Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van Egypte

Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van Egypte Dit artikel behandelt de top-8 beroemdste heersers van Egypte. Deze koningen c.q. farao's zijn afkomstig uit verscheidene dynastieën en speelden elk een opvallende hoofdrol in de geschiedenis van Egypte. Van farao Ramses II tot Cleopatra, van Menes tot Thoetmozes, van Toetanchamon tot Cheops: u leest het in deze lijst! De volgende lijst van tien beroemde heersers uit de geschiedenis van Egypte staat op chronologische volgorde, te beginnen met farao Menes.

Menes

Menes, ook wel Meni of Men, staat bekend als de farao Boven-Egypte en Beneden-Egypte tot één rijk maakte. Over het leven van Menes is veel onzeker: experts zijn het er niet over eens of Menes dezelfde persoon is als farao Narmer (laatste heerser uit "dynastie 0") of farao Hor-Aha (eerste koning van de 1ste dynastie). Menes leefde waarschijnlijk in de decennia vóór 3000 voor Christus.

Cheops

Cheops, tweede heerser van de vierde dynastie ten tijde van het Oude Rijk, leefde ongeveer rond het jaar 2600 voor Christus. Zijn naam is vooral verbonden met de bouw van de Grote Piramide (van Gizeh) of Piramide van Cheops, die hedentendage nog het laatste bewaarde wereldwonder vormt. Cheops wordt ook wel aangeduid als Chufu of Choefoe.

Hatsjepsoet

Hatsjepsoet, eerder de vrouw van farao Thoetmozes II, volgde in de vijftiende eeuw voor Christus haar man op als farao van Egypte. Als één van de weinige vrouwelijke farao's regeerde Hatsjepsoet meer dan 20 jaar en toonde zich bovendien capabel in het gebruik van propaganda en het herstel van handelsbetrekkingen. Haar stiefzoon en latere opvolger Thoetmozes III liet, wellicht vanwege de moeizame acceptatie van vrouwelijke farao's in het conservatieve Egypte, veel verwijzingen naar Hatsjepsoet uit de annalen schrappen (al menen sommige Egyptologen dat ook de latere Amenhotep III hiervoor verantwoordelijkheid droeg). Hatsjepsoet maakte, evenals andere beroemde farao's als Thoetmozes, Achnaton en Toetanchamon, deel uit van de 18de dynastie, ten tijde van het Nieuwe Rijk.

Thoetmozes III

Thoetmozes III, of Thoetmosis III, was een beroemd heerser uit de 18de dynastie. Als farao van het Nieuwe Rijk voerde Thoetmozes vele veldtochten en wist hij honderden steden te veroveren. Als oorlogszuchtig, expansionistisch farao maakte Thoetmozes van Egypte een wereldmacht, een prestatie die hem hedentendage de bijnaam "Napoleon van Egypte" verleent. Veel is onbekend over Thoetmozes' relatie met stiefmoeder Hatsjepsoet, die decennialang boven hem regeerde: was hier sprake van afgunst en een moeizame verstandhouding, dan wel een praktische onderlinge band, die na Hatsjepsoets dood probleemloos overging in een nieuwe heerschappij?

Achnaton

Achnaton (circa 1350-1330 voor Christus) is vanwege meerdere redenen een beroemd heerser uit de 18de dynastie. Achnaton voerde, als criticus van het Egyptische polytheïsme, waarschijnlijk het monotheïsme in. Het Egyptische veelgodendom werd afgeschaft, waarbij de goddelijke zonneschijf Aton als enige god werd vereerd. Farao Achnaton, ook wel bekend als Amenhotep IV, werkte met deze beslissing de tot dan toe invloedrijke priesters van Amon tegen zich in het harnas. Deze ontwikkeling heeft volgens sommige Egyptologen geleid tot een religieus geïnspireerde moord die Achnatons leven beëindigde. De beroemde vrouw van Achnaton was Nefertiti of Nefertete, van wie in het Egyptisch Museum in Berlijn een beroemde buste staat.

