De orde van de Hospitaalridders of Maltezer Ridders

De orde van de Hospitaalridders gaat terug naar de tijd van de kruistochten. De orde is ook bekend als de Orde van St. Johannes, de Ridders van Rhodos en de Maltezer Ridders, waarmee de veranderingen waar de orde aan onderhevig was duidelijk blijken.

Ziekenhuis

In het jaar 600 werd in Jeruzalem een ziekenhuis gebouwd door een abt, met toestemming van de paus. Later werd hier nog een bibliotheek aan toegevoegd. Rond 1305 echter verwoestte kalief Hakim het ziekenhuis. In 1320 kregen Italiaanse handelslieden toestemming op het ziekenhuis te herbouwen. Het werd gebouwd op het terrein van de St. Johannesklooster. In het ziekenhuis konden pelgrims terecht die de heilige plaatsen in de omgeving bezochten. Deze band met de Hospitaalridders is overigens niet zeker. In het ziekenhuis maakten Benedictijner monnikken de dienst uit, terwijl de Hospitaalridders de regel van St. Augustinus volgden.

Stichting van de Orde der Hospitaalridders

Het stichten van de Orde van de Hospitaalridders vond pas plaats na de eerste kruistocht. In 1113 erkende een pauselijke encycliek de orde officiëel. De stichter staat bekend als Gerard of Gerald en wordt in de encycliek genoemd. De orde groeide snel en onder de opvolger van Gerard, Raymond du Puy kon men al snel naar een ruimere lokatie verhuizen, in de buurt van de Sepulcher Kerk. Aanvankelijk bestond het werk van de orde uit de opvang van pelgrims, maar dit groeide al snel uit tot het gewapend begeleiden van pelgrims. Du Puy wordt aangewezen als verantwoordelijke voor deze gewapende geleides. Rond 1200 legde de negende Grootmeester militaire plichten vast en maakte een verschil tussen ridders die zieken verzorgen en degenen die militair actief zijn. De Hospitaalridders hadden steun van de paus. Een aantal zeer belangrijke kastelen in de regio waren in handen van de ridders, onder andere Crac des Chevaliers en Margat. Frederick Barbarosso, de keizer van het Heilige Roomse Rijk steunde de orde en gaf hen privileges. De Hospitaalridders en de Tempelridders werden de belangrijkste christelijke groepen in de regio. De Hospitaalridders blonken uit op het slagveld.

Vlucht naar Rhodos

Saladin en zijn legers kwamen echter opzetten en Jeruzalem ging verloren voor de kruisridders. De hospitaalridders trokken zich terug in het graafschap Tripoli. Nadat ook Akka was gevallen vluchtte de orde naar Cyprus. Op Cyprus besloten de ridders dat ze een eigen domein nodig hadden en kozen Rhodos daar voor uit. In 1309 gaf het eiland zich over aan de ridders, na twee jaar strijd. De taak van de Ridders veranderde volledig in deze periode, waarbij de nadruk kwam te liggen op het beperken van de toenemende Islamitische invloed.

Val van de Orde der Tempelridders

Met de val van de Orde van de Tempelridders, kregen de Hospitaalridders plotseling een grote hoeveelheid land, geld en ook nieuwe ordeleden. Deze nieuwe situatie leidde tot een reorganisatie, waarbij het gebied in acht 'langues' werd verdeeld, die elk onder leiding stonden van een prior en wanneer er meer priorijen waren onder leiding van een Grootprior. Op Rhodes en later op Malta werd stond een 'Baili' aan het hoofd van elke 'langue'.

De orde, die nu bekend stond als de Ridders van Rhodos, werd meer gemilitairiseerd. Regelmatig vonden er invasie plaats op Rhodes, door piraten, maar ook door Ottomaanse troepen. In 1522 viel Sultan Suleiman de Grote binnen met een leger van 200.000 mannen. Tegen deze overmacht waren de 7000 ridders niet opgewassen en na een beleg van zes maanden vonden de overlevenden hun toevlucht op Sicilië.

