Geschiedenis van Almere

Veel mensen zullen zeggen dat Almere geen geschiedenis heeft. Dit is een lastig stuk, want wat is geschiedenis, wanneer mag je zeggen dat je geschiedenis hebt? Oké, Almere kent inderdaad niet zo'n lange en rijke geschiedenis als de meeste andere, grote, steden in Nederland. Of toch? Volgens archeologen behoort Almere namelijk tot een van de oudste bewoonde gebieden van ons land. En zijn er zelfs bewoningssporen gevonden die dateren van ongeveer 6700 voor Chr. Op de opgravingslocatie Hoge Vaart, ten noorden van de A27, zijn de meeste sporen gevonden. Archeologen veronderstellen dat over de gehele periode op deze plek mensen hebben gewoond die leefden van de jacht en visvangst.

Maar Almere en Flevoland zijn toch drooggelegd?

Ja, dat klopt, maar in de prehistorie behoorde een groot gedeelte van het huidige grondgebied van Almere tot het hogere achterland en maakten het deel uit van een uitgestrekt dekzandgebied dat zich naar het oosten (Veluwe) en zuiden (Eemgebied) uitstrekte. Een aftakking van de prehistorische rivier de Eem liep door het landschap en archeologen hebben daar bewoningsresten gevonden. En in de loop van de tijd steeg het water niveau en hierdoor werd het gebied steeds meer onaantrekkelijk om er te verblijven.

In het jaar 44 na Christus wordt er door een Romeinse geograaf en schrijver, Pomponius Mela, geschreven over een veengebied in de riviermond van de Rijn. Dit verbreedde zich tot een meer dat Flevo werd genoemd. Tijdens een krijgstocht tegen Germaanse stammen zou de Romeinse veldheer Germanicus, in het jaar 16 na Christus, zijn troepen over het Flevo hebben vervoerd. Het gebied raakte weer onbewoond na het vertrek van de Romeinen in de vierde eeuw.

Tussen 755 en 768 komt in een kroniek, van de Engelse katholieke zendeling Bonifatius, de naam Almere voor het eerst voor. Bonifatius voerde in 753, van Utrecht naar Oostergo voor het bekeren van Friezen, over het ‘Aelmere’. "Ala" is een Germaans woord en is verwant met het woord "al" wat geheel of groot en erg betekent in samengestelde woorden. En het woord "mere" betekent gewoon meer. De naam Almere betekent dus gewoon “zeer groot meer”. In de veertiende eeuw raakte de naam Aelmere uit de gratie en werd het Zuiderzee genoemd.

Tijdens het bouwrijp maken van Flevoland en Almere, zijn meer dan twintig scheepswrakken gevonden, wat getuigt van een levendige visserij. Eén van die gevonden scheepswrakken was een "koggeschip" en is opgegraven in Almere-Stad en zou tussen 1420 en 1425 zijn vergaan. Hierbij zou het gaan om één van de laatste koggeschepen die op de Zuiderzee heeft gevaren. De gemeente Almere heeft in zijn wapen dan ook een koggeschip opgenomen.

Omdat op 13 en 14 januari 1916 op tal van plaatsen, rond de Zuiderzee, dijken doorbraken door een stormvloed en hoge waterstanden in de rivieren, werd er op 14 juni 1918 de Zuiderzeewet aangenomen, onder leiding van ir. Cornelis Lely, waarin besloten werd de Zuiderzee in te polderen. Deze wet was een zogenaamde raamwet. Het bepaalde alleen dat de Zuiderzee voor rekening van de Staat zou worden afgesloten door een afsluitdijk. De gedeelten die afgesloten waren zouden dan op een later tijdstip drooggemaakt worden. De regering zou later bepalen welke gedeelten ingepolderd zouden worden en in welke volgorde.

Voor de Tweede Wereldoorlog wilde de regering de Zuiderzee uiteindelijk inpolderen, voor voornamelijk extra landbouwgrond, maar na de oorlog kreeg het ook tot doel om de dicht bevolkte Randstad meer ruimte te geven. Zo kregen het Oostelijke en Zuidelijke deel van Flevoland een stedelijke en recreatieve bestemming. Om in de woningbehoefte van Amsterdam en 't Gooi te voorzien ontstond in 1958 het idee om een nieuwe stad te bouwen. In 1968 werd eerst nog de Zuidelijke IJsselmeerpolder drooggelegd en stond niks meer in de weg voor de bouw van Almere. Op 2 september 1974 werd dan ook de eerste paal de grond in geslagen voor de bouw van de eerste telefooncentrale van Almere, in het toekomstige stadsdeel Almere-Haven. De bouw van de eerste woningen begon op 30 september 1975 en iets meer dan één jaar later, in 1976, werden de eerste sleutels aan de eerste inwoners van Almere overhandigd.

Hedendaags (medio 2009) heeft Almere vier stadsdelen en is de vijfde momenteel in aanbouw en een is momenteel in ontwerp, op dit moment telt Almere ruim 187.000 inwoners.
© 2009 - 2024 Miguelinho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van het IJsselmeerGeschiedenis van het IJsselmeerDe provincies Noord-Holland en Friesland worden verbonden door de Afsluitdijk. Met de aanleg van de Afsluitdijk werd de…
Bonifatius bij Duinkerke vermoordBonifatius nam in de achtste eeuw het missiewerk van Willibrord onder de Fresones (Friezen) rond Trajectum (Utrecht, vol…
Sint Lullus: de opvolger van Bonifatius als aartsbisschopSint Lullus: de opvolger van Bonifatius als aartsbisschopSint Lullus, zijn officiële Latijnse naam, is ook wel bekend onder de namen Lull, Lulo en Lul. De naam klinkt voor ons v…

Salie, haer blade sijn te prisene hoghDe geschiedenis van Salie is natuurlijk de geschiedenis van mensen. Mensen die salie gebruikt, gekweekt of bestudeerd he…
Churchill tijdens de Tweede WereldoorlogToen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd Churchil benoemd als Minister van Marine. Na de blunder van Churchill inzake d…
Bronnen en referenties
  • Website gemeente Almere www.canonvanalmere.nl
Miguelinho (12 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.