Toetanchamon

Toetanchamon, eerder Toetanchaton geheten (naar de aanbidding van Aton onder Achnaton), was rond 1330 voor Christus circa tien jaar farao van Egypte. Onder deze zoon van Achnaton keerde Egypte terug naar de verering van de traditionele goden, inclusief oppergod Amon. Over de oorzaken van de relatief vroege dood van Toetanchamon (19 jaar oud) is nog altijd veel onduidelijk. Bekend is Toetanchamon vooral door de ontdekking van zijn vrijwel ongeschonden graf in 1922, door de Britse archeoloog Howard Carter (1874-1939). Dit graf staat ook wel bekend als graf DK 62 in het Dal der Koningen.

Ramses II

Ramses II was farao van Egypte in de dertiende eeuw voor Christus en staat ook wel bekend als Ramses de Grote. Als derde farao van de 19de dynastie in het Nieuwe Rijk, staat Ramses II bekend als een succesvol veldheer en de opdrachtgever van meerdere kolossale monumenten. In het begin van zijn regeerperiode voerde Ramses de bekende Slag bij Kadesh (Kadesj) tegen de Hettieten. Alhoewel de slag hoogstens in een gelijkspel eindigde, liet de farao zich doelbewust als winnaar uitroepen. Ramses, van wie Nefertari een beroemde vrouw was, staat ook bekend vanwege de bouw van kolossale tempelcomplexen als Aboe Simbel (verplaatst in de jaren 1960 naar hogergelegen gebied, vanwege het stijgende water van het Nassermeer) en het Ramesseum. Ramses II regeerde meer dan 65 jaar en werd waarschijnlijk zo'n negentig jaar oud: een exceptionele leeftijd voor die tijd.

Cleopatra

Cleopatra VII, of Cleopatra VII Philopator, was koningin van het oude Egypte, die vanwege haar bekendheid ook wel simpelweg als "Cleopatra" wordt aangeduid. Cleopatra, de laatste heerser van de Ptolemaeïsche dynastie, is met name bekend vanwege haar verhoudingen met Gaius Julius Caesar en Marcus Antonius, die resulteerden in 1, respectievelijk 3 kinderen. Cleopatra vergiftigde zichzelf in 30 voor Christus met behulp van één of meerdere slangen, na te zijn afgewezen door Antonius' concurrent Gaius Julius Caesar Octavianus.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van CheopsIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Toetanchamon, de jonge koningToetanchamon, de jonge koningAls de Britse archeoloog Howard Carter in november 1922 niet zo gedreven was geweest in het ontdekken van het graf van T…
Egypte, land van de farao's en de piramidesEgypte, land van de farao's en de piramidesReeds 5000 jaar oud is de Egyptische cultuur en toch heeft ze niets van haar fascinerende werking ingeboet. De verhalen…
Egypte, Dal der KoningenRuim 3000 jaar geleden was Thebe in Egypte een bloeiende stad. Hier verkeerden namelijk de farao´s die met hun vermogen,…

HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947Prinses Christina, werd geboren onder de naam Prinses Marijke, maar heeft later haar naam veranderd. De vierde en jongst…
Lijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenLijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenWillem, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix, Willem-Alexander ... Iedereen met enige kennis van de monarchie in Nederland…
Reacties

Philippe, 08-10-2012
Het is een leuke site maar je hebt een fout gemaakt. Het is niet boven en onder Egypte, maar opper en neder Egypte. Ik ben zelf een heel groot fan van de geschiedenis vooral de prehistorie (ook de dino's) Egypte of het oude nabije oosten en de klassieke oudheid, maar mijn favoriet persoon is Ramses II en hij staat op 2, dat kan niet. Maar je hebt een leuke site. En ik ben nog maar 10 jaar. Reactie infoteur, 17-10-2012
Beste Philippe,

wat leuk dat je zo enthousiast bent over geschiedenis!

Boven-Egypte en Onder-Egypte zijn geen fouten, maar termen die in meerdere geschiedenisboeken terugkomen. De termen die jij gebruikt (Opper en Neder) zijn ook correct, maar Boven en Onder zijn juist heel gebruikelijke benamingen.

Kijk bv. eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Egypte, onder het kopje "geschiedenis", dan zul je zien dat ook "Boven-Egypte" en "Onder-Egypte" genoemd worden.

Vriendelijke groet, Writerandus

Ellen, 20-03-2009
Dit is een kei leuke site Reactie infoteur, 20-03-2009
Dankjewel Ellen! Hopelijk mag ik je nog een keertje terug verwelkomen op deze site!

Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 02-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.