Simon Wiesenthal, de nazi-jager

Simon Wiesenthal, de nazi-jager Simon Wiesenthal was een erg bekend nazi-jager, hij heeft namelijk enorm veel nazi's opgespoord. Door zijn werk zijn ongeveer 1100 oorlogsmisdadigers berecht. De keerzijde van zijn werk was dat het veel gevaren kende. Maar ondanks dat heeft hij het tot twee jaar voor zijn dood volgehouden, toen vond hij dat hij zijn taak volbracht had.

Jeugd

Simon Wiesenthal werd geboren op 31 december 1908 in Buczacz, een stad in het huidige Oekraïne. Tijdens de Eerste Wereldoorlog overleed zijn vader al, doordat hij meevocht in het Oostenrijkse leger. Zijn moeder vluchtte toen met het hele gezin naar Wenen. Toen ze weer trouwde met een nieuwe man ging het gezin weer terug naar de Oekraïne. In de Oekraïne haalde Simon zijn gymnasiumdiploma en daarna ging hij naar de technische universiteit in Praag, hier haalde hij een diploma in de architectuur. Nadat hij zijn diploma had ging hij in 1936 trouwen met Cyla Mueller, ze waren erg gelukkig samen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog begon woonde Simon in Lviv, een stad in de Oekraïne. Vanuit deze stad werd hij opgepakt en in het concentratiekamp Janovska geplaatst. In totaal heeft hij vijf verschillende concentratiekampen gezeten, waar hij als arbeider moest werken voor de Duitsers. Simon werd uiteindelijk bevrijd door het Amerikaanse leger uit Mauthausen in mei 1945. Hij hoorde toen dat veel familieleden van hem de Tweede Wereldoorlog niet hadden overleefd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Simon Wiesenthal is na de Tweede Wereldoorlog zijn hele leven bezig geweest met het opsporen van Nazi figuren om ze achter de tralies te kunnen krijgen. Hij richtte hiervoor in Linz het Documentation Centre on the Fate of the Jews and their Persecutors op. Het doel van dit centrum was om bewijzen te verzamelen voor de toekomstige berechting van oorlogsmisdadigers. Het centrum gaf daarnaast ook hulp aan de slachtoffers van de kampen. Maar door het ontstaan van de Koude Oorlog was er niet meer veel interesse voor het opsporen van oorlogsmisdadigers. Daardoor werd het centrum in 1954 opgeheven. In deze periode was Simon nog wel bezig met het opsporen van oorlogsmisdadigers, dit deed hij in deze periode met de Israëlische geheime dienst. In 1977 wou Simon weer proberen om een centrum op te richten om ervoor te zorgen dat de Holocaust niet vergeten zou worden en dat de oorlogsmisdadigers gepakt zouden worden. Dit centrum heet het Simon Wiesenthal centrum en is gevestigd in Los Angeles.

Resultaat

In totaal heeft het Simon Wiesenthal Centrum ongeveer 1100 oorlogsmisdadigers opgespoord. Hij heeft onder andere Adolf Eichmann opgespoord, de man die verantwoordelijk was voor de uitvoering van de Endlösung. Hij had in 1963 ook de man opgespoord die Anne Frank had opgepakt. Simon Wiesenthal heeft er ook voor gezorgd dat Franz Strangl werd opgepakt, hij was commandant geweest van de vernietigingskampen Sobibór en Treblinka.

Gevaren van het werk

Het werk dat hij deed was ook erg gevaarlijk, hij ontving namelijk veel dreigementen. In juni 1982 ontplofte er een bom voor zijn huis. Deze bom had veel schade veroorzaakt, maar er was niemand gewond geraakt. Voor dit incident werden een Duitser en een aantal Oostenrijkse neo-nazi’s opgepakt. Na dit incident werd zijn huis en zijn kantoor voortdurend bewaakt door bewapende politiemannen.

Pensioen

Op 94 jarige leeftijd is Simon gestopt met het opsporen van oorlogsmisdadigers omdat hij vrijwel alle oorlogsmisdadigers had gevonden die hij zocht. De enige oorlogsmisdadiger die hij nog wou vinden was Alois Brunner. Twee jaar na zijn pensioen overleed Simon. Voor zijn werk heeft hij ontzettend veel onderscheidingen gekregen. Vanuit Nederland ontving hij de Erasmusprijs en werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
© 2015 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlucht van nazi-misdadigers na de Tweede WereldoorlogDe vlucht van nazi-misdadigers na de Tweede WereldoorlogNa de Tweede Wereldoorlog namen tienduizenden oorlogsmisdadigers de wijk naar Egypte, Syrië, de Verenigde Staten, Canada…
Hermine Braunsteiner, de schoppende merrie van MajdanekHermine Braunsteiner, de schoppende merrie van MajdanekHermine Braunsteiner was een van de beruchtste kampbewaaksters van het nazi-regime. In concentratiekamp Majdanek ging ze…
Siert Bruins, één van de vierIeder jaar op 4 mei herdenken we de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, en die van alle andere oorlogen. Onder de gev…

Verzetsvrouw Hebe KohlbruggeVerzetsvrouw Hebe KohlbruggeTijdens de Tweede Wereldoorlog waren veel vrouwen actief in het verzet. De meesten werkten als koerierster en brachten i…
Het Vonynichmanuscript: Een mysterieus onleesbaar documentHet Vonynichmanuscript: Een mysterieus onleesbaar documentIn 1912 werd door de boekhandelaar Wilfred Voynich een oud document uit de 15e eeuw ontdekt. Het document staat vol met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rob Bogaerts, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Wiesenthal
  • http://www.wiesenthal.com/site/pp.asp?c=lsKWLbPJLnF&b=4441293#.VYvGTYelRAY
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.