Zijn we van adel?

Zijn we van adel? Iedere genealoog weet dat de vraag van de familie ooit komt. Hebben we een familiewapen? Hebben we een titel? Het laatste is zeer onwaarschijnlijk, het eerste, zou kunnen. iedereen mag een eigen familiewapen laten registreren, daarmee ben je nog niet van adel. Je bent van adel wanneer een titel je bij koninklijk besluit is verleend.

Inhoud


Riddertijd en wapenschild

Het gebruik van een wapen(schild) stamt uit de middeleeuwen. In de vroege middeleeuwen waren de harnassen van de ridders nog vrij ‘open’, het was in ieder geval mogelijk om de man te herkennen. Tijdens de kruistochten gingen de ridders steeds meer gesloten harnassen gebruiken. Het nadeel daarvan was dat de ridder onherkenbaar werd voor zowel vriend als vijand. Elke ridder moest daarom een teken op zijn wapenschild laten zetten. De heraldiek was geboren. De verschillende tekens werden vaak gemaakt en geregistreerd door herauten. Deze maakten voor de strijd enorme lijsten om de vechtende ridders uit elkaar te kunnen houden en om de gesneuvelde ridders te kunnen identificeren.

Familiewapens

De wapenschilden werden al snel van vader op zoon overgeërfd. Het familiewapen was ontstaan. Maar ook de steden, de elite,de gilden vonden het belangrijk om een wapen te laten ontwerpen. De kunst van het ontwerpen van deze wapens heet heraldiek. (genoemd naar de herauten) Het staat iedereen vrij om een wapen te laten ontwerpen en deze officieel te laten registreren. Zoek eerst wel uit of een van je voorouders dat al heeft gedaan. Geregistreerde wapens moeten aan bepaalde heraldische eisen voldoen. Dit nieuwe wapen kun je laten registreren bij het CBG, het Centraal Bureau voor Genealogie. Zo’n geregistreerd wapen is niet beschermd, de familiewapens van de adel zijn dat wel door de Hoge Raad van de Adel. Alleen een wettelijke bescherming van een nieuw wapen zou je kunnen krijgen door het wapen als merk te laten registreren bij het BOIP. (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom ) Familiewapens zijn dus geen teken van adellijke voorouders!

Wanneer ben je van adel

Adeldom is vrij eenvoudig te omschrijven. Je bent van adel wanneer een titel je bij koninklijk besluit is verleend. Deze titel is erfelijk, de titel gaat over van vader op zoon, dochters zijn wel van adel maar geven de titel niet door aan hun eventuele kinderen. De titel moet ingeschreven zijn in het filiatieregister dat bijgehouden wordt door de Hoge Raad van de Adel. In Nederland kennen we niet zo veel adellijke titels meer. De titel prins(es) is voorbehouden aan leden van het koninklijk huis. We kennen daarnaast nog ridders/(geen vrouwelijke vorm), baronnen/baronessen, graven/gravinnen. Ben je wel van adel maar heb je geen titel dan krijg je het predikaat, jonkvrouw of jonkheer. Dit vormt overigens de grootste groep.

Noblesse de robe

De Nederlandse adel wordt wel eens de noblesse de robe genoemd. Adel die zich alleen bezighoudt met besturen. (Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse adel, de noblesse d’epée.) De bestuurlijke macht van de adel is in de loop van de eeuwen steeds verder afgenomen. Zaten ze tot in de middeleeuwen en ver daarna nog stevig in het ‘bestuurlijke’zadel, na de Franse Revolutie werd hun invloed flink ingedamd. Toen Napoleon uiteindelijk op Elba zat te mokken, werd de adel door koning Willem weer in alle eer hersteld. Om de adel een beetje op te peppen werden diverse rijke patriciersfamilies tot de stand toegelaten. Willem I gaf de adel de Eerste Kamer, de leden werden door Willem zelf gekozen. Het lidmaatschap was voor het leven. In 1848 was het al uit met de pret, de nieuwe grondwet van Thorbecke trad in werking. De koning mocht geen leden voor de Eerste Kamer meer benoemen. De staatsrechterlijke rol van de adel verdween. Het voorrecht van het dragen van een erfelijke titel of predikaat bleef.

