InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Religieuze geschiedenis Joden 47: De Spaanse Inquisitie

Religieuze geschiedenis Joden 47: De Spaanse Inquisitie

De basis beschuldiging van de Inquisitie is dat Joden die zich bekeerd hebben tot het christendom in het geheim nog steeds Joods zijn. Een andere reden voor de Inquisitie is dat de bekeerde Joden teveel macht krijgen in de ogen van de andere christenen. Wanneer Spanje uiteindelijke Joden verbant via een Edict, gaat het bergafwaarts met het land, terwijl het goed gaat met de landen waar Joden naar toe vluchten. Geheel conform de voorspelling van Genesis 12:3.

Christenen vechten tegen moslims in Europa en dwingen Joden zich te bekeren

De kruisvaarders vechten niet alleen tegen moslims (zie hier) in het Midden-Oosten maar ook tegen moslims in Europa. De moslims arriveren in 711 in Spanje. In 1085 valt het eerste moslim bastion Toledo en in 1492 valt het laatste moslim bastion in Granada. Overal waar de christenen de macht overnemen raken de Joden in de verdrukking. Zo wordt bijvoorbeeld in de 14de eeuw de hele Joodse gemeenschap in Barcelona uitgemoord. Waarschijnlijk worden meer dan 600.000 Joden gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Velen blijven echter in het geheim Joods. Daarop besluiten de Spanjaarden de Joden uit te roeien.

De Spaanse inquisitie

De Spaanse Inquisitie begint officieel met een pauselijke verklaring uitgevaardigd door Paus Sixtus IV op 1 november 1478. (Er zijn overigens al eerder inquisities). Joden worden gestraft die niet echt christelijk zijn. Dat houdt in dat ze gedood worden. Een andere reden voor de inquisitie is dat Joden teveel macht krijgen wanneer ze zich eenmaal bekeerd hebben. Joden die zich bekeren worden marranos genoemd. Dit betekent varkens. De christen Joden bestaan nu nog in de Verenigde Staten en Zuid- en Centraal Amerika.

Ferdinand en Isabella

Koning Ferdinand en koningin Isabella vaardigen een koninklijk decreet uit om bekeerde Joden te straffen die in het geheim Joods blijven.
Hoe werkt de Inquisitie? De Joden worden gearresteerd en beschuldigd geen ware christenen te zijn. Ze weten zelfs niet wie hen beschuldigt; bewijs wordt in het geheim geleverd. Dan worden ze gemarteld tot ze toegeven geen ware christenen te zijn. Daarna worden ze vermoord. Meestal worden ze op de brandstapel gelegd. Wanneer ze echter bereid zijn het kruis te kussen, worden ze in plaats daarvan gewurgd. De Inquisitie wordt pas in 1834 afgeschaft.

Verbanning

In 1492 wordt het Edict van Verbanning uitgevaardigd. Daarin staat:
"Whereas, having been informed that in these kingdoms, there were some bad Christians who Judaized and apostatized from our holy Catholic faith, the chief cause of which was the communication of Jews with Christians...we ordered the said Jews in all cities, towns, and places in our kingdoms and dominions to separate into Jewries [ghettos] and place apart...hoping by their separation alone to remedy this evil....But we are informed that neither that, not the execution of some of the said Jews...has been sufficient for a complete remedy....Therefore we...resolve to order all the said Jews and Jewesses to quit our kingdoms and never return...by the end of the month of July next, of the present year 1492...if they do not perform and execute the same, and are found to reside in out kingdoms...they incur the penalty of death....We likewise grant permission and authority to said Jews...to export their wealth and property...provided they do not take away gold, silver, money, or other articles prohibited by the laws of kingdom."

Joden proberen het Edict terug te draaien. Een sleutelfiguur hierbij is Don Isaac Abravanel, een grote Tora geleerde en rabbi. Hij slaagde er bijna in, maar wordt tegengewerkt door Tomas de Torquemada. Uiteindelijk verlaat ook Abravanel het land. De Joden worden op 2 augustus 1492 gedwongen het land te verlaten. Dit komt overeen met de Joodse datum de 9de Av, dezelfde datum waarop de Eerste en Tweede Tempel werden vernietigd.

Christofer Columbus

Op 3 augustus 1492 gaat Columbus op ontdekkingsreis. Waarschijnlijk is Columbus Joods. Hij spreekt Castiliaans Spaans dat door veel Joden wordt gesproken. Hij schrijft boven zijn brieven Hebreeuwse tekens ("met de hulp van God"). Hij spreekt veel over Zion. En in zijn bemanning zitten veel Joden. De reis wordt gefinancierd door twee bekeerde Joden.

Later zullen Joden Amerika gebruiken als toevluchtsoord. Dus de ontdekking van Amerika door Columbus was een teken van God die zorgt dat genezing voor de kwaal uitgaat. Dit hebben we al vaker gezien in de geschiedenis. Overigens zijn het Joodse uitvindingen die Columbus op zijn reis helpen: de kwadrant en de Catalon Atlas.

Genesis 12:3

Waar vluchten de Joden ondertussen naar toe? Naar Portugal en Turkije. Het wordt een zegen voor die landen, terwijl het in Spanje bergafwaarts gaat. Zoals ook voorspelt in Genesis 12:3: Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden.

Wanneer gekeken wordt naar de patronen van de geschiedenis blijkt dat landen gezegend worden wanneer ze Joden goed behandelen en vervloekt worden wanneer ze Joden slecht behandelen.

Meer informatie: Startpagina - Joodse geschiedenis.
© 2008 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Joden in Nederland: 1516-1621  Sefardische JodenJoden in Nederland: 1516-1621 Sefardische JodenIn 1492 stelde de Spaanse koning, Ferdinand II van Aragon, de Joden voor de keus of Spanje te verlaten of zich te bekere…
Joden in Nederland: 1516-1621  Reformatie en de JodenJoden in Nederland: 1516-1621 Reformatie en de JodenTegelijkertijd met de Reformatie raakten verschillende renaissancegeleerden in Italië geïnteresseerd in oude Joodse teks…
Boekrecensie: Elke dag gedenkdag Simon Wiesenthal'Elke dag gedenkdag' is een kroniek van het Joodse lijden. Nazi-jager Simon Wiesenthal heeft voor elke dag van het jaar…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

Reageer op het artikel "Religieuze geschiedenis Joden 47: De Spaanse Inquisitie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 14-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!