Drakensteyn: het kasteel van Prinses Beatrix

Al vanaf 1959 is het kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche in bezit van prinses Beatrix. Ze heeft daar eerst alleen en later met prins Claus en haar gezin de gelukkigste jaren van haar leven gekend. Op 4 februari 2014 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat zij was verhuist van Huis ten Bosch in Den Haag naar haar geliefde kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche om daar van haar welverdiende rust te kunnen genieten. Op die dag heeft zij zich laten inschrijven als inwoner van Baarn, waar Lage Vuursche onder valt.

De geschiedenis van kasteel Drakensteyn

Al in de 14e eeuw kende men een hofstede met de naam "Drakensteyn". De naam Drakensteyn lijkt afgeleid te zijn van één van de eerste bewoners, ene Werner van Drakenborg. Het feit dat de naam op "steyn" eindigt betekent dat het gebouw in die tijd al van steen moet zijn geweest.

Na enkele eeuwen kwam deze locatie in handen van Ernst van Reede van Nederhorst (1588-1648), lid van de Raad van Admiraliteit van Amsterdam. Diens zoon Gerard (1624-1670) bouwde op de plek van de hofstede in 1640 een achthoekig huis met drie verdiepingen en een zadeldak, omgeven door een gracht.

Lage Vuursche

Tevens sticht hij het dorp Lage Vuursche, dat momenteel onderdeel is van de gemeente Baarn. Nadat in de 17e en 18e eeuw het kasteel meerdere eigenaren had gehad kwam het in 1807 in handen van de familie Bosch, in de persoon van mr. Paulus Bosch, de toenmalige burgemeester van Utrecht. Later nam deze familie de naam Bosch van Drakenstein aan en bleven nazaten van Paulus tot 1959 eigenaar van het kasteel totdat het in dat jaar aan prinses Beatrix werd verkocht.

Bij het kasteel hoort een park en tuin van ca. 20 ha. en er bevindt zich een kapel, waarvan de oorsprong mogelijk uit de 11 eeuw stamt.

Drakensteyn en de koninklijke familie

Nadat het kasteel was aangekocht is het eerst grondig gerestaureerd, waarna prinses Beatrix er alleen introk. Na haar huwelijk met prins Claus in 1966 werd ook hij bewoner van dit fraaie kasteel. In de jaren dat de familie er, tot 1981, heeft gewoond werden de prinsen Willem-Alexander (1967), Friso (1968 )en Constantijn (1969) er geboren. Zij hebben een groot deel van hun jeugd daar doorgebracht en gingen naar school op o.a. de Nieuwe Baarnse School en het Baarns Lyceum. Ook prinses Beatrix heeft haar jeugd en schooltijd in de omgeving van Baarn doorgemaakt, toen zij nog op Paleis Soestdijk woonde.

Gelukkige jaren

De jaren met het gezin op Drakensteyn waren duidelijk de meest gelukkige jaren in het leven van prinses Beatrix. Doordat het kasteel slechts enkele kilometers verwijderd is van paleis Soestdijk was regelmatig contact tussen grootouders (koningin Juliana en prins Bernhard) en ouders en kleinkinderen mogelijk. Sinds 12 augustus 2013 ligt Prins Friso begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats, bij de Stulpkerk aan de Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche. Zijn graf bevindt zich achterin de begraafplaats, tegen het hek van landgoed Drakensteyn.

Meer bezoekers in de Lage Vuursche

Door deze nieuwe situatie, zowel het feit dat Prinses Beatrix er weer haar intrek heeft genomen en de aanwezigheid van een koninklijk graf bij de Stulpkerk, leidt tot een groeiend aantal "royalty watchers" in de Lage Vuursche. Op weekeinden wordt het toch al kleine dorp regelmatig overspoeld door dagjesmensen die niet alleen maar voor een kopje koffie of een pannenkoek komen.
Overigens is Drakensteyn zeer uitgebreid beveiligd en er is nergens zicht op het kasteel zelf.

Na 1981

Nadat het Koninklijk gezin in 1981 naar Huis ten Bosch in Den Haag verhuisde werd kasteel Drakensteyn gebruikt als buitenverblijf van de familie waar ook regelmatig buitenlandse gasten werden gehuisvest. Het kasteel is privébezit van prinses Beatrix en het gewoon onderhoud van de panden en het landgoed dient door haar te worden gefinancierd, zoals dat ook geldt voor het landgoed Huis Het Loo in Apeldoorn dat in bezit is van prinses Margriet. De kosten van de verbouwing die in 2006 is begonnen is weliswaar voor rekening van het rijk gekomen.

Er zijn grote aanpassingen gedaan aan de riolering, verwarming en sanitair terwijl met name de elektrische installatie en beveiliging flink is aangepakt. Het kasteel ligt verborgen achter dichte bosschages en hoge hekken met camerabewaking. De beveiliging ligt in handen van de Koninklijke Marechaussee.

Het adres van kasteel Drakensteyn is Slotlaan 8. Het kasteel en landgoed zijn niet toegankelijk voor publiek.
© 2013 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso, de broer van Koning Willem-Alexander, werd op 9 juli 2013 overgebracht van het ziekenhuis in Londen, waar h…
Het Koninklijk HuisHet Koninklijk HuisOns land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt…
Biografie Prins Johan Friso, prins van Oranje-NassauPrins Friso is de tweede zoon van Koningin Beatrix en Prins Claus. Hij was tot 2003 tweede in lijn voor de troonsopvolgi…

Blauwe boekje met inspiratie en dromen voor de koningBlauwe boekje met inspiratie en dromen voor de koningMensen staan er voor in de rij: vanaf 5 september tot 1 oktober 2013 is het boek 'Mijn droom voor ons land, inspiratie v…
Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipAlbert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipKoning Albert van België maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend. Zijn zoon Filip volgt hem op. Albert was bijna twin…
Bronnen en referenties
  • www.rtlnieuws.nl
  • www.genealogieonline.nl
  • www.koninklijkhuis.nl
  • www.absolutefacts.nl
  • www.kasteleninutrecht.eu
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.