InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Koningin-regentes Emma van Nederland

Koningin-regentes Emma van Nederland

Koningin-regentes Emma van Nederland Emma was de tweede vrouw van koning Willem III en de moeder van Wilhelmina. Zij is waarschijnlijk het meest bekend als koningin-regentes. Dit was zij eerst in de plaats van haar zieke man, Willem III, maar vervolgens ook voor haar minderjarige dochter, koningin Wilhelmina. Wie was de vrouw die in deze jaren de rol van Nederlands staatshoofd had?

Inhoud


Jeugd

Emma is geboren op 2 augustus 1858 als Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van Waldeck-Pyrmont. Haar geboorteplaats is Arolsen, een stadje in de Duitse deelstaat Hessen. Ze was het vierde kind van George Victor, vorst van Waldeck en Pyrmont, en diens vrouw, Helena, prinses van Nassau-Weilburg. Emma had vier zussen en een broer en groeide op in Schloss Arolsen, een 18e eeuws kasteel dat tot 1918 dienst zou doen als residentie van de familie. Emma kreeg er een gedegen, brede, christelijke opvoeding. Ze was leergierig en sociaal bewogen.

Koning Willem III

Koning Willem III leefde van 1817 tot 1890. Zijn ouders waren koning Willem II en Anna Paulowna van Rusland. In 1849 volgde hij zijn vader op als koning der Nederlanden.

Huwelijk

In 1839 trouwde hij met zijn nicht Sophie van Württemberg. Het was een slecht huwelijk. Ze kregen drie zonen: Willem, Maurits en Alexander. Willem III overleefde hen alle drie. Sophie overleed in 1877, wat Willem de gelegenheid gaf om opnieuw te trouwen. Een jaar later reisde hij, op advies van zijn zus, af naar Arolsen. De vorst George Victor zou hier meerdere huwbare dochters hebben. In eerste instantie werd Emma’s zus Pauline voorgesteld, maar het klikte beter met Emma. Emma was op dat moment pas twintig, terwijl Willem inmiddels 61 was. Zij verloofden zich op 30 augustus 1878 en een paar maanden later, op 7 januari, trouwden ze. In augustus 1880 werd Wilhelmina geboren.

Gezondheid en overlijden

In oktober 1888 ging de gezondheid van de koning sterk achteruit. Hij leed aan een ernstige nierziekte. Hij verslechterde zodanig dat hij niet meer in staat was om te regeren. In november 1890 werd Emma door de Staten-Generaal benoemd tot regentes. Dit regentschap duurde slechts negen dagen, want op 23 november overleed Willem III op 73-jarige leeftijd. Het koningschap ging over op Wilhelmina, die destijds slechts tien jaar oud was. Emma werd opnieuw benoemd als regentes.

Emma als regentes

Emma wordt beschreven als barmhartig en iemand die zich volledig wegcijferde voor haar echtgenoot. Maar aan de andere kant is ze ook getypeerd als een bemoeial, vooral tegenover haar dochter. Ze had duidelijk haar eigen mening en ging haar eigen gang, maar deed veel dingen voor haar man, haar dochter en het Nederlandse volk. Ze was nieuwsgierig en sociaal betrokken, waardoor ze veel kennis en ervaring had. Toen Wilhelmina koningin was, vroeg ze haar moeder dikwijls om die reden vaak om raad.

Emma overleed op 20 maart 1934 op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Omdat er nog geen antibiotica was, verergerde het tot bronchitis. Uiteindelijk leidde dit tot een fatale longontsteking. Op 27 maart werd ze bijgezet in de grafkelder van de oranjes.
© 2014 - 2017 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonAftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonOp maandag 28 januari 2013 liet Koningin Beatrix weten dat zij op dinsdag 30 april 2013 afstand zal nemen van de troon.…
Regentes MáximaRegentes MáximaKoningin Máxima wordt, als het nodig mocht zijn, regentes van het Koninkrijk der Nederlanden. Ze is daarvoor speciaal be…
Lijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenLijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenWillem, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix... Iedereen met enige kennis van de monarchie in Nederland weet ongetwijfeld…
Koning Willem-Alexander en Koningin MáximaOp 28 januari 2013 deelde Koningin Beatrix in een televisietoespraak mee dat zij op 30 april van dat jaar zal aftreden.…
OnderscheidingenOnderscheidingenOnderscheidingen zijn de uiterlijke kenmerken waarmee een staatshoofd de diensten beloont die aan zijn land of zijn pers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze / Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_van_Waldeck-Pyrmont
  • http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/24844/regentes-emma-1858-1934-moeder-van-de-toekomstig-koningin.html
  • http://www.isgeschiedenis.nl/personen/koningin-emma/
  • http://www.hethuisvanoranje.nl/06%20Koningen%20van%20Oranje%20en%20Nassau/15%20Koning%20Willem%20III/Regenteskoninginemma.html
  • http://historiek.net/niks-nieuws-koningin-emma/19685/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schloss_Arolsen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_III_der_Nederlanden

Reageer op het artikel "Koningin-regentes Emma van Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tamina
Laatste update: 25-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!