De beschaving der Chaldeeërs

De Chaldeeërs, ook bekend als Nieuw-Babyloniërs waren de laatste Semitische heersers in Mesopotamië. Hierna werd kwam de macht in handen van de Perzen en later gingen ook Grieken en Romeinen een rol spelen in het gebied.

Babylon

De elfde dynastie van de koningen van Babylon is bekend als de Dynastie van de Chaldeeërs. Het koninkrijk besloeg het zuidelijk deel van Babylonië en lag voornamelijk op de rechteroever van de Eufraat. Aanvankelijk was Chaldea de vlakte in het gebied waar de Eufraat en de Tigris bij elkaar komen, later werd de naam gebruikt voor geheel Mesopotamië. De Chaldeeërs vestigden zich in Mesopotamië in het eerste millennium v.Chr. De vruchtbare grond kon de groeiende bevolking makkelijk voeden. Er wordt vanuit gegaan dat de Chaldeeërs verwant waren aan de Arameeërs, wier taal verwant is aan de hunne.

De Assyriërs

De Chaldeeërs waren degenen die een einde maakten aan de Assyrische macht in Mesopotamië. Ze waren de inwoners van Babylon die erg hadden geleden onder de Assyrische overheersing van de staat en uiteindelijk in opstand kwamen tegen hun vijand. Ze brandden Nineveh, de hoofdstad van het Assyrische rijk, plat. De aanvoerder van de Babyloniërs was Nabopolassar. Zijn zoon, Nebukadnezar ll was een van de grote Mesopotamische veroveraars.

De diaspora

Nebukadnezar voorkwam dat de Egyptenaren en Syriërs zijn grondgebied binnendrongen veroverde land op de Phoeniciërs en op het staatje Judah, het zuidelijk, Joodse koninkrijk. Hij bracht twee koningen van Judah naar Babylon, waar hij hen gevangen hield en verplaatste een groot deel van de Joodse bevolking. Dit is het begin van de Joodse diaspora. Dit laatste was een Assyrisch gebruik, wat de Nieuw-Babyloniërs of Chaldeeërs over hadden genomen.

Ondergang

Nebukadnezar herbouwde Babylon tot een van de grootste, prachtigste steden in het gebied. De overheersing van de Chaldeeërs was altijd nooit zeker, altijd was er de dreiging van opstand door steden die nog steeds loyaal bleven aan de Assyriërs. Dit was ook wat het koninkrijk uiteindelijk ten gronde richtte. Koning Nabonidus (555-539 v.Chr.) nam de controle over Babylon over en plaatste de Assyrisch maangod Sin boven de Babylonische oppergod Marduk. Dit was een dusdanige klap in het gezicht van de Babyloniërs dat ze de Perzen te hulp riepen onder leiding van Cyrus de Veroveraar, die een einde maakte aan de Semitische overheersing in Mesopotamië. Na de Perzische veroveringen verdwenen de Chaldeeërs uit de geschiedenisboeken, maar tot op de dag van vandaag zijn er Chaldese gemeenschappen te vinden in Irak, Syrië, Turkije en daarbuiten.

Bijna tweeënhalve eeuw hadden Semitische volkeren het Midden-Oosten en vooral Mesopotamië gedomineerd. Vanaf nu zou de macht in handen liggen van Perzische volkeren en later ook van de Grieken en Romeinen.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beschaving der AssyriërsDe Assyriërs woonden al lange tijd in Mesopotamië voor ze ook daadwerkelijk een eigen rijk opbouwden. De grondslag van h…
Het rijk van de BabyloniërsHet rijk van de BabyloniërsBabylonië was een rijk in het gebied tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris in wat nu Irak is. De Amorieten stichtte…
Geschiedenis van MesopotamiëIn Mesopotamië bevond zich een hele oude beschaving. Talloze geschriften en voorwerpen zijn gevonden tussen de Tigris en…
Het Assyrische Nieuwe rijkHet Assyrische Nieuwe rijkRond de tiende eeuw voor Christus ontwikkelde zich een belangrijk rijk in het Midden-Oosten. Dit was het Assyrische Nieu…

De beschaving der AkkadiërsDe Akkadiërs kwamen plotseling opzetten als nieuwe beschaving. In korte tijd bouwden ze de stad Akkad, die vervolgens al…
De beschaving der HittietenDe Hittieten zijn een mysterieus volk. Lange tijd was er absoluut niets over hen bekend en hun schrift was onleesbaar, t…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.