De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?

De piramides van Gizeh: waarheid of leugen? Iedereen kent ze wel. Drie markante, reusachtige piramides die uit de zandvlakte van Gizeh oprijzen. De graven van de farao's Cheops, Chefren en Mykerinos. Of niet?

Herodotos

Waarom geloven wij dat deze piramides graven van deze farao's zijn? Hun namen staan nergens vermeld binnenin of rondom de piramides. Nee, het was de Griekse geschiedschrijver Herodotos die dit verhaal vertelde in zijn Historiae. In dit werk reist de ontdekkingsreiziger doorheen de bekende wereld van die tijd en doet hij ook Egypte aan. Hij geeft ons dan ook de namen van de drie farao's. Maar moeten we Herodotos geloven? Hij had namelijk een naïeve tendens, alles voor waar aan te nemen, als het maar sensationeel was. Bovendien leefde hij zo’n tweeduizend jaar nadat de piramides gebouwd zouden zijn. Wetenschappers hebben geloof gehecht aan het verhaal van Herodotos. Maar moeten wij dat ook doen?

Onduidelijkheden en bizarre feiten

Er zijn namelijk redenen genoeg om aan te nemen dat de piramides iets heel anders waren dan graven. De eerste vraag die we kunnen stellen is: 'Waarom drie piramides?’. Als het plots een hype werd om farao's te vereren door ze na hun dood op te bergen in piramides, waarom staan er dan enkel drie piramides, en niet meer? Was project financieel niet haalbaar? Of was er te veel ander werk na die derde? Was het idee alweer out? Er zijn tal van vragen die we ons hierbij kunnen stellen. Er staan natuurlijk nog andere piramides in Egypte, zoals de trappenpiramides, de knikpiramide van Djoser ... Toch steken deze drie er met kop en schouders bovenuit.

Nog iets opmerkelijks, is het grote verschil in kwaliteit van deze drie piramides. Als we op de tijdslijn kijken, zijn de alleroudste piramides de trappenpiramides. Daarna volgt de piramide van Djoser. En dan komen die van Gizeh. Tot hier toe een heel logische evolutie. Het probleem is dat de kleinere piramides die terug gevonden zijn - ingestort en helemaal niet zo goed gebouwd als de piramides van Gizeh - later gebouwd zijn dan die van Gizeh. Het gaat dus van een probeersel (de trappenpiramide), naar bijna slagen (Djoser), naar perfectie (Gizeh) en dan naar rommel. Het terugvallen op een slechtere kwaliteit lijkt zet toch aan tot denken.

Maar het grootste probleem, is het gebrek aan versiering in elk van de drie piramides. De graven in het Dal der Koningen zijn berucht om hun standbeelden, goud, rijkdom en ontelbare fresco's. De meeste zijn geplunderd, waardoor de standbeelden, het goud en de rijkdom verdwenen zijn. Toch blijven de fresco's nog over, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen over welke farao het ging. In de piramides van Gizeh is helemaal niets terug te vinden. Zelfs geen hele kleine fresco. De namen van de drie farao's staan nergens vermeld. Er is geen goudmunt meer overgebleven. Dat waren wel heel ijverige plunderaars. Bovendien zijn er wel gaten gevonden in de wanden van de piramides, waarschijnlijk door plunderaars uitgehouwen, maar geen daarvan is groot genoeg om grotere standbeelden naar buiten te brengen. Toch zou het logisch zijn als dergerlijke grote, indrukwekkende gebouwen vol gestouwd zouden zijn met massief goud en de grootste rijkdommen die in Egypte te vinden waren op dat moment. Waarom is er dan geen spoor van over gebleven? Misschien omdat ze nooit geweest zijn?

De enige aanwijzing dat deze bouwwerken ooit daadwerkelijk graven zijn geweest, is dat archeologen in iedere piramide een soort bassin gevonden hebben. Daar zou inderdaad met wat verbeelding een sarcofaag in kunnen passen. Of drinkwater. Of dierenvoedsel. Of badwater. Of goederen die moesten opgeslagen worden. Toch werd de bassin meteen de naam van ‘graf’ toegekend. Waren de wetenschappers te snel met hun conclusie en durfden ze er nu niet meer op terugkomen?

De perfectie

Daarnaast zijn er al talloze traktaten geschreven over de opmerkelijke geometrische perfectie van de bouwwerken. Gangen die volledig symmetrisch lopen met andere gangen, schachten die in een volmaakte hoek van negentig graden op deze gangen uitkomen … De zijden van de piramides staan tot op de centimeter perfect naar de vier windstreken gericht. Er zijn ook al bewijzen geleverd dat hun positie tegenover elkaar samenvallen met bepaalde sterrencombinaties. Bovendien bestaan er drie piramides in Zuid-Amerika, op de site van Teotihuacán, die verdacht veel doen denken aan de drie piramides van Gizeh. Toch worden deze kenmerken als verwaarloosbaar afgedaan.

Moeten we de wetenschappers op hun woord geloven of is er toch iets meer aan de hand? Is het de waarheid, of een grote leugen? Deze bouwwerken hebben in elk geval nog lang niet hun geheimen prijs gegeven.
© 2011 - 2024 Dictator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
Piramides van Gizeh in EgyptePiramides van Gizeh in EgypteDe Piramides van Egypte zijn wereldberoemd. Het Gizeh platform wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen. De bouww…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…

Het park en enkele kastelen van Sanssouci, Potsdam DuitslandHet park en enkele kastelen van Sanssouci, Potsdam DuitslandOm Sanssouci vanuit het oude centrum te benaderen neem je de Brandenburger Strasse tot aan de poort met dezelfde naam (v…
Sleedoorn, verhalen en verledenSleedoorn, verhalen en verledenReeds de mensen uit de steentijd moeten sleedoorn-vruchten als voedsel hebben genuttigd, gezien de archeologische vondst…
Bronnen en referenties
Dictator (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.