Malta

De orde was nu op drift in Europa, maar de Spaanse koning Charles V gaf hen in 1530 het eiland Malta, Gozo en Tripoli (in het huidige Libië). Jaarlijks moesten de Ridders een Malteser valk betalen als huur, te voldoen op Allerzielen. Op Malta zetten de Ridders hun werk als vanouds voort, waarbij ze zich bezighielden met de Barbarijse piraten en hun acties tegen de moslims in het algemeen. Sultan Suleiman was teleurgesteld de orde weer opnieuw aan het werk te zien en besloot tot een invasie van het eiland. Dit werd bekend in de geschiedenis als 'Het grote beleg van Malta', waarbij door meer geluk dan wijsheid de Ottomaanse troepen uiteindelijk werden teruggeslagen. In 1607 werd de Grootmeester van de Hospitaalridders uitgeroepen tot Prins van het Heilige Roomse Rijk.

Veranderingen in Europa

Met de opkomst van het Protestantisme in Europa veranderde er veel voor de Ridders. Ze verloren veel van hun eigendommen en de 'Baili' in Brandenburg werd Luthers. In Frankrijk kwam een revolutie op gang, die er toe leidde dat veel Franse Ridders moesten vluchten. In 1789 werd een decreet uitgegeven waarin de orde in Frankrijk werd verboden. De bezittingen van de orde vervielen hierdoor ook.

Veranderingen binnen de Orde

Napoleon kwam op Malta terecht tijdens zijn expeditie naar Egypte. Hij gaf voor slechts een haven voor de bevoorrading van zijn schepen nodig te hebben, maar eenmaal op Malta keerde hij zich tegen de orde. De toenmalige Grootmeester Von Hompesch zu Bolheim had deze actie niet voorzien en gaf zich vrijwel direct over aan de Fransen. De orde bestond nu slecht in een gereduceerde vorm, alleen de Russische Tsaar gaf echte steun aan de Hospitaalridders. In Rusland kozen de ridders Tsaar Paulus als hun nieuwe Grootmeester, waarbij ze voorbij gingen aan Von Hompesch, die door zijn acties op Malta niet meer geliefd was. De Rooms Katholieke Kerk erkende de nieuwe Grootmeester overigens niet (de Tsaar was Russisch Orthodox), maar in feite was hij wel degene die de orde vanaf dat moment leidde. In 1834 werd een nieuw hoofdkwartier opgezet in Rome en de Souvereine Militaire Orde van Malta bleef een officiële religieuze orde. In 1879 stelde Paus Leo Xlll een nieuwe Grootmeester aan en gaf hiermee de orde een nieuw impuls. De Hospitaalridders gingen zich weer bezig houden met dat waartoe ze oorspronkelijk in het leven waren geroepen: humanitair en religieus werk. Tijdens Wereld Oorlog l nam de orde deel door middel van gezondheidszorg en welzijnswerk. Dit werd nog grootschaliger opgezet tijdens Wereld Oorlog ll.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
De ridders in de middeleeuwenDe ridders in de middeleeuwenRidders speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van het feodale systeem. Als klasse kwamen ze in de 10e eeuw op.…
Kruistochten en de geschiedenis ervanKruistochten zijn militaire campagnes die plaatsvonden tijdens de 11e eeuw, 12e eeuw en 13e eeuw. Deze kruistochten ware…
Tomar hoofdkwartier Tempeliers tussen Lissabon en PortoTomar hoofdkwartier Tempeliers tussen Lissabon en PortoIn Tomar, in het centrum van Portugal ligt het hoofdkwartier van de Tempeliers. Tussen 1150 en 1215 was deze Orde een mi…

Churchill op oorlogspadChurchill op oorlogspadHet is 1895. Winston Churchill is afgestudeerd en benoemd tot officier. Hij is duidelijk uit op actie. In een periode va…
De Orde der TempelriddersWeinig religieuze ordes worden door zoveel geheimzinnigheid omgeven als die van de Tempeliers. Dit hangt waarschijnlijk…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 02-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.