Stamboomonderzoek: maken van een stamboom

Stamboomonderzoek: maken van een stamboom Veel mensen vinden het leuk om te weten waar ze vandaan komen. Ze willen weten wie hun voorouders waren en doen daarom onderzoek naar hun stamboom. De beste manier om daarmee te beginnen is door te beginnen bij de grootouders. Vandaar uit kan aan de hand van archieven van de kerk en de burgerlijke stand verder onderzoek worden gedaan. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een papieren of digitale stamboom.

Het maken van een stamboom

Veel mensen raken op een gegeven moment geïnteresseerd in hun stamboom en willen deze verder onderzoeken. Sommigen hopen te ontdekken dat zij van adel zijn, terwijl anderen gewoon benieuwd zijn. Bijna elke familie heeft wel een persoon, bijvoorbeeld een fanatieke oom of neef, die enthousiast aan de slag gaat met het uitzoeken van de stamboom van de familie. Er ligt dus een kans voor u als die persoon in uw familie nog niet aanwezig is. Het kan een leuke hobby zijn om uit te zoeken wie uw voorouders waren. Voor menigeen die er mee begonnen is werd het zelfs meer dan een hobby: een verslaving.

Gebruik maken van een digitale stamboom

Veel mensen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen als het gaat om het uitzoeken van de familiegegevens. De beste tip is om dicht bij huis te beginnen en dat is te beginnen door de familie tot uw grootouders in kaart te brengen. U maakt het voor u zelf het makkelijkst als u van elk persoon een kaartje maakt met zoveel mogelijk biografische gegevens, zoals de geboortedatum en (eventueel) sterfdatum, geboorteplaats, kinderen, partner en beroep. Er zijn ook speciale computerprogramma’s beschikbaar waar u deze gegevens in kunt achterlaten. Het zou ook mooi zijn als u nog kunt achterhalen op welke plaatsen zij hebben gewoond en hoe lang. Andere informatie die nuttig zou kunnen zijn is het moment waarop zij getrouwd zijn.

Onderzoeken van de stamboom

Vervolgens kunt u met deze gegevens een brief schrijven naar het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. U kunt daar naar de persoonskaarten vragen van de betreffende personen. Het CBG levert tegen een betaling een deel van hun persoonskaart. Daarop staat de geboorte-, trouw- en overlijdensdatum, de naam van de ouders en eventuele partner en de namen van kinderen en het moment dat zij uit gingen. Met een beetje geluk treft u ook de naam van de partner en de plaats waar zij getrouwd zijn. Wanneer je de gegevens van de grootouders hebt kun je vervolgens op deze manier de gegevens van de overgrootouders opvragen. Het is dan wel belangrijk dat ze na 1940 overleden zijn. Wanneer ze voor 1940 overleden zijn kunt u verder zoeken in het Rijksarchief in de burgerlijke stand van de betreffende gemeenten waar de personen in kwestie geboren zouden moeten zijn. U kunt deze stap verschillende keren herhalen tot u niet meer verder komt. Op een gegeven moment werden de gegevens namelijk nog niet bijgehouden, zijn verloren gegaan of u loopt op een dood spoor, omdat personen bijvoorbeeld zijn verhuisd of nog van naam veranderd zijn.

Zoeken in archieven bij het maken van een stamboom

Het is ook een aanbeveling om te zoeken in de kerkelijke archieven wanneer u bij de gemeentelijke archieven niet verder komt. Kinderen werden gedoopt, dus deze gegevens moeten in principe altijd ergens geregistreerd staan. Ditzelfde geldt voor overlijden en huwelijken. Vaak woonden families generaties lang in een bepaalde plaats, dus u zou daar nog een heel eind mee moeten kunnen komen. Twee andere mogelijkheden die u heeft is te zoeken in Genlias of contact op te nemen met het Genealogisch Repertorium van Beresteyn. In het archief van Genlias kunt u alle papieren vinden die stellen op het gemeentehuis moesten overleggen wanneer ze wilden trouwen, zoals de geboorte-akte en bijvoorbeeld eventueel de toestemming van de ouders om te mogen trouwen wanneer ze minderjarig waren. In het Genealogisch Repertorium van Beresteyn zijn alle bekende familienamen gepubliceerd, inclusief plaatsen van herkomst.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met stamboomonderzoekStamboomonderzoek (of: genealogie) is een hobby die de laatste jaren snel groeit in populariteit. Sinds de komst van int…
Voorouders vinden op WieWasWieVoorouders vinden op WieWasWieDe tijd dat genealogen de archieven moesten afreizen voor hun stamboomonderzoek is voorbij. Ook is het niet meer nodig o…
Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun achtergrond. Ze willen wat meer weten over hun familie en hun voorouders. De drog…
De Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun ingescande akten…

Vervoer in de Middeleeuwen: vikingschepenVervoer in de Middeleeuwen: vikingschepenDat de vikingen ooit zoveel macht in Europa wisten te vergaren, dankten ze grotendeels aan de kwaliteit van hun schepen.…
Wonen in de prehistorieWonen in de prehistorieDoor al de eeuwen heen zijn natuurlijk ook de woonvormen geëvolueerd. In de eerste stadia van woonvormen vestigden de Ne…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.