De beschaving der Hittieten

De Hittieten zijn een mysterieus volk. Lange tijd was er absoluut niets over hen bekend en hun schrift was onleesbaar, terwijl het de stichters waren van een groot rijk dat zich uitstrekte van Turkije, Syrië en Palestina tot Mesopotamië.

Sumeriërs en Oud-Babyloniërs

De oorsprong van de Hittieten is onbekend. Inmiddels is duidelijk dat ze een Indo-Europese taal spraken. Hun opkomst luidde het einde in voor de Oud-Babyloniërs. En net als die Babyloniërs, die veel zaken hadden overgenomen van de Sumeriërs, zouden ook de Hittieten de cultuur overnemen van de overwonnenen, waarmee de Sumerische cultuur zijn invloed bleef behouden.

Taal

Door verwijzingen in de Bijbel, in Egyptische teksten en andere kleitabletten kwamen Europese wetenschappers in het begin van de twintigste eeuw tot de conclusie dat er zoiets als een Hittitisch Rijk moest hebben bestaan. In 1906 vond een Duitse expeditie 10.000 kleitabletten in Hattusa, de hoofdstad van de Hittieten, zo'n 210 km ten zuiden van Ankara. In vrij snel tempo werden vertalingen gemaakt, maar tot op de dag van vandaag is er geen compleet woordenboek van de Hittitische taal.

Turkije

Het centrum van het rijk lag in Turkije. Van 1680 tot 1180 v.Chr. was het Hittitische rijk op haar hoogtepunt en ook nadat de Assyriërs Mesopotamië in hun greep kregen bleven de Hittitische steden onafhankelijk tot in 717 v.Chr. de Assyriërs definitief de macht overnamen.

Geschiedenis

De vroege geschiedenis van de Hittieten is bekend door gevonden kleitabletten. Deze beginnen met de veroveringen van Pithana, de koning van Kussara of Kussar (deze stad is vooralsnog niet gevonden door archeologen). Vervolgens gaan ze verder over Pithana's zoon, Anitta, die verschillende steden in de omgeving veroverde, waaronder de nieuwe hoofdstad Hattusa.

Het Oude Hittitische Rijk

De stichting van het Hittitische Rijk wordt meestal toegeschreven aan Hattusili l, die een gebied veroverde tot aan het moderne Aleppo (Syrië). Hattusili werd sterk beïnvloedt door de plaatselijke cultuur in noord-Mesopotamië. Zijn zoon Mursili zette de veroveringen van zijn vader voort en plunderde zelfs Babylon, wat hij vervolgens aan zijn Kassitisch bondgenoten gaf. Deze veroveringen putten het rijk echter uit en Mursili werd vermoord en het rijk verviel tot chaos. Sommige van hun gebiedsdelen werden ingenomen door andere volkeren. Een periode van zwakkere leiders brak aan. Rond 1500 v.Chr. kwam Telepinu aan de macht die enkele succesen boekten. Hiermee kwam een einde aan de periode van het 'Oude Koninkrijk' en begon de fase van het Midden Koninkrijk, wat gekenmerkt werd door zwakte en waar weinig van bekend is.

Het Nieuwe Koninkrijk

Met de komst van Tudhaliya keert het rijk der Hittieten weer terug in de geschreven geschiedenis. Hij sloot bondgenootschappen waarmee hij de Hurrische staten Aleppo en Mitanni innam en breidde zijn gebied uit naar het westen. Een nieuwe zwakke periode brak aan waarbij vijanden zelfs Hattusa binnenvielen. Suppiluliuma l (rond 1350 v.Chr.) was een nieuwe sterke man, die het hele gebied opnieuw onder zijn controle kreeg en naast Egypte als de enige echt macht overbleef in de regio. De Egyptenaren probeerden via een huwelijk een bondgenootschap te sluiten, maar de Hittitische bruidegom werd vermoordt voor zijn huwelijk met de weduwe van Toetankhamon plaats kon vinden. Een van de zonen van Suppiluliuma concentreerde zich op nieuw te veroveren gebieden in het westen, sommige wetenschappers denken zelfs dat steden als Milete en Achaea probeerden in te nemen.

De slag bij Kadesh

De macht van de Hittieten was afhankelijk van hun controle over de handelsroutes en hierbij was het noorden van Syrië cruciaal, omdat het de Cilicische havens verbond met Mesopotamië. De Egyptenaren probeerden deze macht aan te vechten onder farao Ramses ll. Egyptische kleitabletten wijzen de overwinning toe aan henzelf, maar andere gegevens wijzen er op dat de Egyptenaren bij Kadesh (1275 v.Chr.) werden teruggeslagen door de Hittitische koning Muwatalli.

Ondergang van het Hittitische Rijk

De Assyriërs maakten een einde aan het Hittitische rijk, door gebruik te maken van het feit dat de aandacht van de Hittieten werd opgeslokt door de Egyptenaren. Als antwoord op de Assyrische dreiging sloten de Hittieten vrede met de Egyptenaren en sloten een bondgenootschap door de dochter van de koning aan farao Ramses ll te geven als vrouw. 'Het verdrag van Kadesh' is een van de oudste verdragen in de geschiedenis en legde de definitieve grenzen in Kanaan vast. De koningen Tudhaliya lV en Suppiluliuma ll wonnen de laatste Hittitische overwinningen, maar toen was het te laat.

Zeevolken

De 'Zeevolken' kwamen opzetten aan de Mediterrane kust en begonnen Hittitische gebieden in te nemen en handelsroutes af te sluiten. De Hittieten verzwakten snel en Hattusa werd aangevallen en plat gebrand.

Stadsstaten

Rond 1200 v.Chr. waren vrijwel alle Hittieten verdwenen uit Anatolië, maar in noord-Syrië bleven een aantal Neo-Hittitische stadsstaten bestaan. Later werden ook deze ingenomen door de Assyriërs.

Invloed der Hittieten

Het rijk van de Hittieten was vooral afhankelijk van handel, waardoor het zijn invloed deed gelden in het gehele gebied. Van Egypte tot Griekenland gaven zij hun cultuur, die weer was gebaseerd op de cultuur van de Sumeriërs, door aan de gehele regio, tot ver buiten Mesopotamië.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De vroegste beschavingen van SyriëSyrië noemt zichzelf 'de wieg der beschaving', dat is niet voor niets. Vele vroege beschavingen hebben hun voetsporen na…
Egypte onder Ramses III verslaat de ZeevolkenEgypte onder Ramses III verslaat de ZeevolkenRamses III van Egypte was voor zover bekend de enige vorst die de Zeevolken een nederlaag toebracht en zulks in een tijd…
De Grondwet in een notendopIn alle landen gelden wetten en regels en dat is maar goed ook, want anders zag het leven er veel minder rooskleurig uit…

De beschaving der ChaldeeërsDe Chaldeeërs, ook bekend als Nieuw-Babyloniërs waren de laatste Semitische heersers in Mesopotamië. Hierna werd kwam de…
Het grote Seljuk SultanaatDe Seljuken zijn een typisch voorbeeld van een nomadische stam die snel opkomt en de cultuur van het gebied waar ze tere…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.