4 november in de geschiedenis: Wilfred Owen, Rabin en Obama

4 november in de geschiedenis: Wilfred Owen, Rabin en Obama Welke historische gebeurtenissen hebben in de loop der eeuwen plaatsgevonden op 4 november? Het was onder meer de datum waarop de Spaanse Furie in Antwerpen begon, waarop Wilfred Owen stierf op het slagveld en waarop de Israëlische premier Rabin werd vermoord. Maar het was ook de datum waarop de Groningse professor Zernike de Nobelprijs won en Barack Obama tot president van de Verenigde Staten werd verkozen.

Wilfred Owen

Op 4 november 1918, slechts een week voor de definitieve wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog, overleed de pas 25-jarige Wilfred Owen op het slagveld in Noord-Frankrijk. De Engelsman Owen had tijdens de oorlog veel gedichten geschreven over zijn ervaringen als soldaat. Hij werd daarbij mede aangemoedigd door zijn vriend, de later beroemd geworden dichter Siegfried Sassoon. Een typerend gedicht van Owen is 'Dulce et decorum est', waarin hij zijn enorme walging uitspreekt over de bewering dat het een zoete eer zou zijn om voor het vaderland te mogen sterven. Tijdens zijn leven heeft Owen geen enkele dichtbundel gepubliceerd. Na zijn dood werd zijn werk pas ontdekt en is men hem gaan beschouwen als één van de allergrootste 'War Poets' aller tijden.

Yitzchak Rabin

Op 4 november 1995 werd de Israëlische premier en oud-generaal Yitzchak Rabin na een vredesdemonstratie in Tel Aviv vermoord. De dader was de fundamentalistische jood Yigal Amir. Hij pleegde de moord uit protest tegen de Oslo-akkoorden (de vredesakkoorden met de Palestijnen) die Rabin had getekend.

Bloedige datum

Spaanse furie

Ja, 4 november is een bloedige datum in de geschiedenis der mensheid. 4 november 1576 was in Antwerpen het begin van de Spaanse furie. Muitende Spanjaarden trokken op die datum de stad binnen. Drie dagen van plundering, moord en brandstichting volgden. 4 november 1918 was de dag waarop de Novemberrevolutie in Duitsland uitbrak (wat als positief gevolg had, dat Keizer Wilhelm II werd afgezet, maar wat als zeer negatief gevolg had, dat dit het begin was van een lange periode van extreem geweld tussen radicaal rechtse en radicaal linkse groeperingen.)

Hongaarse opstand neergeslagen

Op 4 november 1956 trokken de troepen van de Sovje-Unie binnen in Hongarije om daar op bloedige wijze de Hongaarse opstand neer te slaan. Die opstand was in oktober uitgebroken uit onvrede met het communistische regime in Hongarije. Op 4 november 1979 begon de gijzelingscrisis Amerikaanse ambassade in Teheran (Iran). Iraanse studenten gijzelden op die dag 63 burgers en diplomaten in de ambassade. Deze gijzeling zou tot 20 januari 1981 duren.

Zernike wint de Nobelprijs

Is er ook nog positief nieuws te melden over 4 november? Er gebeurden toch vast ook wel feestelijke dingen op die dag? Ja natuurlijk, op 4 november 1953 won Frits Zernike de Nobelprijs voor Natuurkunde. De reden voor deze prijs was zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Dit instrument was zeer belangrijk voor biologisch en geneeskundig onderzoek naar cellen.

Zernike was hoogleraar in Groningen. In die stad wordt hij op grootse wijze geëerd. Zo is de campus van de universiteit naar hem vernoemd (het Zernikecomplex), maar ook het Zernike Science Park, het Zernikegebouw, de Zernikeborg, de Zernikeweg en ook is er een groep middelbare scholen in de omgeving van Groningen naar hem vernoemd: het Zernike College.

Obama werd verkozen op 4 november

Op 4 november 2008 werden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen door Barack Obama. De democraat kreeg 365 kiesmannen, terwijl zijn republikeinse tegenstander, John McCain, er 173 kreeg. Obama kreeg bijna 70 miljoen stemmen (52,9 procent), terwijl McCain bijna 60 miljoen stemmen kreeg (45,7 procent). De verkiezing van Obama was een historisch moment; hij werd eerste president van (deels) Afro-Amerikaanse afkomst.

Geboren op 4 november: Freddy Heineken

Op 4 november 1923 was de geboortedag van Freddy Heineken, de latere directeur van bierbrouwerij Heineken. Behalve talent voor het leiden van een grote onderneming, had Freddy Heineken vooral ook veel talent voor marketing. Hij besteedde veel aandacht aan de lay-out en het imago van zijn producten, en bedacht ook diverse reclamecampagnes en reclameslogans, zoals: Heerlijk Helder Heineken. Freddy Heineken bouwde het familiebedrijf Heineken uit tot één van de bekendste biermerken ter wereld. Hij overleed op 3 januari 2002.
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van HongarijeVlag van HongarijeRood. Wit. Groen? Ja, ook deze vlag bestaat en behoort tot een Europees land. Dit land is Hongarije. De Hongaarse vlag l…
2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november is de dag waarop de moord op Theo van Gogh wordt herdacht. Op die dag overleed ook het Nederlandse wielerfeno…
Opstand Hongarije 1956De opstand van de Hongaren in 1956 was een van de eerste tekenen dat Oost-Europa zwaar te lijden had onder het Sovjet-re…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…

De Etrusken in oude tijdenDe Etrusken in oude tijdenDe Etrusken waren een krijgshaftig en zeevarend volk, dat geruime tijd tezamen met de stad Carthago de hegemonie uitoefe…
De geheime dienst van het Romeinse RijkDe geheime dienst van het Romeinse RijkDe 20ste eeuw (en vooral dan de Koude Oorlog) was de periode waarin de inlichtingendiensten ontstonden die vandaag nog o…
Bronnen en referenties
  • http://www.hungary1956.com/
  • www.wilfredowen.org.uk
  • http://www.thenewamerican.com/culture/history/item/4690-iran-and-the-shah-what-really-happened
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.