Naamdagen in juli: Martelaren van Gorcum, Sint-Christoffel

Naamdagen in juli: Martelaren van Gorcum, Sint-Christoffel Juli is de maand waarin we Maria Visitatie gedenken. Op 2 juli. Maria hoorde dat haar vriendin Elisabeth zwanger was. Elisabeth was de moeder van Johannes de Doper, de vriend van Jezus. Maria ging haar opzoeken om haar te helpen. Maria Visitatie is de patroontitel voor vroedvrouwen. Maria zou onderweg naar Elisabeth geschuild hebben onder een hazelaar. Takjes van hazelaars werden sindsdien in een raamkozijn gestoken ter bescherming tegen de bliksem.

Heilige Martelaren van Gorcum, 9 juli

In 1572, vier jaar na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, namen de opstandige Geuzen Gorcum, Gorinchem in. Hoewel er vrijheid van godsdienst werd toegezegd, werden negentien priesters en kloosterlingen door de Geuzen gevangengenomen en gemarteld.
In een oude schuur in Brielle werden de meesten opgehangen en anderen op de brandstapel gezet op de Grote Markt van Brielle. In Brielle staat sinds 1932 de Martelaarskerk. Jaarlijks wordt er een Nationale Bedevaart gehouden. Achter de kerk is het
Martelveld. Aan de achter de kerk aanwezige oude kloosterbron worden genezingen toegeschreven.

Sint-Margriet, 20 juli

Margriet zou in de vierde eeuw geleefd hebben en zou bekeerd zijn door haar voedster. Haar vader was een heidense hogepriester. In een kerker gegooid overleeft zij geselingen en ze wordt in kokend water gegooid. Ze vecht tegen een draak (!) en wordt daarna op bevel van de Romeinse keizer Diocletianus onthoofd. Positief is zij de patroonheilige van zwangeren, studenten en boeren. Negatief is zij "De boze Margriet" of "De zwarte Griet", een heks dus.

Natuurlijk is de mooie witte bloem met het gele hartje naar haar genoemd. Kinderen deden vroeger spelletjes met de bloemblaadjes en het hartje. De bloemblaadjes werden uitgetrokken: ja, nee, ja, nee... over of het meisje wel of niet zou trouwen. Als het hartje in de lucht werd gegooid, ving men een aantal korreltjes. Dat aantal zou het aantal te verwachten kinderen zijn. De oogst begint vaak op Sint-Margriet. Hooi wordt er nog niet binnengehaald, want dan slaat de bliksem in de schuur.

Sint-Christoffel, 25 juli

De toenmalige Reprobus werd in Kanaän geboren. Hij bekeerde zich tot het christendom en bekeerde zelf duizenden mensen tot het christelijk geloof. Hij was een zogenaamde Noodhelper. Binnen het katholieke geloof bestonden de "Veertien Heilige Helpers", die ook bij ziekten hielpen, de zogenaamde Noodhelpers.

Het verhaal van zijn naamsverandering ontstond in de twaalfde eeuw: Reprobus wilde een hulp van Jezus zijn en hij vroeg raad aan een kluizenaar. Om zijn grote gestalte raadde deze hem aan dat hij mensen over de rivier zou moeten gaan dragen. Op een donkere avond wilde een klein jongetje naar de overkant. Maar op de schouders van de sterke Reprobus werd het kind steeds zwaarder. Toen ze aan de overkant waren, verdween het kind. Reprobus wist zeker dat hij Jezus naar de overkant had gedragen. Vanaf dat moment noemde hij zich Christoforus of Christoffel (christusdrager). Christoforus beschermt tegen aardbevingen, water, vuur en hongersnood. Hij is de patroonheilige van schippers en goudzoekers. Op vele dashboards vindt men zijn afbeelding: hij is ook de patroonheilige van de reizigers.

Sint-Jacobus de Meerdere, 25 juli

Jacobus was een van de lievelingsleerlingen van Jezus. In 44 werd hij onthoofd onder het bewind van Herodes Agrippa. Hij werd in een bootje gelegd dat naar de noordwestkust van Spanje voer. Een stem uit de hemel beval dat de schelp een zinnebeeld zou zijn voor Jacobus. Dat werd de Sint-Jacobsschelp. Voor pelgrims die naar Santiago de Compostella liepen, was de Jacobsschelp op hun hoed de drinknap voor onderweg. Hij werd dus de patroonheilige van de pelgrims. Samen met vrienden plukte hij eens in een korenveld halmen om te eten. Ze werden bestraft, behalve Jacobus. Hij beloofde dat hij vanaf dat moment het koren zou beschermen. Hij werd de patroonheilige van de molenaars en van de oogst.

Sint-Anna, 26 juli

Aan Anna zijn tientallen kerken gewijd. Zij zou de grootmoeder van Jezus zijn geweest. Er zijn heel veel Sint-Anna bedevaartplaatsen. Overal zouden ook relikwieën van haar zijn. Bronnen in de bedevaartplaatsen genezen oogziekten, laten huiduitslag verdwijnen, zo ook hoofd-, borst- en buikpijn. Ze is belangrijk voor de oogst van koren en aardappelen. Sint-Anna is de patroonheilige van zwangeren, moeders, kleermakers, touwslagers, mijnwerkers en schippers. Sint-Anna werd gevierd met feestvuren en dans. Van de rogge uit de oogst werd roggebrood gebakken.

Een juli met zon, vult kelder en ton.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Anna – moeder van Maria en oma van JezusSint Anna – moeder van Maria en oma van JezusSint Anna zou volgens de overlevering de moeder van de Heilige Maagd Maria zijn. Zij was dus de grootmoeder van Jezus Ch…
Hendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefHendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefDe 4e vrouw van Hendrik de VIII was Anna van Kleef. Deze Duitse dochter van een hertog was zo lelijk dat Hendrik niet ee…
Attractie Baron 1898 in De EftelingAttractie Baron 1898 in De EftelingOp 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…

Meidoorn, geschiedenis van geneeskrachtMeidoorn, geschiedenis van geneeskrachtZowel in het Oosten als in het Westen werd meidoorn gedurende eeuwen als voedsel en als medicijn gebruikt. Vroeger voor…
Naamdagen in juni Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-JanNaamdagen in juni Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-JanIn katholieke en Grieks-orthodoxe gemeenschappen, vaak hele landen, wordt de naamdag gevierd, in plaats van de verjaarda…
Bronnen en referenties
  • Van Allerheiligen tot sint juttemis, I. van Eijk
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.