InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Bijbelse geschiedenis: Abraham getest - "offer" van Izaäk

Bijbelse geschiedenis: Abraham getest - "offer" van Izaäk

Bijbelse geschiedenis: Abraham getest - "offer" van Izaäk Abraham wordt getest door God. Hij moet zijn zoon Izaäk offeren. Abraham stelt geen vragen en hij volgt het bevel van God op. Op het moment dat Abraham het mes heft houdt een engel hem tegen. Het bevel van God is slechts een test van God om Abrahams loyaliteit te tonen. Uiteindelijk offert Abraham een ram. Wanneer Izaäk en Abraham terugkeren overlijdt Sara wanneer ze het nieuws hoort. Ze wordt begraven in de Spelonk van Machpela waar ook Adam en Eva liggen.

Abraham getest - "offer" van Izaäk

Gods vreemde bevel

Er is vrede en harmonie in het huis van Abraham nadat Ismaël en zijn moeder zijn vertrokken. Maar Abraham zou nog geen gehele vrede vinden. Opnieuw wordt zijn geloof op de proef gesteld.

Onder tegenspoed heeft Abraham zijn rotsvast vertrouwen in God bewezen. Nu onderwerpt God Abraham aan de grootst mogelijke test. Plotseling verschijnt God aan Abraham en zegt tegen hem: "Neem je zoon, de enige die je hebt, die je liefhebt, Izaäk, en ga naar het land van Moria en breng hem daar als offer op één van de bergen die Ik je zal aanwijzen."

Abraham gaat niet met God in discussie. Hij vraagt niet hoe dit bevel in overeenstemming is met de belofte dat Izaäk de vader van een grote natie wordt dat Gods naam draagt. God beveelt en Abraham gehoorzaamt.

Vader en zoon samen

Abraham staat 's ochtends vroeg op, zadelt zijn ezel en verzamelt hout voor het vuur; dan neemt hij twee dienaren en zijn zoon Izaäk mee op zijn trip naar Moria. Izaäk die 37 is realiseert zich snel wat het doel is van de reis.

Dus zowel vader als zoon zijn vastbesloten in het vervullen van Gods bevel. Er zijn veel obstakels om door te gaan met de test. Echter met een ferm hart en vastbesloten zetten Abraham en Izaäk hun reis naar de berg Moria door. Hier toont God aan Abraham de plaats waar het altaar moet worden gebouwd en waarop Izaäk moet worden vastgebonden.

Het Akeida altaar

Nadat het altaar klaar is gemaakt waarop Izaäk vastgebonden ligt, heft Abraham het mes. Op dat moment houdt een engel hem tegen en zegt Abraham zijn zoon geen kwaad te doen, want dit is slechts een test om Abrahams loyaliteit aan God te bewijzen. Vol dankbaarheid en opgelucht kijkt Abraham in de rondte en ziet een ram dat met zijn hoorns vastzit in een struikgewas. Abraham pakt de ram en offert het aan God.

Abrahams beloning

God beloont Abraham met vele nakomelingen zoveel als de sterren aan de hemel die de steden zullen overnemen van de vijanden.

Abraham en Izaäk keren terug

Vol blijdschap dalen Abraham en Izaäk van de berg en keren terug naar de plek waar zij hun dienaren hadden achter gelaten. Ze keren zo snel mogelijk naar Sara terug. Abraham is bang dat Sara gist naar het werkelijke doel van de reis en wil daarom snel met Izaäk terugkeren.

Sara's dood

Het nieuws van Izaäks veilige terugkeer bereikt Sara voor zijn terugkeer en haar hart kan de shock niet verdragen. Sara sterft van de shock van geluk dat haar overmant. Ze is 127 jaar geworden. Abraham is zeer bedroefd en met hem rouwt het hele land. Hij koopt de Spelonk van Machpela bij Hebron waar Adam en Eva begraven liggen en legt zijn vrouw Sara daar te rusten.

Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Waarom is het vreemd dat Abraham zijn zoon moet offeren van God?
  2. Wie houdt Abraham tegen?
  3. Wat moet Abraham nu offeren?
  4. Wat krijgt Abraham als beloning na de test?
  5. Waardoor overlijdt Sara?

Lees verder

© 2008 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
God, de Schepper van al het stoffelijke en onstoffelijkeGod, de Schepper van al het stoffelijke en onstoffelijkeDertien jaar moest Abraham wachten voordat God weer tot hem sprak. Hij beloofde hem opnieuw een zoon, maar niet uit een…
Het "offer" (akeida) van Izaäk door AbrahamHet "offer" (akeida) van Izaäk door AbrahamHet "offer" van Izaäk vertegenwoordigt het uiterste in de Joodse toewijding aan God. Elke morgen lezen we voor de gebede…
Noachieden: Akeida Izaäk versus kruisiging JezusNoachieden: Akeida Izaäk versus kruisiging JezusWat is het verschil tussen Moria en Golgotha? Op de berg Moria is het mensenoffer aan God niet volvoerd op grond van God…
Tora en Masjiach:Gen. 18:1/21:3/23:17-18/24:42-Joodse uitlegIn de Tora worden heel veel toespelingen gemaakt op de komst van de Joodse Masjiach. Hoewel de Messias nog steeds niet g…
Bijbelse geschiedenis: Jakob en zijn familie naar EgypteBijbelse geschiedenis: Jakob en zijn familie naar EgypteJakob is overdonderd wanneer hij van zijn zoons verneemt dat Jozef nog in leven is. Hij aanvaardt de uitnodiging om in E…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Bijbelse geschiedenis: Abraham getest - "offer" van Izaäk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 30-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Bijbelse geschiedenis/personen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!