op het familiewapen van de burgemeester van Vlissingen die tevens bewindvoerder was van de VOC in de tijd dat het schip is gebouwd.

In Westerschelde voor de kust van Vlissingen

’t Vliegend Hert is gebouwd in 1729 en had met zijn lengte van 145 voet een laadvermogen van 850 ton met plaats voor 256 opvarenden. Amper zes jaar na de bouw zonk het schip nadat het tegelijk met de Anna Catharina was uitgevaren en beide schepen op een zandbank lek sloegen. Dat gebeurde op achttien kilometer voor de kust van Vlissingen. Alle opvarenden van ’t Vliegend Hert kwamen daarbij om te weten 167 bemanningsleden, 83 soldaten en 6 passagiers. Beide schepen waren op weg naar Batavia het huidige Jakarta. Ongunstige wind en tij, maar vooral onkunde van de loods, was er de oorzaak van dat het schip vastliep op een ondiepte van de Deurloo. De Deurloo is een van de drie vaargeulen waar de Oost-Indiëvaarders gebruik van maakten.

VOC ankerplaats Fort Rammekens

De plek van waaruit de schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) destijds vertrokken was Fort Rammekens dat was gebouwd aan de Zeeuwse Westerschelde om de toen zeer belangrijke havens van Antwerpen en Middelburg te controleren. Het was tevens een ankerplaats voor de schepen van de VOC. De schepen wachtten bij het fort op een gunstige wind om af te varen naar Azië.

Wrak van 't Vliegend Hert en opgediepte spullen

Sinds de tachtiger jaren van de twintigste eeuw wordt onderzoek gedaan naar het wrak dat in september 1981 is ontdekt. Na die tijd zijn diverse dingen opgediept zoals een kist met 2000 gouden dukaten en 5000 zilveren realen. Ook zijn loden containers met tabak gevonden en ingeblikte kaas en ansjovis en flessen wijn. Het wrak van het schip Anna Catharina is nog niet teruggevonden.

176 Flessen wijn

Naast dukaten, realen, tabak en blikken eetwaren zijn talrijke flessen wijn opgediept. Maar er is nog slechts een deel van de oorspronkelijk kist waar de wijn in zat in tact gebleven. De 176 gevonden flessen zijn allemaal met de hand geblazen en afgesloten door een kurk. De kurken waren, zoals bij champagneflessen, vastgezet door middel van een messing draadje. De flessen werden beurtelings rechtop en op de kop in de kist geplaatst zodat er meer in pasten. Tussen de flessen was stro verpakt om stukgaan te voorkomen. Afdrukken van het stro zijn op de flessen teruggevonden. Bij opdieping waren de flessen nog steeds gevuld met wijn. Volgens een vinoloog was de wijn afkomstig van een wijngaard langs de Rijn in Duitsland.

Pogingen destijds spullen te redden

Meteen na het zinken van 't Vliegend Hert hebben bewindvoerders getracht nog iets te redden van het schip en de lading. De naam van de duiker James Bushel komt al voor in een vergadering van 10 februari 1735 amper acht dagen na het vergaan van het schip. Hij ontving later een contract maar kon niets bereiken zolang de wrakken niet uit elkaar waren geslagen en de resten niet over de zeebodem verspreid lagen. Een contract met de duiker John Mitchell en pogingen om iets op te diepen hadden een gering resultaat. Hetzelfde gold voor William Evans die in het voorjaar van 1736 een contract afsloot. Een deel van wat later is opgediept uit het wrak van ‘t Vliegend Hert wordt tentoongesteld in het MuZEEum in Vlissingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cultuur proeven en uitgaan in VlissingenVlissingen is een gezellige vissersstad in Zeeland. Vlissingen is de enige stad in Nederland die met het historische har…
Scheepswrakken in de WesterscheldeDe Westerschelde is een van de drukst bevaren rivieren van de wereld. Die waterweg geeft toegang tot havens in Nederland…
VOC eerste grote handelsmaatschappij van de wereldVOC staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. Die compagnie werd in 1602 opgericht. In het Zeeuwse Middelburg beston…
Loodsen ook bij nacht en ontij op de verraderlijke ScheldeSinds de 15e eeuw spelen loodsen een belangrijke rol in de scheepvaart van Zeeland. Vanaf die tijd is een schipper verpl…

Het terugfok-experiment tijdens WOIIHet terugfok-experiment tijdens WOIIIn een Duits oorlogslogboek van batajon 322 werden gegevens terug gevonden met betrekking tot proeven. Deze zouden voora…
Pedro de Alvarado, de wreedheden van een ontdekkingsreizigerPedro de Alvarado, de wreedheden van een ontdekkingsreizigerPedro de Alvarado (1485-1541) was een Spaanse conquistador die meevocht bij de verovering van de Azteken in Centraal Mex…
Bronnen en referenties
  • Vocsite.nl
  • Wijnbloggers.nl
  • Oud.cultureelerfgoed.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.