InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Belangrijke prehistorische uitvindingen

Belangrijke prehistorische uitvindingen

Belangrijke prehistorische uitvindingen De geschiedenis van de uitvindingen is een verhaal van grote veranderingen in de wereld rondom. Vroeger kon een uitvinder een stuk papier nemen en een potlood of wat gaan knutselen en hij vond soms weer iets uit. In onze huidige ingewikkelde samenleving doet zelden meer één persoon een uitvinding, maar is het het resultaat van een grote groep wetenschappers. Wereldschokkende uitvindingen van voor onze jaartelling ontstonden vrijwel spontaan. Een overzicht van welke het zijn geweeest.

Homo Erectus

Het is tegenwoordig moeilijk zich voor te stellen hoe de eerste mensen op aarde leefden. Ze hadden geen woningen, geen gereedschap, geen wapens en geen kleren. Ze hadden evenmin geleerd voedsel te verbouwen en waren dus helemaal afhankelijk van hun vaardigheid als jagers of als verzamelaars van eetbare vruchten. Wat het vinden van voedsel betreft was er dus weinig verschil met de dieren.

Als soort kan de eerste mens omschreven worden als Homo Erectus of rechtopgaande mens. De eerste uitvinding van deze mens zal wel nooit bekend worden. Misschien was het een primitief werktuig, vervaardigd van steen dat voor een aantal doeleinden diende. Deze zullen wel in verband hebben gestaan met het villen, pellen of snijden van voedsel.

Door archeologen zijn veel van deze werktuigen gevonden van een half miljoen jaar oud of zelfs meer. Vanuit deze werktuigen ontwikkelde de mens de vuistbijl en een eenvoudig soort mes door de steen van een geslepen, scherpe kant te voorzien. Later werd deze steen aan een ruwe stok bevestigd, waardoor meer kracht kon worden ontwikkeld. Zo ontstond een effectief stuk gereedschap dat tegelijk een wapen was.

Hoe de mens het maken van vuur uitvond is evenmin bekend. Waarschijnlijk gebeurde het per ongeluk. In China zijn sporen gevonden van door mensen gemaakte vuren, 500.000 jaar geleden. Een vuur was een manier om warm te blijven, maar ook kon de mens met gereedschappen dierenhuiden verwerken tot kleren. Ofschoon de meeste mensen eerst in holen gewoond hebben, leerden ze toch tamelijk snel hutten bouwen van dierenhuiden en takken.

Homo Sapiens

De 'Homo Erectus' werd in onze streken opgevolgd door de Neanderthaler, ongeveer 70.000 jaar geleden. Het was een jager en voornamelijk carnivoor (vleeseter). Ongeveer 40.000 jaar gelden verscheen de Homo Sapiens of de wijze mens. Van toen af aan werden de uitvindingen veel kunstiger en verfijnder.

Tegen 10.000 voor Christus was de mens begonnen zich te verzekeren van voedselvoorraden. De rendierjagers uit onze streken werden van nomaden vaste bewoners. Men begon te zaaien en te oogsten en er werden landbouwwerktuigen uitgevonden. De eerste primitieve landbouw was een feit. Waarschijnlijk is de ploeg het eerste landbouwwerktuig dat door ossen werd getrokken. Hiervoor waren twee uitvindingen nodig geweest: het gebruik van metalen en huisdieren.

Wanneer en waar de mens één van de belangrijkste uitvindingen deed - die van het wiel - is niet bekend. Wel zijn er in het Midden-Oosten stenen gevonden met afbeeldingen van Soemerische gebruiken. Daarop is ook een vierwielige wagen te zien. De wielen waren stevige halve cirkels van hout. Waarschijnlijk 1000 jaar later werd het wiel met spaken uitgevonden.

Deze en nog enkele belangrijke uitvindingen voor onze jaartelling staan in het onderstaand overzicht.

Belangrijke prehistorische uitvindingen

mensensoortuitvindingwanneer waar
Homo Erectusvuistbijl2 .000.000 v.Chr.op diverse plaatsen
vuur500.000 v. Chr.China?
Neanderthalerkleding, hutten70.000 v. Chr.op diverse plaatsen
Homo Sapiens 40.000 v. Chr.
zaaien, oogsten, landbouwwerktuigen10.000 v. Chr.op diverse plaatsen
wiel, bouwstenen, schrift3000 v. Chr.Midden-Oosten
papier0China

Lees verder

© 2008 - 2014 Staal, gepubliceerd in Geschiedenis (Kunst en Cultuur) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mensachtigen: van Austalopethicus tot Homo SapiensDe mens zoals we die vandaag de dag kennen is een homo sapiens. Toen de homo sapiens ongeveer 350.000 jaar geleden voor…
De ontwikkeling van de mens: Onze verre vooroudersDe ontwikkeling van de mens: Onze verre vooroudersDe mens verschilt van de rest van het dierenrijk door zijn vermogen het grote en gecompliceerde menselijk brein te gebru…
Lokhomo’s: middel tegen homo- haatLokhomo’s: middel tegen homo- haatVooral in de grote steden wordt er met agressie op homo’s gereageerd. Homo’s die worden mishandeld en in elkaar geslagen…
De eerste mens op aardeDe eerste mens op aardeDe moderne mens, zo noemen wij onszelf. En over tienduizend jaar, als wij geëvolueerd zijn, zijn wij dan een uitgestorve…
Wonen in de prehistorieWonen in de prehistorieDoor al de eeuwen heen zijn natuurlijk ook de woonvormen geëvolueerd. In de eerste stadia van woonvormen vestigden de Ne…

Reageer op het artikel "Belangrijke prehistorische uitvindingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Staal
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Antropologie
Schrijf mee!