De Belgische vlag

De Belgische vlag De kleuren van de Belgische vlag werden voor het eerst gebruikt toen in 1790 de Verenigde Belgische Staten werden uitgeroepen na een opstand tegen Jozef II, keizer van Oostenrijk. De richting en de volgorde der kleuren werden in 1831 veranderd.

De Brabantse Omwenteling

België was in de 18de eeuw nog verdeeld in een aantal vorstendommen waaronder het hertogdom Brabant en het prinsbisdom Luik. Uit onvrede met de politiek van Jozef II die zijn Habsburgse rijk wilde reorganiseren en het charter de Blijde Inkomst, (de Brabantse grondwet) afschafte, kwam het hertogdom in opstand. De vlag van de Verenigde Belgische Staten die daarna werden uitgeroepen steunde op de kleuren rood-zwart-geel te weten de rode leeuw van Henegouwen, Limburg en Luxemburg, de zwarte van Vlaanderen en Namen en de gele van Brabant. Op de toenmalige vlag stonden de strepen horizontaal.

De Belgische onafhankelijkheid

Toen de zuidelijke Nederlanden in 1830 tegen Willem I in opstand kwamen omdat ze zich gediscrimineerd voelden en er op diverse vlakken toch een kloof was ontstaan tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, werd aanvankelijk de Franse vlag als symbool van verzet gebruikt, maar om zich duidelijker te onderscheiden ontwierpen de advocaten en redacteurs van de Brusselse krant Courrier des Pays-Bas Lucien Jottrand en Edouard Ducpétiaux de nieuwe vlag, waarbij ze steunden op de kleuren van het wapenschild van het oude hertogdom Brabant. De kleuren kwamen overeen met die van de Brabantse Omwenteling. Deze vlag werd op 23 januari 1831 officieel aangenomen nadat België zijn onafhankelijkheid van Nederland had verkregen.

De strepen stonden horizontaal, maar werden snel vertikaal geplaatst om zich te onderscheiden van de Duitse vlag. De twee versies werden evenwel enkele jaren naast elkaar gebruikt. In de Belgische Grondwet werd gestipuleerd dat de volgorde der kleuren rood-geel-zwart diende te zijn, maar om esthetische redenen besliste men om het zwart aan de vlaggenstok te plaatsen. Daar het betreffende grondwetsartikel nooit gewijzigd werd zijn alle Belgische vlaggen dus eigenlijk onwettig!

Wanneer mag je vlaggen?

De officiële ‘vlagdagen’ zijn de volgende:
  • 17 februari: ter nagedachtenis van de overleden leden van de koninklijke familie
  • De laatste zaterdag van april: het Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • 1 mei: het Feest van de Arbeid
  • 5 mei: de Dag van de Raad van Europa, opgericht in 1949
  • 8 mei: einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945
  • 9 mei: verjaardag van de oprichting van de Europese Unie door Robert Schuman in 1950
  • 6 juni: verjaardag van Koning Albert II, geboren in 1934
  • 11 juni: verjaardag van Koningin Fabiola, geboren in 1928
  • 2 juli: huwelijksverjaardag van Koning Albert II en Koningin Paola in 1959
  • 11 juli: Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest
  • 21, 22 en 23 juli: Nationale Feestdag (troonsbestijging van Leopold I in 1831)
  • 11 september: verjaardag van Koningin Paola, geboren in 1937
  • Derde zondag van september: Feestdag van het Waalse Gewest
  • 27 september: Feestdag van de Franse Gemeenschap
  • 24 oktober: Dag van de Verenigde Naties, opgericht in 1945
  • 11 november: einde van de Eerste Wereldoorlog, Wapenstilstand in 1918
  • 15 november: Feest van de Koning
  • 15 november: Feestdag van de Duitstalige Gemeenschap
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Vlag van AndorraVlag van AndorraHet is een dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Andorra. Ook dit land heeft een nationale vlag. Deze vlag lijkt op vlagg…

Joan Derk van der Capellen: 'erflater van onze beschaving'In het boek 'Erflaters van onze beschaving' is door Jan Romein ook een hoofdstuk gewijd aan de 18e eeuwse baron en voorm…
Het ontstaan van satire (2): LuciliusLucilius werd geboren in Suessa Aurunca rond 180 v.C. en overleed omstreeks 102 v.C. Volgens sommige bronnen - Corpet b.…
Bronnen en referenties
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 18-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.