Onderzoek of je van adel bent

Of je van adel bent is te onderzoeken. Je surft naar de site van de Hoge Raad van de Adel, daarop staat een lijst van alle adellijke familienamen. Wanneer je familienaam er niet op staat, ben je niet van adel en zal de familie dat ook nooit worden. Echt niet? Nou, hier ligt een zware taak op de schouders van de familiegenealoog. Wanneer je kunt bewijzen dat je familie vóór 1795 tot de adelstand behoorde dan kun je weer in de adelstand worden opgenomen. Een andere mogelijkheid is om te trouwen met een lid van het Koninklijk Huis. Prinses Maxima werd opgenomen in de adelstand.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginjaren van De 'MediciIn de dertiende eeuw werd De ‘Medici al als patriciersfamilie vermeld. Zoals de naam al doet vermoeden kende de familie…
Wat doet de Hoge Raad van Adel?Wat doet de Hoge Raad van Adel?Een enkele keer hoor je dat de Hoge Raad van Adel een besluit heeft genomen. De Hoge Raad van Adel is een van de Hoge Co…
De genealogische thriller door Dan WaddellDe genealogische thriller door Dan WaddellIn Nederland wordt een nieuw genre geïntroduceerd door auteur Dan Waddell. Dit is de genealogische thriller. Dan Waddell…

Lauwerszee werd Lauwersmeer in 1969In 1969 vond de afsluiting van de Lauwerszee plaats. Lauwerszee werd Lauwersmeer. Sindsdien ontstond er onder meer een p…
Geschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckGeschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckOtto von Bismarck (1815-1898) werd in 1862 Pruisisch minister-president en was van 1871 tot 1890 Rijkskanselier van het…
Bronnen en referenties
  • http://www.hogeraadvanadel.nl/
  • http://www.derdekamer.eu/
Reacties

Barbara van Litsenburg, 22-07-2017
Graag wil ik weten of mijn naam van adel is, mijn vader heeft op mijn naam de stamboom proberen uit de zoeken helaas zijn deze papieren zoek en mijn vader is overleden. Heb mijn achternaam op een lijst zien staan op internet waarop geschreven staat dat Van Litsenburg een adellijke naam is maar dat de naam nooit is ingeschreven/geregistreerd. Kunt u mij hier maar over vertellen? Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 26-07-2017
Wanneer u van adel zou zijn dan zou de naam bij de Hoge Raad van Adel te vinden moeten zijn maar dat is hij niet. Van Litsenburg is geen adelijke naam. Waarschijnlijk hebben uw voorouders zich vernoemd naar een bepaalde plaats/dorp/gebied. Er is wel wat onderzoek gedaan naar de familiestamboom maar ik kan niet bepalen of dit uw familie is.
Vriendelijke groeten

Karin Zwaan, 18-10-2015
Ik wil graag weten of mijn moeder afstamt van een adellijke familie.Zij is kleindochter van Johanna Jacoba Zaalberg van Zelst en haar moeder beweert dat zij van adel was.Ik trek dit in twijfel maar wil wel graag weten hoe het zit. Hartelijke groet
Karin Zwaan Reactie infoteur, 18-10-2015
Http://www.hogeraadvanadel.nl/adeldom-familienamen (even kopiëren en plakken), het is de complete lijst met adellijke families. Staat je familienaam niet op de lijst dan ben je niet van adel. De naam Zaalberg van Zelst wordt niet vermeld. Er bestaat een wat kortere lijst waarop adellijke families staan die zijn uitgestorven ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_uitgestorven_adellijke_families_in_Nederland) die lijst is niet compleet maar Zaalberg van Zelst wordt niet vermeld. 'van Zelst' betekent 'uit Zeelst' dat ligt in Noord-Brabant, ik neem aan dat met 'zaalberg' ook een bepaalde plek wordt bedoeld. In de 19e eeuw werden dubbele achternamen razend populair en het gebeurt vaak dat dit gezien wordt als een teken van adellijke afkomst. Ik ga geen volledig onderzoek doen maar heb snel enkele stamboomlijnen doorgekeken, ik heb denk ik Johanna Zaalberg van Zelst gevonden en ze was niet van adel.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.