Van vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kleding

Van vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kleding De lange vezels van de vlasplant zijn geschikt voor de kledingindustrie. De zaden van de vlasplant zijn geschikt om lijnolie uit te halen. Ongeveer acht eeuwen terug werd de vlasplant geteeld en handmatig bewerkt tot linnen. Om van de vlasplant linnen te maken werd het na de oogst gerepeld, geroot in vlaskolken, gehekeld, gekamd en gezwingeld. Dit gaf in vroegere tijden een extra aanvulling op de karige inkomsten van kleine boerenbedrijven.
Vlasloem / Bron: Bogdan Giuc, Wikimedia Commons (FAL)Vlasloem / Bron: Bogdan Giuc, Wikimedia Commons (FAL)

Vlas

Vlas (Linum usitatissimum) is een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Het is een cultuurgewas dat al ruim acht eeuwen wordt gebruikt als grondstof voor de kleding- en olie-industrie. In vroegere tijden werd vlas handmatig verwerkt en sinds de industriële revolutie begin de 19de eeuw is er de omschakeling van handmatig naar machinaal.

Beschrijving van vlas

Uit de ondergrondse penwortel groeit een onbehaarde, ronde, naar boven vertakte stengel die tussen de 80 en 120 centimeter lang kan worden. Aan het eind van de vertakte stengel bloeit in juni de bloem die blauw tot witblauw of wit kan zijn. De bloemen bloeien maar even, ze gaan ’s morgens open en vallen na een paar uur af. De doosvrucht is bolrond en vormt met vijf kleppen die in een punt bij elkaar komen, een soort snaveltje. De zaden, die vrijkomen wanneer de kleppen openspringen, zijn 5 millimeter lang en glanzend.

Familie

Familie van vlas in Nederland zijn:

Gebruik

De vezels van de plant worden gebruikt voor linnen en de zaden voor lijnzaadolie. De vezel is een lange, dunne grondstof voor de kledingindustrie. De vezel heeft een lengte die ten minste drie keer groter is dan de doorsnede. Vlas hier het meest geschikt voor is vezelglas. De zaden van vlas worden geperst voor lijnolie. Vlaszaad wordt dan ook wel lijnzaad genoemd. Het vlas dat hier het meest geschikt voor is olievlas. Olievlas is korter dan vezelvlas en meer vertakt zodat er meer zaden zijn waar olie uit geperst kan worden. Lijnzaad heeft een hoog omega 3-vetzuurgehalte en is goed tegen een hoog cholesterolgehalte voor mensen en voor vogels is lijnzaad vogelvoer. Na het persen van de zaden wordt de lijnolie gemengd met houtmeel of kurk en wordt er linoleum van gemaakt en veekoeken (gemaakt van de schillen die overblijven na het persen).

Vlasgebruik in de 19de eeuw

In de eerste twee weken van april werd het vlas gezaaid. Ongeveer honderd dagen na het zaaien is het vlas rijp, het bloeit in juni. De oogst is de tweede helft van juli. De planten werden handmatig uit de grond getrokken en er werden bossen van gemaakt, ongeveer twee handen dik. De bossen werden rechtop tegen elkaar gezet zodat ze bleven staan en ze konden drogen (de vlaskapelletjes). Wanneer het vlas gedroogd was, ongeveer half augustus, werd het vlas gerepeld met een hekel. Dit repelen gebeurde met een plank met rechtopstaande ijzeren pinnen van ca. 30 cm groot (de hekel). Een bundel vlas werd handmatig over het uiteinde van de hekel geslagen met de bedoeling om de zaadbolletjes van het vlas te verwijderen. Dit was stoffig en ongezond werk. De zaadbolletjes werden met dorsvlegels gedorst om lijnzaad te krijgen.

VlaskolkVlaskolk

Het roten

De bossen vlas werden daarna in het water gelegd om te roten, in gegraven vijvers speciaal voor vlas. Roten houdt in dat het de stengel gaat rotten en losgeweekt werd van de kern, de vezels. Na het roten werd het vlas eerst boven een smeulend vuur verwarmd om de stengels te breken en de buigzame vezels bleven intact (het braken). De kleine stukjes hout of ander materiaal dat er niet in hoorde werden eruit geslagen met een zwingel. Door een constructie van kleine draaiende molenbladen werd het harde omhulsel van de stengel verwijderd (het zwingelen). Na het zwingelen werd er gekamd (gehekeld) waardoor de lange vlasvezels gescheiden werden van de kortere vlasvezels.

Gekaard en gekamd

De lange vezels werden gekaard (vezels in dezelfde richting) en gekamd om ze geschikt te maken voor het garen om te spinnen (vlasgaren). Het vlasgaren werd geweven tot doek en na bleking gaf het gebleekt linnengoed materiaal voor de productie van beddengoed, kleren en onder andere ondergoed. De korte vezels (hede) werden gekaard en gesponnen tot grove draden voor onder ander de touwindustrie.

Lange vezels / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lange vezels / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Kölke aan de Sniederdijk

Op de grens van De Heurne (gemeente Aalten) en Breedenbroek (gemeente Oude IJsselstreek) ligt aan het zandpad de Sniedersdiek, een fraai stukje natuur met een aantal vlaskolken die meer dan 160 jaar oud zijn. Het bos, in de volksmond de Kölke geheten was rond 1850 in het bezit van negen grondeigenaren. Ieder had er zijn eigen kolk om het vlas te roten. Drie van de kolken zijn in 2004 in ere hersteld door een werkgroep van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). De drie voormalige vlaskolken zijn hersteld om het oude te bewaren en om het natuurelement van de natte natuur in stand te houden. Door bomen en struiken weg te halen en oevers schuin te ontgraven zijn er paaiplaatsen gemaakt voor amfibieën. Het water van de afgegraven oevers zal sneller opwarmen wat de koudbloedige amfibieën graag hebben. Amfibieën zoals:
  • kikkers;
  • padden;
  • salamanders.
© 2017 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlas, kleine geschiedenis van een groot gewasVlas behoort samen met hennep en sommige granen tot onze oudste cultuurgewassen. Zowel als voeding, als medicijn en ter…
Kleding gemaakt van hennepKleding gemaakt van hennepHennep werd al duizenden jaren gebruikt en ook de afgelopen eeuwen was het belang van dit gewas enorm voor de textielind…
Speciale PlantenweetjesSpeciale PlantenweetjesSpeciale Planten. Waar wordt hop voor gebruikt? Zijn alle planten van de nachtschade familie giftig? Wat veroorzaakt de…
Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…

De heerlijkheid Bredevoort als borgmansstadDe heerlijkheid Bredevoort als borgmansstadBredevoort, gelegen in de provincie Gelderland is anno 2017 een stad in de gemeente Aalten (Achterhoek). In de middeleeu…
Bronnen en referenties
  • http://www.hephorst.nl/vlinnenl.htm
  • http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Hekelster
  • http://www.waterwereld.nu/vlas.php
  • Afbeelding bron 1: Bogdan Giuc, Wikimedia Commons (FAL)
  • Afbeelding bron 2: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 30-09-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.